Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Dráguló viteldíjak a buszokon

Sopronban januártól emelkedik a tömegközlekedés díja: aki autóbuszon vásárolja meg a jegyét, az eddigi 140 forint helyett 155 forintot fog fizetni.
A Kisalföld Volán, mint a soproni helyi tömegközlekedést ellátó társaság, az elmúlt esztendőt közel 97 millió forintos veszteséggel zárta. Gazdaságilag az idei év sem különb a tavalyinál: a kalkulációk 85 millió forintos mínusszal számolnak. Mivel a soproni helyi közlekedés tarifái az országos átlagnál magasabbak, a veszteség csökkentését szolgáló drasztikusabb jegyáremelés már az utasok egy részének elmaradásához vezethetne.
Ez viszont újabb bevételkiesést idézne elő. Ezért a Kisalföld Volán a soproni tömegközlekedés gazdaságosabb üzemeltetését elviselhető mértékű tarifaemeléssel, és annak önkormányzati támogatással történő kiegészítésével javasolta megoldani.

Csökkenő kedvezmény

– A jövő évben új díjszabású rendszer lép életbe Sopronban – nyilatkozta lapunknak Fekete Győző, a Kisalföld Volán soproni helyi üzletágának vezetője. – Ennek oka egyrészt a tömegközlekedés általános forgalmi adójának 12-ről 15 százalékra való emelése, másrészt az infláció hatása. A díjnövekedés mértéke összességében még így sem éri el a tíz százalékot. E fölötti nagyságú tarifaemeléssel a negyedéves bérletek esetében kell számolni, ám ez is csak abból fakad, hogy csökkentettük az eddigi kedvezmény mértékét.
Fekete Győző elmondta: az önkormányzattal történt megállapodás értelmében a Sopronban tanuló diákság az iskolák által megváltott bérlettel, azaz ingyenesen vehetik igénybe a helyi tömegközlekedést. Az egyetemistákat is úgynevezett szemeszterbérlet illeti meg. A járműparkkal kapcsolatban megtudtuk: 2003ban összesen három autóbuszt vásároltak a soproni tömegközlekedés javítására, százmillió forint értékben. Jövőre további két autóbusz üzembe állítását tervezik, közbeszerzési eljárás során.

Új autóbusz-pályaudvar

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a helyi járatok útirányában – főképp a Várkerület egyirányúsításának tapasztalatai miatt – változtatásra van szükség. A buszok ugyanis gyakran „összeérnek" a Várkerületen. Ezért az eddigi rendszert felváltó sugaras hálózat kialakítása érdekében újra napirendre került egy új autóbusz-pályaudvar megépítésének a gondolata. Az elképzelések szerint a GySEV-pályaudvar, a Paprét és a Kőszegi út és környéke jöhetne szóba, a városrendezési terveknek megfelelően. Az önkormányzattal megkezdődtek az ilyen irányú megbeszélések.

Mennyibe kerül?

Januártól a teljes árú menetjegy elővételben 130, a buszon 155 forintba kerül. Az összvonalas bérlet heti 1000, a félhavi 1910, a havi 3065, a negyedéves 9010 forint. A felmutatóra szóló bérletért 8670, a nyugdíjas bérletért havonta 980 forint fizetendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz évig tartó türelem

Több mint kétszáz brennbergi lakos tíz évet várt arra, hogy az általuk lakott bérlemény tulajdonukba… Tovább olvasom