Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Drágulhat a költségtérítéses képzés

Az Oktatási Minisztérium idei költségvetéséből több milliárd forintot vonnak el a takarékosság jegyében. Előzetes hírek szerint e lépés 137 millió forinttal rövidíti meg a Nyugat-Magyarországi Egyetemet.
A kormány döntése szerint szorosabbra húzzák a minisztériumok költségvetéseit. Az Oktatási Minisztérium 5,5 milliárd forintos megtakarításra kényszerül. Mindez kihat az oktatási intézmények gazdálkodására is. Az új szakok tervezett indítása és a kormánydöntés előidézte szűkös anyagiak az okai annak, hogy a költségtérítéses képzéseknek emelkedni fog a díja.

Négy város, hét kar

– Mennyiben érinti az elvonás a Sopronban, Mosonmagyaróváron, Győrben és Székesfehérváron karokat működtető Nyugat-Magyarországi Egyetemet? – kérdeztük Herczeg Lászlótól, az intézmény gazdasági főigazgatójától.
– Idén 6,9 milliárd forintos költségvetéssel számolunk, ebből 5,2 milliárd a központi támogatás. A többit saját bevételeinkből szeretnénk előteremteni – válaszolta a főigazgató.

– Ez a közel hétmilliárd forint hivatott fedezni a béreket, a járulékos költségeket, a hallgatói ösztöndíjakat, a lakhatási támogatásokat, az épületek felújításait is. Nem hivatalos információink szerint a központi takarékossági intézkedések miatt százharminchétmillió forintról kell majd lemondanunk.

– Milyen változások várhatók?
– A hallgatók és a doktoranduszok ösztöndíját ez a lépés nem érinti, ugyanakkor kedvezőtlenül befolyásolja a dologi kiadások, a működési költségek és a béralap alakulását.

 Karok és számok

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen tizenkétezren tanulnak, kétharmaduk költségtérítést fizet. A legnagyobb költségvetésű kar, a mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi (Mosonmagyaróvár) egymilliárd forinttal gazdálkodhat, a legkisebb összeggel, 205 millióval pedig a székesfehérvári geoinformatikai kar.
Esély a bevételnövekedésre

– Ebből eredően várható-e létszámleépítés az egyetemen?
– Nem készülünk elbocsátásokra, ellenkezőleg: mivel több új szak beindítása várható, további oktatók felvételére lesz szükség. Mindezek miatt valószínűleg emelni fogjuk – egyebek mellett – a költségtérítéses képzés díjait. Bízunk abban is, hogy sikerül további cégeket megnyernünk, szakképzési hozzájárulásaik befizetésével a Nyugat-Magyarországi Egyetemet támogassák.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Globex-per egy éve

Iratismertetéssel folytatódik ma a Globex-per a Fővárosi Bíróságon. Miközben az egy éve húzódó per… Tovább olvasom