Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Drágák a városi sírhelyek

Sopron - Változtak a temetkezés költségei, a sírhelykiváltások és a szertartások árai. A díjak magasak, emiatt egyre többen temettetnek hozzátartozóik fölé, ahelyett, hogy új sírhelyet váltanának.

A Balfi úti evangélikus temető köztemetőként szolgáló parcelláiban az egyes sírhelyek 40 ezerről 43.200 forintra, illetve 35 ezerről 37.800 forintra emelkedtek, a kettős sírhelyek ára 70 ezerről 75.600-ra, illetve 80 ezerről 86.400 forintra változott. Az urnasírhelyek díja 15 ezerről 16.200 forintra nőtt. Sírboltok 64.800–108.000 forintért válthatók.
Az evangélikus egyházi részben 8 százalékos emelés történt, itt a sírhelyek 20–50 ezer forintba kerülnek.

Sírkert: A hozzátartozók elvesztése és eltemetése nemcsak fájdalmas, hanem igen költséges is, egyre jobban megterheli a családok pénztárcáját. Fotó: Magasi
Sírkert: A hozzátartozók elvesztése és eltemetése nemcsak fájdalmas, hanem igen költséges is, egyre jobban megterheli a családok pénztárcáját. Fotó: Magasi

A Szent Mihály-temetőben 2006 óta nem volt árváltozás, most az inflációnak megfelelő mértékű emelést terveznek. A város legnagyobb temetőjében az egyes sírhelyek ára fekvéstől függően 48 ezer, illetve 72 ezer forint, a kettes sírhelyekért dupla árat kérnek. Itt egy kétszemélyes urnafal 69.600 forint, egy 4 személyes 78 ezer forintba kerül.
A bánfalvi és a balfi köztemetőben az árak alig változtak, a sírhelyekért 15–40 ezer forintot, az urnasírhelyekért 2500 forintot, az urnahelyekért 2000 forintot kérnek. A megváltott sírhelyek általában 25 évre szólnak, az urnahelyeket tíz évre adják.

Ma már egyre többen választják az urnás temetést. A többség drágának találja ugyanis a sírhelyeket.

Az ügyfelek állítják, a sírhelyek ára itt a vidékiek többszöröse, ami Sopronban 40 ezer, az a falvakban mindössze négyezer forintba kerül.
Az urna viszont a már megváltott sírhelyekbe, a régen elhunyt hozzátartozók mellé is eltemethető. Ma már az sem ritka, hogy hazavigyék a hozzátartozójuk hamvait, erre is lehetőséget ad a törvény. De – információink szerint – Sopronban a hamvak bemosására, szétszórására nincs mód.

Az árakról

A temetkezési cég munkatársától megtudtuk, hogy egy egyszerű koporsós temetés kellékeinek díja mintegy 200 ezer forint, amihez jön a szertartás és a sírhely ára. A végső számla összege félmillióra is rúghat. A hamvasztásos temetés, ha urnahelyet is kell váltani, nagyjából ennek a fele. Korábban sokak terheit enyhítette a temetési segély. Ennek összege ma a több százezres költségekhez viszonyítva igen elenyésző.

Olvasóink írták

 • 5. G.D 2009. február 07. 19:56
  „Teljesen mindegy, hogy mi történik az anyagi világi testünkkel az elhalázozás után.! A fontos az a lélek.! Az meg nem hal meg soha !!!!!
  Minden további csak a visszamaradandóknak szól, akikben mimdig dolgozik a lelkiismeretfurdalás.!
  Ebböl élönek a temetkezési vállalkozók.”
 • 4. ASHER 2009. február 04. 13:36
  „itt nalunk minden allami terulet ami a varosfalon kivul terul el temeto!!!
  hiszitek vagy sem egy agorotba-(itteni cent)-sem kerul a gyaszolo csaladnak,ezt a hevra-kaddisa fizeti!!!!
  igaz nincs se virag,se koszoru!!viszon van 3-kodarab,ami ezt jelenti;-"itt voltam,nem felejtettelek el,vissza jovok maskor is"-!!!talan a legszebb-legkifejezobb tiszteletadas!!!!”
 • 3. SAmu 2009. február 03. 14:48
  „Nevetséges , megvetendő és mélyen pogány a mostani temetkezési kufárkodás, "valakik" ezen remekül keresnek.
  A jó példa Márai Sándor, aki felesége hamvait beleszórta a tengerbe, várt és nem érkezett panasz tőle, ezért később saját magával is ugyanezt tetette. Emléke és munkássága így is örökké fennmarad!”
 • 2. Telepathia 2009. február 03. 12:24
  „Igen nagyon drágák, ha még nem is beszélünka Szent Mihály temetőben Rosentingli úrnak jutaott külön pénzről. Tremészetesen még tovább drágitja az amúgyis magas sirhelyek árát. Természetesen van aki ebből az üzletből is meggazdagodik, de a katolikus egyház ezzel ellentétesen pedig elszegéynedik.”
 • 1. FREDDY/S 2009. február 02. 16:40
  „Az alapvető emberi jog itt kezdődik, avagy fejeződik be, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukakörkép Sopronban. Ön elégedett? Szavazzon!

Sopron - A szűk belvárosban egymást érik a szemetesedények, de a kívül eső városrészekben nem volt… Tovább olvasom