Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Drágábban buszozunk

Rendkívüli tarifaemelésre készül a Kisalföld Volán Zrt. A mértékről a közgyűlésen döntenek a képviselők.
Az augusztus elsejei áfaemelés a közlekedési társaságokat sem kerülte el. A személyszállítás forgalmi adója 15-ről 20 százalékra emelkedett, ezért a Kisalföld Volán Zrt. is kénytelen emelni a menetjegyek és a különböző bérletek árát.

– A kényszerű emelésen túl további évközi díjtételváltozást nem látunk indokoltnak – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Pócza Mihály vezérigazgató. – Sopronban az októbertől általunk tervezett növekedés nem éri el az öt százalékot sem, átlagosan 3,9 százalékos áremelkedésnek felelnek meg. A végső szót azonban az önkormányzat csütörtöki ülésén mondják ki. A soproni helyi üzletág vesztesége az első félévben 23,1 millió forint volt, de ezt kompenzálja az éves szintű 40 millió forintos állami és ugyanennyi önkormányzati támogatás. Így végül év végén szerény nyereségünk lesz, amely nagyjából egy új autóbusz megvásárlását fedezi.
A vezérigazgatóhoz is eljutottak azok a panaszok, hogy sokat késnek a helyi járatos autóbu-

szok, és gyakran előfordul járatkimaradás is. Ezek miatt emberek késnek a munkahelyükről, diákok az iskolából.
– Tény, a városban jelenleg is zajló útfelújítások, építkezések miatti problémák rajtunk csapódnak le. Megértem az emberek időnkénti felháborodását, de – nem magyarázatként mondom – nem mi tehetünk róla. Amikor egy tízperces járat tizenötöt késik, akkor sajnos, kimarad egy járat. Előfordul, hogy egy-egy kereszteződésben torlódnak össze autóbuszaink. Mit tehetünk akkor, amikor egy útfelület aszfaltozását váratlanul elkezdik fél kettőkor és eltart négy óráig? Nemcsak az utasoktól, hanem a munkatársainktól, az autóbusz-vezetőktől is türelmet kérek.

Pócza Mihálytól megtudtuk, egyelőre – úgy tűnik – lekerült a napirendről a sokszor emlegetett Volán társaságok privatizációja, ugyanis szeptember elsejétől átkerültek a ÁPV Rt.-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz, amely nem privatizálhat. A Kisalföld Volán Zrt. tulajdonosi szerkezetében egyébként 73 százalék az állami érdekeltség, 27 százalék pedig megánbefektetők kezében van.

Árak október elsejétől

Amennyiben a csütörtöki közgyűlés elfogadja, akkor október elsejétől például a menetjegy ára elővételben 150, az autóbuszon 175 forintba kerül majd. Az összvonalas napi bérlet ára 395, a havi pedig 3650 forint lesz. A tanulók egy hónapra 325, a nyugdíjasok pedig 1135 forintot fizetnek a bérletért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve húzódik a vakolat javítása

Egy éve húzódik a soproni Újteleki utca 45-ös szám alatti ház vakolatának javítása, pedig már nagyon… Tovább olvasom