Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Drágább, mégis olcsóbb

Továbbra is nagy az érdeklődés a tüzelőanyag-kereskedőknél a fa és a szén iránt.
Időjárástól függően előfordulhat, hogy már októberben is fűtenünk kell. A nagy bevásárlás idén az elmúlt évekhez képest korábban, a nyár közepén megkezdődött. Lapunkban erről annak idején beszámoltunk (Kisalföld, 2006. július 20. Tűzifahiányra számítanak). A most megkérdezett kereskedők egybehangzóan állították, ha néhol akadozva is, de ki tudták szolgálni a vevőket.

Részletekben veszik meg

– Azt tapasztaljuk, hogy a vevőink nem egyszerre szerzik be a téli tüzelőt – mondja Feketéné Kiss Klára, a fertődi Tüzép vezetője. – Egyszerre tíz-tizenöt mázsa szenet vásárolnak. Így biztosítják be magukat arra az esetre, ha bármi gond lenne a gázellátással. Persze, azt sem szabad elfelejteni, hogy a fa és a szén sem olcsó. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy egyszerre közel százezer forintot fizessen ki. Inkább részletekben, havonta jönnek el hozzánk. Az mindenesetre biztos, a szén mázsája idén 200–500 forinttal drágább, mint tavaly, de a mostani gázárak mellett még mindig kifizetődőbb ezzel fűteni.
A tűzifa esetében sem volt fennakadás, a telepek kiszolgálták a vevőket, bár előfordult, hogy esetenként csak gyengébb minőségű volt készleten.

Nagyobb a forgalom

– Mi is várjuk az októbert, ugyanis ekkortól kezdődik meg a fa nagyüzemi kitermelése – tette hozzá Makk József soproni kereskedő. – Bízunk benne, hogy a piacra kerülő fa enyhít a gondokon, s valamelyest lejjebb is mennek az árak. Jelenleg 10 és 12 ezer forint között mozog a fa köbméterenkénti eladási ára. Mindezek ellenére a forgalmunk másfélszer akkora, mint tavaly ilyenkor volt.

Annak, hogy nőtt a fa iránti kereslet, az erdő szempontjából hosszú távon is nagy a jelentősége. Az erdőkből kitermelhető faanyag mennyiségét nem a piaci helyzet, hanem az erdőgazdálkodás kereteit szabályozó erdészeti üzemtervek határozzák meg. – Az erdőgazdaságnál a fakitermelés egész évben, a védett területeken pedig a tenyészidőszakon kívül folyamatos – mondja Kiss József, a TAEG Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A kitermelt faanyag nagy részét éves szerződések keretében belföldre és külföldre értékesítjük. A belföldi vevőink között szállítunk az erőműveknek is, de ennek nagyságrendje nem meghatározó.

A szén és a fa kiskereskedelmi árairól

A tölgy és az akác köbmétere 10–12 ezer forint között mozog a soproni, illetve a városkörnyéki kereskedőknél. A szén eladási ára az eurótól függ. A legutóbbi adatok szerint a lengyel feketeszén mázsája 3460 forint, míg a legolcsóbb cseh diószén 2380 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízimadár-paradicsom a Rábca mentén

A Fertő–Hanság Nemzeti Park védett területei közé tartozik a Dél-Hanság legmélyebb része, az öt éve elárasztott Nyirkai-Hany, ahol számos ritka állat- és növényfaj él. Évente több mint húszezer vízimadár talál itt magának elegendő élelmet – ezért is kerülhetett fel a közelmúltban ez a terület a nemzetközi jelentőségű, úgynevezett ramsari területek listájára. Tovább olvasom