Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Drágább a zöldség, mint az osztrák piacokon

A magyarok vásárlóereje elmarad nyugati szomszédainkétól, a hazai zöldség-gyümölcs árak némelyike mégis magasabb, mint Ausztriában vagy Németországban.
„ A soproni piacokon egyre kevesebb a vásárló, hónapok óta az egykori osztrák törzsvevők is csak köszönni járnak ide" – mondták az árusok, akik szerint a tavalyi január-februári forgalomhoz viszonyítva mintegy ötven százalékkal csökkent a napi bevétel.
Ezen nincs mit csodálkozni: a magyar árak – mint az statisztikailag beigazolódott a német nagybani árakkal történt összehasonlítás során is – elérték, sőt számos esetben meghaladták a német és osztrák árakat.

Január harmadik hetében például a nagybani piaci átlagárak tanúsága szerint a németeknél a fejes káposzta 72 forint, az osztrákoknál 70 forint volt, a hazai káposzta 83 forintjával szemben. A németek nagybani piacán a narancs 174,50 forintba, az osztrákoknál 166 forintba, nálunk 207 forintba került. Szembetűnő a különbség a német kígyóuborka 144 forintja és a hazai ár 374 forintja, a német paradicsom 210 forintos ára és a magyar nagybani piac 343 forintos ára között.

Burgonya, sárgarépa, banán: a kivételek


Ami „nagyban" igaz, az természetesen érvényesül „kicsiben" is: Kismarton (Eisenstadt) belvárosának egyik üzletében a paradicsom kilója 479 forintnak megfelelő euróba kerül; a hagymát 166, a káposztát 120, az uborkát 490, az almát 252, a narancsot meg éppenséggel 120 forintos szuperáron kínálják. A soproni belváros egyik boltjában viszont a paradicsom ára 599, a hagymáé 169, a káposztáé 129, az uborkáé 699, a narancsé 199 forintra kúszott fel. Ugyanebben az üzletben kapható volt alma 140-ért, de 470 forintért is. Ugyanakkor a burgonya, a sárgarépa és a banán esetében még mindig a soproni üzlet volt némileg olcsóbb.
A soproni piacon mindössze néhány elszánt árus várja a vásárlókat, de vevő alig mutatkozik. A paradicsomot 700 forintért kínálják – magyar, teszik hozzá –, a ropogós paprika darabjáért 150 forintot kérnek, kilója lehet tehát ezer-néhányszáz forint. A sárgarépa és az alma 200 forintot kóstál, a gyökér 400-at. Az egyik osztrák nagykereskedelmi láncnál például a paradicsomot 470 forintért, a sárgarépát 118 forintért, a kaliforniai paprikát 450 forintért kínálják. Nem véletlen tehát, hogy a sógorok inkább otthon vásárolnak.

Ilyen rossz még nem volt

– Három éve folyamatosan csökken a forgalmam – mondja az egyik árus. – Több mint húsz éve ismerem az itteni viszonyokat, de ilyen rossz helyzet még sosem volt a vásárcsarnokban. Idén az eddigi árbevételem nem volt több, mint a tavalyi január-februárinak a fele...

Kapcsolódó cikk >>
Drágábbak vagyunk, mint Ausztria

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsidóüldöztetés borzalmai

Mauthausenben a lágerbeli kényszermunka, a bánásmód olyan fizikai és lelki tehertételt jelentett,… Tovább olvasom