Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Dr. Oplatka: A piknik fehér foltjairól is szólt

A német Vöröskereszt berlini központi levéltárában harminc évre zárolták a „Páneurópai Piknik, Sopron 1989" elnevezésű anyagot – derült ki dr. Oplatka András történész előadásából.

Az 1989-es piknik ismert tényeit és fehér foltjait összegezte dr. Oplatka András történész, a Neuer Züricher Zeitung korábbi külpolitikai szerkesztője a Liszt-központban tegnap kezdődött konferencia egyik előadójaként.

„Mit tudott előre a magyar, a nyugatnémet és az osztrák kormány, valamint a titkosszolgálatok a keletnémetek határáttöréséről?" – vetette fel a történész. Fehér folt marad, hogy míg az akkori magyar belügyminiszter nem emlékszik arra, át kellett volna engedni a határon a keletnémeteket, Németh Miklós akkori miniszterelnök állítja, létezett egy megállapodás közte, Pozsgay Imre és a belügyminiszter között: augusztus 19-én felfüggesztik a határőrség szolgálati szabályzatát.

A BM és a titkosszolgálatok e tárgyban született aktáinak legnagyobb része hozzáférhetetlen a történészek számára. Bizonyítottan tudott viszont a bekövetkező áttörésről az osztrák kormány. A részletek e téren sem ismertek, a bécsi kancellária aktáit 30 évre zárolták.

A cikk bővebb terjedelemben itt olvasható: http://www.kisalfold.hu/embargo/a_piknik_feher_foltjairol_is_szolt/2111213/

Olvasóink írták

 • 7. 1soproni 2009. augusztus 19. 11:20
  „5 mondatért kár volt "bővebb terjedelmű" cikket írni.”
 • 6. 1soproni 2009. augusztus 19. 11:19
  „Aki a "bővebb terjedelemre" kíváncsi, annak itt a különbség a két cikk között:

  Egy magyar származású orvost Habsburg Ottó környezetéből arra kértek, augusztus 19-én vegyen részt osztrák oldalon egy akcióban. Mint mondta, sátortábort talált a helyszínen, egyenruhában NSZK szövetségi határőröket is, s a német Vöröskereszt technikai szolgálatának embereit.

  Oplatka András igyekezett ellenőrizni a történteket, kevés sikerrel. Leveleket írt a német szervezetekhez, de csak a Vöröskereszt válaszolt: nem találnak idevágó dokumentumot. Ám hozzátették: berlini központi levéltárukban ˝Páneurópai Piknik, Sopron 1989˝ alatt őriznek egy anyagot, ezt azonban 30 évre titkosították...”
 • 5. peskaneo 2009. augusztus 19. 07:52
  „Nem kötekedésből, de a piknik emlékpark területe közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozik. Elég szomorú, hogy a híradásokban, a sajtóban még egy szóval sem elítik a falu nevét...na mindegy
  De, az is szomorú, hogy a helységnévtáblákat Fertőrákos - Sopronkőhida 15-20 éve nem sikerült a megfelelő helyre kihelyezni. A börtön után F.rákos fele van egy kis híd, azon túl elvileg már Fertőrákos van. Ehelyett onnan mindkét úton Soprontól kifelé vagy 300-400 méterre található Sopronkőhida vége tábla. Szt. Margitbányáról ha jön az ember, a határon van egy tábla -Köszöntjük Fertőrákoson- , aztán ha tovább jön az első helységnévtábla Sopronkőhida.
  Most akkor mi van????? A golgotán lakók most Fertőrákosiak vagy Sopronkőhidaiak? Mert Fertőrákos tábla csak a Kőfejtő előtt 500 méterrel található...”
 • 4. senechal 2009. augusztus 18. 22:01
  „... baromira kellenek ott a betiltott gárdák és plasztiknyilasok ...”
 • 3. Deir_Yassin 2009. augusztus 18. 20:44
  „Adjon Isten!

  Kedves Hazafiak!

  Mint a híradásokból tudható, holnap jelentős közéleti esemény zajlik Sopronban. 20 éve a Magyarországon "nyaraló" kelet-német polgárok közül pár száz jól értesült, Sopron térségébe utazva részt vett a Pán-Európai Piknik elnevezésű rendezvényen, amit a Sopronkőhida és az "ausztriai" Szt.Margitbányát "összekötő" lezárt határ út magyarországi oldalán rendeztek.

  A határkerítés áttörése révén nyugatra menekülő kelet-németek történelmet írtak, csak úgy mint az eseményt szervező soproni és debreceni illetőségű ellenzéki civilek.
  Az áttörés sorsfordítónak bizonyult, hiszen ettől a pillanattól kezdődően felgyorsult a kettéosztott Németország egyesülésének folyamata.

  Mi magyarok, azonban a rendszerváltó elit árulása miatt nem tudtuk a magunk javára fordítani a meggyengülő szovjet birodalom, a széteső kommunista szövetségi rendszer bukását. Máig szétdarabolva, nemzeti szállásterületeink jelentős részének megszállása mellett, demokratórikus kereteken belül mozgó poszt-bolsevik módszerekkel sanyargatják a magyar népet szerte a Kárpát-medencében. A magyarság összetartozásáért és egyesüléséért szót emelőket hazánkban mindmáig leszélsőségezik negatív jelzőket emlegetve megbélyegzik és üldözik!

  Ünnepelni tehát nincs okunk, de jelenlétünk fontos és üzenettel bír az ébredésén már túl lévő, nemzeti mozgalmunkat támogató, szebb magyar jövőben bízó honfitársaink számára, mind az ellenünk fellépő a rezsim lekötelezettjei számára.

  Várunk tehát mindenkit aki el tud jönni holnap, Augusztus 19-én Sopronkőhidára a "PIKNIK ünnepségre", hogy nemzeti lobogókkal, történelmi zászlóinkkal, Jobbikos, Magyar Gárdás, HVIM-es zászlókkal demonstráljunk, fejezzük ki erőnket és vágyunkat az összmagyar összetartozás jegyében.

  Az ünnepséget a DUNA TV élő adásban közvetíti.

  Gyülekező 15 órától Sopronkőhidán, a helyi buszmegállónál. Várunk mindenkit tiszta magyar szívvel!

  Gőbl Gábor
  JOBBIK Soproni Alapszervezeti elnök”
 • 2. rokapis 2009. augusztus 18. 19:34
  „moderálva”
 • 1. Csabazs 2009. augusztus 18. 17:47
  „Azért arra kíváncsi lennék miért zárolták az osztrákok 30 évre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focimeccset követően tört ki a véres balhé

Sopron - Balhé tört ki Sopronban a tavaly márciusban lejátszott REAC– Győri ETO bajnoki… Tovább olvasom