Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Dr. Lenkei: Ne legyen kockázata és mellékhatása a gyógyszernek

Országjáró előadáskörútján dr. Lenkei Gábor Sopronba érkezett hétfőn. Mielőtt kiállt volna a pódiumra, portálunk kérdezte egészségünk titkairól.

- Fogalmam sincs. Érdekelt az élet - kezdte dr. Lenkei Gábor arra a kérdésünkre, miszerint miért választotta az orvosi hivatást.

A sokak által ˝vitaminguruként˝ emlegett dr. Lenkei Gábor a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1986-ban summa cum laude, azaz kitűnő minősítésű orvosi diplomát szerzett. Két évig kutatóorvosként tevékenykedett, majd a belgyógyászati pályára váltott. Miután felismerte, hogy ez utóbbi egy ˝fekete verem˝, ahol csak a gyógyszerezés követi a gyógyszerezést, s még a szakma legnagyobbjai sem képesek igazi, a szó szoros értelmében vett gyógyulásokat elérni a pácienseknél, a születések mindennapi csodái felé fordult.

A szülészmesterséghez azonban elválaszthatatlanul hozzátartoznak az általános nőgyógyászati és nőgyógyászati onkológiai esetek. S itt is akadnak ˝emberpróbáló˝ történetek.

- Láttam a szakadékot, ami az ˝alternatív˝ gyógyászati lehetőségek és a hivatalos orvoslás között állt, s meghoztam a döntést. Eljutottam arra a szintre, amikor már tudtam, hogy zsákutca csak a gyógyításra fókuszálni - fogalmazott dr. Lenkei Gábor.

Dr. Lenkei Gábor
Dr. Lenkei Gábor

Az ember nem kaktusz, víz kell neki!

- Az igazi segítség, ha az emberek egészségét állítjuk helyre. Ha például valaki azt kérdezi tőlem, hogy milyen vitamint ajánlok a betegségére, akkor azt mondom, semmilyent. Az egészségére viszont ezt vagy azt...

Általános tapasztalat: ha azt mondjuk, hogy foglalkozni kell az egészséggel, akkor mindenki fejében bevillan a betegség. A betegség, s annak megelőzése. Pedig egyáltalán nem erről van szó.

Nem másért járom körbe az országot, minthogy megismertessem az emberekkel a következőt:

Eészségünk olyan mint egy kert. Ha nem ápoljuk, elvadul. A kertet egyáltalán nem bonyolult gondozni, öntözni. Amikor azonban elmondom, hogy mennyi szervezetünk napi vízigénye, akkor mindenki elcsodálkozik, s rádöbben; többé-kevésbé kiszáradt állapotban tartotta a kertet.

Bálint Péter Orvosi Élettan című könyvében fogalmazta meg, mennyi vízre lenne szükségünk egy nap folyamán. Tökéletesen optimális körülmények között, amikor nincs melegünk, nem végzünk semmiféle fizikai munkát, nem ejtünk egyetlen cseppp verejtéket sem, nem lihegünk, csak nyugodtan üldögélünk egy semleges hőmérsékletű szobában.

Ilyenkor is a bőrön keresztül elpárolog 500 milliliter, azaz fél liter víz. A lélegzettel eltávozik naponta 350 milliliternyi, a széklettel elveszítünk legkevesebb 150 milliliternyit. Ez eddig összesen egy liter, úgy, hogy ˝nem csináltunk semmit˝. Ehhez mérten kell néznünk a folyadékpótlást, amit úgy fogalmaznék meg, hogy az ember súlyához mérten 10 kilogrammonként 3 deciliter.

Az ember nem kaktusz, nem a száraz talajra termett.


˝Hárman vagyunk egy csapat, az Orvosa, Ön és Én.˝

- Fontosnak tartom elmondani, hogy nem áltatom az embereket a gyógyítással. Úgy fogalmaznék: hárman vagyunk egy csapat, az Orvosa, Ön és Én. Senkit nem fordítanék el az orvosától, s amivel én foglalkozom arra sem versenyként, konkurenciaként tekinteken a doktorok, hanem kiegészítjük egymást. Előadásaimon orvosok is ülnek a széksorokban.

- A soproni közönség is hallhatja hétfőn, Egészségünk titkai – ˝Amit még soha nem mondtak el Önnek!˝ című előadását. Mi az, amit még soha nem hallhattak senkitől?

- Ha az ember nem képzett eléggé, akkor például nem tudja, hogy a koleszterin nem ártalmas. Orvosi szakirodalommal oszlatom el a tévhiteket. Ugyanez a helyzet a só-mítosszal, vagy a zsíros ételekkel. Ezek sem egészségtelenek. Az emberek megtanulnak a saját fejükkel gondolkodni ezekről a dolgokról. Egyszerűen adom elő nekik, könnyen megértik. Sikerként könyvelem el, hogy hajlandóak tanulni, a jövő egészségkultúrája fejlődik.

- Milyennek látja most a magyar egészségkultúrát?

- Tragikusnak. Az elején azonban az én egészségkultúrám is az volt, tragikus. Hiszem, hogy ezen lehet változtatni.

- S a magyar orvosképzés helyzetét?

- Nagyon jók a magyar orvosok, világviszonylatban is az első helyeken - ezzel nem árultam el újdonságot. Nagyon fogékonyak az új dolgokra. Ismételten hangsúlyozom, nem állok szemben az orvosokkal. A Cenzúrázott egészség – A betegségipar futószalagján könyvem sem ellenük íródott, hanem arról szól, hogy a gyógyszeripar miként alakította át az orvosképzést betegségközpontúvá. Az orvosi egyetemen egyáltalán nincs olyan tantárgy, hogy egészség. Az egészben a profitorientáltság a lényeg.

- Nem érzi mindezzel ellentétesnek azt, hogy Ön is - nyilvánvalóan- profitra tesz szert a ˝vitaminokkal˝?

- Nem. A fodrász is elkéri az árát annak, ha frizurát készít, az étteremben is megfizetjük az ételt, s a szállodai szobáért is pénzt adunk. A lényeg a tisztességen alapszik.

- Végezetül, Ön hogy látja a gyógyszerfejlesztés jövőjét? Elérte a határait, vagy van még tovább?

- Amíg azt halljuk a televízióban, hogy a ˝kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét˝, addig van hova fejlődni. Nemrég kutatni kezdték a mellékhatásoktól mentes gyógyszerek témakörét, csak nem verték nagydobra. Meg lehet oldani, hogy egy gyógyszernek ne legyenek kockázatai. Erre az irányba mondom azt, hogy ˝start˝.

Olvasóink írták

 • 10. öröksoproni 2011. június 02. 10:58
  „8-hoz
  Persze, hogy azt támogatja.”
 • 9. ratex 2011. június 01. 10:53
  „Sajnos nem voltam ott az előadáson, ezért csak megkérdezni tudom: dr. lenkei azt elkottyantotta, hogy üzletével a szcientológia szektá... egyházat támogatja?”
 • 8. öröksoproni 2011. május 31. 19:26
  „Ami nem kockázatos és nincs mellékehatása senkire nézve, az nem is használ.”
 • 7. tschurtzn 2011. május 31. 13:32
  „Én sem a szedjünk mindent össze-vissza és főleg feleslegesen pártján állok.
  Egyébként nagyon nehéz ma nem profitorientált módon élni. Ez a cikkben szereplő úrnak sem sikerül (sőt). Ennek nyilván az az oka, hogy pénz nélkül élni meglehetősen nehéz. Szerintem is rengeteg mindent a mi orvosi hozzáállásunk torzít, ront, rombol. Én sem vagyok vak. Látom. A páciens- orvos bizalmi viszonya bizony nagyrészt az orvostársadalom hibájából veszett el. A bizamom nélkül pedig állandó a kétkedés. A "csak azért írja, hogy egy gyógyszercég nyaralni vigye" gondolat befészkelte magát az emberek gondolkodásába és ennek sok esetben van alapja. Ettől függetlenül az "én azt gondolom, hogy szedje", a "szomszéd is meggyógyult tőle" szemlélet azonban tőlem klasszikus orvoslásban nevelkedett orvostól nagyon idegen. Ez biztos kiszámíthatatlan, esetleges. Figyelni kell a páciensre. Személyre szabott megoldást kell találni közösen vele!!! DE! Olyan megoldást ami a mai tudásunk alapján igazoltan kedvező. Persze a tudomány mai módszerein 100 év múlva ugyanúgy nevetni fogunk, mint azon amit 100 éve gondoltunk, de nem nagyon látok más megoldást.”
 • 6. pusz 2011. május 31. 13:00
  „Tisztelt Tschürtz Doktor!
  Sajnos,"öröme" nem lehet teljes,mivel a komment nem az az alakzat,ahol részletes magyarázatok adhatók.
  De azért megkísérlem egy másik megvilágításból előadni mondanivalómat.
  Egyrészt a kicsit is bonyolultabb képződmények(mint pl.az emberi szervezet) megértésére máig nem sikerült kitalálni jobbat,mint az akadémiai tudományok(,amelyeket a varázslók,holisztikusok,satöbbik támadnak,kritizálnak, -sokszor részben joggal,de ők a saját állításaikat a legkisebb mértékben sem tudják elfogadhatóan igazolni).
  Másrészt,amíg a kiszolgáltatott helyzetű(pl.beteg) ember "frontálisan" találja magát szembe az adott szakma profitorientált képviselőivel("vitaminosokkal",de orvosokkal,gyógyszerészekkel,gyógyszeriparral,satöbbiekkel is),addig a tisztességben csak reménykedhet.Ugyanis, mint tudjuk,nem elég tisztességesnek lenni,de mégcsak annak látszani sem elég.A bizalmat csak olyan struktúra adhatja meg,ahol nincs közvetlen,profitorientált kapcsolat a beteg és gyógyítója vagy "preventora" között.”
 • 5. KovacsAGyor 2011. május 31. 12:45
  „Fantasztikus volt az előadás, megérte ott lenni! Egyébként nem azt mondja, hogy ne szedjünk gyógyszert, csak a felesleges gyógyszerezés ellen van. Nagyon józan nézőpontot adott, örülök, hogy ott lehettem.”
 • 4. tschurtzn 2011. május 31. 11:07
  „Bocsánat!

  Elfelejtettem valamit. "Ne legyen kockázata és mellékhatása a gyógyszernek" Na ezt én is szeretném (látni is). :-)
  Minden terápia alkalmazásánál a haszon-kockázat alapján kell mérlegelni. Mindennél! Az átmenjek-e az úton és a beszedjem-e a vitamint kérdésében is! Mindkettő kockázattal is jár. Egyébként a hatékony kezelés elmaradása is kockázatot jelent (főleg ha az jól megválasztott, megfelelően ellenőrzött és személyreszabott volt) nem is akármekkorát.”
 • 3. tschurtzn 2011. május 31. 10:56
  „Kedves "pusz"!

  "Örülök", hogy az Ön számára ennyire egyszerű és világos a dolog. :-)
  Lenkei doktornak a vízzel kapcsolatban tökéletesen igaza van. A vízzel kapcsolatban!
  Világos, hogy mindenki (a "megátalkodott" orvosok is) olyan gyógyszereket szeretnének alkalmazni, amit teljesen mellékhatásmentesek (de azért hatnak). Ezen úgy összességében még van kimunkálni való (és egy ideig lesz is).
  Remélem, kicsit az akadémiai tudomány is besegít majd. :-) Én bizakodom.
  Szeretettel ajánlom figyelmébe pontosan az egészségvédelem miatt a www.sopronert2005.hu oldalt. Sajnos vitaminokról (főleg kontrollálatlan mega dózisban) nem talál ott adatot. Ebben nem tudok segíteni de ebben a kérdéskörben bizton számíthat Lenkei doktorra.

  Tisztelettel:
  dr.Tschürtz Nándor (egy "akadémiai tudományon" nevelkedett orvos)”
 • 2. pusz 2011. május 31. 09:25
  „Orvosképzés + gyógyszeripar(hátterükben az akadémiai tudománnyal) = betegségközpontúság + profitorientáltság.
  "Lenkeiség"(hátterében nincs akadémiai tudomány) = egészségközpontúság + tisztesség.
  Mi meg ezt higgyük el a rámenős doktornak, -és fizessünk!”
 • 1. Lina13 2011. május 31. 14:02
  „Ezúton szeretném megköszönni a Doktor Úrnak hogy lefáradt Sopronba tegnap, és előadást tartott nekünk! Nagyon sokan jöttek el,rengeteg hasznos információval gazdagodtam! A víz, só, koleszterin, fehérjék, vitaminok fontosságáról beszélt, és tette mindezt egy könnyed, kedves, könnyen érthető és emészthető stílusban :-) Nagyon sokszor hol mosolyt csalt arcunkra, hol megdöbbenést, hogy az egészség elérése és fent tartása milyen egyszerű :-) Mindenkinek hallani kéne csak egyetlen egyszer! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni bajnok a Downhill Magyar Országos Bajnokságon

A soproni Ettingshausen Máté a hétvégén megrendezett Downhill Magyar Országos Bajnokságon a juniorok… Tovább olvasom