Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Dr. Franz Schausberger: Átlátható együttműködés szükséges

Sopron - „Mindenekelőtt szükség van egy nyitott, őszinte és átlátható együttműködésre, hatékony információs politikára a magyar és osztrák szomszédos régiók között" – hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában dr. Franz Schausberger, az EU Régiók Bizottsága tagja.

Salzburg egykori tartományfőnöke, dr. Franz Schausberger egyetemi docens – aki órákat tart a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Közgazdaság-tudományi Karán is – 1996 óta tagja az EU Régiók Bizottságának. 2004-2006-ban elnöke volt az alkotmányozási kérdésekkel foglalkozó szakbizottságnak. 2006 óta az Európai Néppárti frakció alelnöke. Politikai koordinátorként tevékenykedik a Külkapcsolati Bizottságban, tagja a Nyugat-Balkán, valamint a „Jogalkotási jogkörrel rendelkező régiók" munkacsoportnak. 2006 óta a Régiók Bizottságának Nyugat-Balkán-i kérdésekkel foglalkozó főmegbízottja. A politikust az osztrák-magyar kapcsolatokról kérdeztük.

– Szomszédságpolitika: milyenek Schengen után az osztrák tapasztalatok hazánkra vonatkozóan? Jobbat vagy rosszabbat vártak? Elcsitultak-e már az ellenző hangok?

– A schengeni övezet kiterjesztése nagyon fontos volt az európai integráció szempontjából. Alapvető feltétel, hogy az EU külső határai jól védettek legyenek. Ausztria és Magyarország számára a határellenőrzés megszűnése nagy gazdasági előnyökkel jár. Sajnos, ezeket a lehetőségeket még kevéssé használják ki. Másrészről valóban fennállt a határos Ausztriában a kriminalitás növekedésétől való félelem. Ahogy a statisztikák mutatják, nem ez történt, az aggodalmak zöme alaptalan volt. Úgy vélem, egy kis időnek még el kell telnie, hogy erről mindenki meggyőződjön. Bízom abban, hamarosan minden közúti átkelőhelyet megnyitnak.

– A világgazdasági válság mennyiben befolyásolhatja a két ország kapcsolatait?

– A jelenlegi pénzügyi krízis minden államot elért. Magyarországra erőteljesebben hat a válság, mivel a politikai felelősök elmulasztották végigvinni a szükséges reformokat, mind az EU-csatlakozás előtt, mind pedig utána. Ezért a kedvezőtlen hatások különösen keményen érinti a magyar lakosságot. Félő, fennáll a veszélye annak, hogy mindez továbbgyűrűzik osztrák cégekre is, elsősorban a bankokra, amelyek Magyarországon fektettek be. Mindezek miatt lobbizik az osztrák kormány a nyugat-európai államoknál és az EU-nál, hogy egy kelet-európai banksegítő csomagot hozzanak létre.

– A Rába habzásánál, illetve a szentgotthárdi szemét-égetőműnél mekkora az esély, hogy közös nevező alakulhat ki?

– A Rába szennyezése miatti konfliktus megoldható lenne a magyar és az osztrák kormány, illetve az érintett régiók és üzemek megfelelő, határon átnyúló együttműködésével. Ami a szentgotthárdi hulladékégetőt illeti, nemcsak a magyar oldalon vetődött fel aggodalom és bizalmatlanság, hanem Stájerország és Burgenland részéről is. Egy ilyen projekttel kapcsolatban nagyon szigorúak az előírások és a feltételek. Úgy vélem, szükség van egy nyitott, őszinte és átlátható együttműködésre és információs politikára a magyar és osztrák szomszédos régiók között. Csak így lehet megtalálni a megfelelő és közös megoldást.

– Közelednek az EP-választások. Ön szerint mi várható az Európai Parlamentben? Lesz-e valamiféle átrendeződés, és mit jelent ez majd a hétköznapok során az unió egésze számára?

– A Lisszaboni Szerződés ratifikálása az Európai Parlament, ezzel együtt a demokrácia erősödéséhez vezet az EU-ban. Éppen ezért sürgető szükség, hogy a Lisszaboni Szerződést minden érintett ország aláírja. Ennek eredményeképpen a választott EU-képviselők hatékonyabb kontrollt gyakorolhatnának az Európai Bizottság felett. Ettől a felesleges EU-bürokrácia visszaszorítását reméljük. Nagyon fontos, hogy az emberek részt vegyenek az európai parlamenti választásokon és erősítsék a konstruktív európai erőket.

– Soproni egyetemi oktatói munkájában mit tart a leglényegesebbnek?

– A Nyugat-magyarországi Egyetemmel már majdnem négy éve tart a jó együttműködés, dr. Fábián Attilának, a jelenlegi dékán-helyettesnek köszönhetően. A karon több előadást tartottam az EU-ról, az európai regionalizmusról és más témákról. A kar és az Európai Régiók Intézete – amelynek elnöke vagyok – partnerségi megállapodást írt alá. Az elmúlt időben több soproni hallgatót fogadott az intézet egyhónapos gyakorlatra. Nagy öröm számomra, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóival együttdolgozhatok. Remélem, hogy a jövőben a szomszédos osztrák régiókból is több fiatal jelentkezik majd a NyME-re tanulni. Ehhez persze bővíteni kell a német nyelvű kínálatot, amiben örömmel segítenék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház a rácsok mögött

Sopronkőhida - Látványos és megható színházi előadással lepték meg hozzátartozóikat a Sopronkőhidai… Tovább olvasom