Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Dr. Éger: Káros volt a vizitdíj

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint káros volt a vizitdíj intézménye. Olvasóinknak elmondta azt is, a következő ciklusban rendkívüli kihívás lesz az egészségügyet irányítani.

Tisztelt Éger Úr! Keveset voltam életemben kórházban, de ezek emlékezetesek.
1. Jobb lábszáram egyik izmának szakadását zúzódásnak diagnosztizálták (azóta is ott lóg az izomcsomó), ami következtében a térdem is kopásnak indult. Visszamentem később háziorvosom tanácsára reklamálni: majd leapad, a diagnózis helyes - hangzott a válasz. KÉSZ!
2. Munkahelyen sérült bal mutatóujjamra az orvos pihentető gipszet javallt, majd 10 perccel később a mellette levő középső ujjamat gipszelték be. Ezen már csak nevettem. Ja igen, ez nem Győrben történt.
Mindkét esetben egyértelmű a nemtörődömség, a nulla értékű munkamorál. Ezen mi segítene?
Milyen lehetőségeink vannak a rossz, életünk minőségét is befolyásoló diagnózisokat illetően. Értem én ezt "azonnalra", amikor még menthető lenne egészségünk? makacs

- Sajnos, tény, hogy a rendkívüli túlterhelés, az értelmetlen, sőt nem egy esetben ostoba és teljesen feleslegesen túlzó adminisztrációs kötelem, a kiégettség, mind-mind a betegellátás rovására megy. Tudomásul kell venni, hogy sajnos az orvos is csak ember, ugyanúgy esendő lehet, mint a betege. Természetesen tudom, mindez sovány vigasz annak, akit nem megfelelő körültekintéssel kezeltek. Ez egész rendszer javításán kell tehát munkálkodni azért, hogy az ilyen esetek száma csökkenjen (megszűnni soha nem fog, a legfejlettebb ellátó rendszerrel bíró országokban is előfordul ilyesmi, sajnos mindenki hibázhat).

Éger úr, tiszteletem. Partner volnék abban, hogy az orvosok fizetése 400e bruttóról induljon, ahogy Ön említette korábban, ha ezzel társul az is, hogy azonnal brutális büntetés kap az az orvos, aki emellett a hálapénzt is elfogadja (minimum 10 milliós bírságot). Reálisnak tart-e egy ilyen elképzelést törvényjavaslatként?
Ugyanez a kérdés kicsit másképp: ha választhatnának az Ön által képviselt orvosok a hálapénz vagy a bruttó 400 ezer forint között, Ön szerint milyen százalékban mondanának le a paraszolvenciáról? Jarjar

- Az ön által vázolt kezdő bérrel meghatározott – és általunk régóta szorgalmazott – úgynevezett orvosi életpálya modell megvalósítása kamaránk évtizedes törekvése. Teljesen egyetértek vele, hogy ebben az esetben a hálapénz-rendszer azonnali megszűntetése, a vétkesek súlyos büntetésével jogos elvárás. Mértékadó közgazdászok szerint ez lenne az egyetlen üdvözítő megoldás.

Egyet azonban ne felejtsen el, kedves Jarjar. A hálapénz-rendszer fenntartásában a mindenkori hatalom az elsődlegesen érdekelt, nem pedig az orvosok. Hiszen 1951-ben, éppen a hatalom emberei hívták életre, és az évezredes „oszd meg és uralkodj" elv alapján ezzel lehet megosztani és sakkban tartani a gyógyítókat.


Ön szerint ha kormányváltás lesz akkor pozitív változások lesznek az egészségügyben vagy ígéret marad az ígéret? szerintem a Fidesz most mindent beígér aztán nem fogja tartani a szavat... laurácska


 - Nem ismerek igazán nagy ígéreteket, ám lényegi változtatásokat a szakma elvár, hozzáteszem teljes joggal és a betegek érdekében.


Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól: - Doktor úr, a maga szíve sose fáj? egy aggódó rajongó vorosanyu

- Tény, hogy az orvosok egészségi állapota rosszabb, mint az átlag, haladóságuk kifejezetten magasabb, és a leghalandóbbak mind közül az orvosnők.


Tisztelt Éger úr! Ön 2007-ben megüzente a kormánynak: "Ott fogunk betartani, ahol tudunk"! Számíthatunk-e ugyanilyen erélyes megnyilvánulásokra a jövőbeli Fidesz-kormány esetén is (ha a helyzet úgy kívánja)? Robusto

- Őszintén remélem, hogy soha többet nem lesz Magyarországnak olyan kártékony kormánya, mint 2006 után, de biztos lehet benne, hogyha bárki megkísérli azt a neoliberális ámokfutást folytatni, ami a szabad demokrata egészségügyi kormányzást jellemezte, akkor „továbbra is be fogunk tartani, ahol csak tudunk".


Ön, mint az orvosi kamara elnöke, bizonyára tudja, miért van az, hogy ha egy orvos elkövet egy végzetem műhibát, maximum egy vidéki kórházba „száműzik". Vajon nem kellene megtiltani a gyógyítást azoknak, akik végzetes hibát követtek el? Ön még a mostani helyzetben is azt mondja, hogy megérte leszavazni a 300 forintos vizitdíjat? Ön mit gondol, a tavaszi kormányváltás után milyen irányba megy az egészségügy, lesz változás? tornacipő

 - Tévedés, aki bizonyítottan műhibát követ el, bűnhődik és a vidéki kórház sem kapkod érte. Ez nem száműzetés kérdése. Jogilag, adott a lehetőség az eltiltásra is. Kétségtelen, hogy ezzel csak kivételes esetben él a bíróság.

Igen, határozottan állítom, hogy a vizitdíj intézménye igazságtalan és a káros.

Nem tudok válaszolni arra, hogy mi lesz, csak azt tudom, hogy minek kellene lennie. Lásd az előbbiekben az egészségpolitikáról mondottakat. Kell, hogy legyen változás, hisz akkor a válság.


Mi a véleménye a Jobbik egészségügyi programjáról és egészségügyiminiszter-jelöltjéről Dr. Gyenes Gézáról? Deir_Yassin

- Részleteiben nem ismerem, alapvetései hasonlóak az általunk is támogathatóval, amennyire tudom. Gyenes dr. sokáig dolgozott velem, mint kamarai tisztségviselő, igen sok értékeset alkotott, érdekvédelmi munkája kimagasló, és tanítandó ma is. Most politikai pályára lép, ez már független tőlünk, a köztestület nem politzálhat és nem is teszi.

 
Ötven éves vagyok Mindkét térdemmel protézis műtétre várók listáján vagyok. A várakozási idő azt mondják 3-4 év. Nem tudok járni, így a munkámat sem tudom el látni. Az orvos azt mondja rokkantosításról ne is álmodjak (legyek alkoholista vagy produkáljak egy szívinfarktust) ő mondta! Ön szerint mi a teendő? szotyola2

- Nem attól függ a rokkantosítás, mit mond a kezelőorvos. Arra külön bizottság van. Két rossz térddel, hacsak nem könyvelő a szakmája, könnye leszázalékolhatják, amíg műtétre nem kerül. Később azonban rehabilitálhatják, állapotától függően.

 
Tisztelt dr. Éger István! Önről mindenki tudja, hogy 100 %-ban fideszes. Akkor is támadni fogja az egészségügyet, ha a Fidesz alatt sem fog működni, vagy szótlan marad és nem fog sztrájkot kezdeményezni? Nem gondolja, hogy a jövőbeli Fidesz kormányzás idejére le kellene mondania, mert így lenne az tisztességes. embertelen

- Állítása tévedésen alapul. Smmilyen pártnak soha nem voltam tagja, most sem vagyok. Az, hogy sok esetben az ellenzékkel értettem egyet, csak amiatt volt, hogy a Kormány rengeteg kárt okozott a gyógyítóknak, holott számtalanszor mondtuk, írtuk, ne tegye. Ha a következő ciklus is káros lenne az egészségügynek, ne féljen, nem fogunk hallgatni. Más kérdés, vajon lelkileg meddig bírható mindez?

 
Tisztelt Éger úr!
Egyik Sopronhoz közeli település orvosa mondta országos tv műsorban, hogy nem kevés a pénz a magyar egészségügyben, csak az elosztás és a hatékonyság nem megfelelő. Mi erről a véleménye? Andersen

- Valóban, bár jelenleg igen-igen kevés a finanszírozás, sok helyen elfolynak összegek, főként a sajnálatos korrupció miatt. Ezen sürgősen változtatni kell!


Tisztelt Éger Úr!
Következő észrevételeket szeretném Ön felé eljuttatni.
A háziorvosok és minden egyéb rendelések (szemészet- fül-orr -nőgyászat -reuma  stb.) a hét egy napján legyen elérhető a dolgozó embereknek is. Akik szűrésre, gyógyszerfelírásra vagy kisebb problémákkal fordulnának orvoshoz úgy, hogy ne kelljen azért szabadságot kivenni. Így nem kellene a drága privát rendelést igénybe venni.
(Én például magas vérnyomásra úgy tudok gyógyszert íratni hogy elkérezkedek munkahelyemről, mert az orvos 8-12-ig vagy 12-16-ig rendel).
A várakozási listára feliratkozást egy ember kezelje, ne adjanak tucat embernek ugyanarra az órára időpontot.
Ha már idő pontra megyek amire két hónapot várok, akkor kerüljek be pontosan de minimum fél órás csuszással.
Az orvos a privát betegeit ne rendelje soron kívül oda a rendelésre, a nem fizető betegek elé.
Kérdésem: amikor az APEH 1 gombóc fagyiért számlát követel, az orvos miért nem ad 4500 forintról max. 15 perc vizsgálatért számlát a privát rendelésén? Arra már nem is merek gondolni, amint egyik hozzászóló is írja, hogy a számla összegéből az egészségügyi kassza visszatérít, ahogy köztudottan Ausztriában is. Köszönöm válaszát! levi-levi

- Magánrendelésen számla jár, kérje, ha nem adják. A biztosítói befogadás, a jövő zenéje lehet. Az előjegyzés pontosítása jogos igény, ám a jelenlegi munkaerőhelyzet sokszor katasztrofális csúszást okoz épp a sürgős betegek, az egyéb ellátatlanság miatt, erről nem az orvosok tehetnek legtöbbnyire.


Minden évben két hetet töltök győri Híd utcai kórházban. Most voltam nyolcadik alkalommal, így látom a szomorú változást. A kórház alig kihasznált. Én öt ágyas szobába kerültem hétfőn, szerdára egyedül maradtam és egy így volt egészen következő szerdáig. Nem hiszem, hogy ne lenne beteg. Kinek jó ez a gyakorlat? Azt még elmondanám, hogy az orvosok és nővérek munkája, hozzáállása dicséretes és kifogástalan. Évek óta ezt tapasztalom. Soproni vagyok, de szívesen megyek oda, csak oda! Kérdésemre köszönettel várom válaszát. primus

 - A pontos okot nem tudom, kétségtelen, hogy nehéz sokszor mozgásszervi rehabilitációra bekerülni, Sopron környékén bizonyosan. A győri állapotot nem ismerem.


Mikor lesz a tünetkezelés helyett gyógyítás, mert a gazdasági válságból csak egészséges dolgozók ismerik a kiutat, nemde... FREDDY/S

 - Bizony önnek teljesen igaza van. Sorskérdés, amit feszeget. Ezért sürgető szükség a nemzeti emberközpontú, közcélú egészségpolitika megalkotása, és az abban lefektetett alapelvek, valamint a ráépülő célok megvalósítása érdekében alakítani az ellátó szerkezetet és mindehhez rendelni a pénzügyi forrásokat. Csak így látható, hogy valójában mi mibe kerül, azt pedig garantálni kell, mert az egészséges kiművelt emberfő hazánk gazdasági teljesítménye, versenyképessége szerpontjából stratégiai kérdés.


Tisztelt Éger úr! Ön ugyan az orvosi kamara elnöke és a orvosok bére, szabadideje, stb... ellen harcol. Ugyanakkor az egészségügyben vannak más szakdolgozók is más egészségügyi kamaráknál. A cél egyiknek is és a másiknak is tulajdonképpen ugyan az. Nem gondolt még arra, hogy az orvosi kamara és a meszk összefogjanak? Igaz, ha az országban nincs pénz akkor nem sok mindent lehet elérni, de talán összefogva kicsit többre mennének a kamarák mint egyedül.

- Folyamatos a kapcsolatunk a társkamarákkal, így a MESZK-kel is, a Nemzeti Egészségügyi  Kerekasztalban is közösen dolgozunk.

Éger István a szerkesztőségünk vendége volt. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Éger István a szerkesztőségünk vendége volt. Fotó: Magasi Dávid

Tisztelt Éger Úr! Egy gyenge tudású orvos képzése ugyanannyiba kerül, mint egy jó orvosé. Mikor lesznek olyan követelmények, hogy ezek a különbségek ne legyenek ennyire érezhetőek? Mikor lesz vége a "borítékért dolgozom, mert én orvosvagyok és keveset keresek" felfogásnak? Azok az orvosok akik magánrendelőt is üzemeltetnek, mikor lesznek kötelezve arra, hogy fizessenek a kórházi gépek használatáért? Az orvosok a kialakult betegséget kezelik, (már amikor) mikor fordítanak több pénzt megelőzésre? Mikor szállnak le a magas lóról az orvosok? egysoproni_
Tisztelt Éger úr, meddig lesz még, hogy hálapénz nélkül nyugodtan megdögölhetünk a kórházban? Tesznek valamit, hogy eltűnjön ez a gusztustalan rendszer?

 - Sajnos a gyenge és jó orvos kritériuma a képzés során nem állapítható meg. Tény, hogy a felnövekvő generációk erkölcsi, neveltetési hiányosságai az orvosokat sem kerülik el. A „borítékügyet" csak abban az esetben lehetne szigorúan kezelni, ha valóban megélhetést biztosító bérezést kapnának az egészségügyben dolgozók, másrészt a gyógyulni kívánók is megértenék, hogy nem kereshetnek plusz jogokat, szabályozatlan előnyöket zsebbe fizetéssel. Ez tehát két oldalú dolog.

A magánrendelések igénybevételi rendje a közkórházak irányába jogilag szabályozott ma is.

Jogos a megelőzés fontosságára helyezni a hangsúlyt, ebben teljesen egyetértünk, azonban ez nem várható el az agyonterhelt orvostól – aki a gyógyítást is alig győzi -, amíg erre a megfelelő feltételeket központilag meg nem teremtik, a lakosságot a megelőzésben való részvételre nem ösztönzik, nem tanítják.


Ön tényleg „praktizál"? Vagy nem? Az ön úgynevezett körzetében körülbelül minden harmadik/bocsi második „rendelése" elmarad. Miért? vitriol2

 - Igen. Minden hétfőn személyesen állok rendelkezésre, a többi napon helyettesítenek, rendelés nagyon ritkán marad el, bár a kolléganőmet is súlyos betegséggel operálták, és most lábadozik.


Tisztelt dr. úr! A napokban elhunyt hozzátartozóm egy budapesti kórházban mivel felmerült a gyanú hogy kezelési hiba történt a kérdésem hogy mint hozzátartozó megkaphatom a kórházi kezelési lapát hogy elvigyem egy független orvosi szakértőhöz. laurácska

 - Jogszabályban meghatározott, hogy milyen rokonsági fog, milyen információhoz való hozzáférést enged meg. A közvetlen rokon a megfelelő dokumentációkra jogosult.


A választások után, ha felkérik elvállalná-e az egészségügyi tárca irányítását? kóbor

 - Erről igazán akkor lehet nyilatkozni, ha netán bekövetkezik (eddig nem tudok róla), de annyi bizonyos, hogy a jelen körülmények között egészségügyi miniszterként dolgozni enyhén szólva is rendkívül összetett és bizonyosan hálatlan feladat lesz.


Tisztelt Éger úr! Nem gondolja, hogy Önnek is nagy része van az egészségügy tönkretételében? iparos

 - Nem.


Tisztelt Éger István! A Fidesz esetleges radikális egészségügyi változást kívánna bevezetni: ön támogatná ? Mekkora támogatásra számit az orvosi társadalom körében, „kényesnek" számító témákban? Kielégítőnek tartja-e nővérképzésünket. Számszaki és minőségi téren? Tisztelettel maradando

 - Alapvetően tisztázandó, mit értünk radikális változáson. Enélkül nem lehet támogatásról beszélni. Mit értünk kényes témán? A nővérképzés kielégítő lenne, ha lenne, aki jelentkezik ebbe az iskolába. Sajnos, tavaly az egész országban összesen sem érte el a végzős nővérek száma a százat. Ez katasztrófa.Korábban:
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lesz a kisalfold.hu vendége március elsején, hétfőn délután három és négy óra között. Kérdezzen, akár már most!

Dr. Éger István
Dr. Éger István

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Truder 2010. március 03. 14:56
  „55. hozzászólás egysoproni_ 2010.03.02. 21:46
  Nem vitázom azon, hogy fizet e kórháznak bérleti, és egyéb díjakat..(én másként tudom!) A jelképes összeg is összeg. Igazad van.”
 • 56. load 2010. március 02. 22:26
  „52. kivagyokén
  "Én is és a munkáltatóm is nem kevés hozzájárulást fizetünk.....
  ...a nemfizetők köre elég szélesre volt hagyva, és természetesen olyan emberek estek bele nagyobbrészt, akik életükben nem dolgoztak (és nem is fognak), és az én egyéb járulékaimból élnek....
  Majdnem mindenki jól járt."
  A vizitdíjas rendszerben ezek a "nemfizetők" is fizettek alkalmanként 300 forintot amikor orvoshoz mentek.
  A népszavazás óta - számukra - újra ingyenes az egészségügy.
  Az ő költségeiket teljes mértékben megint a járulékfizetők állják.
  Rajtuk kívül mindenki rosszabbul járt.
  Nem gondolod?”
 • 55. egysoproni_ 2010. március 02. 21:46
  „54. Truder!
  Évekig az ügyeleteinkért 50%-al kevesebbet fizettek mint azt kellett volna és ennek ellenére eláátuk a munkánkat. Úgy érzem, hogy nem lenne jogos még úgy túlóráznunk, hogy nem fizetik ki. Nem minden orvos rendel maszekban a kórház területén és a kórház műszereivel. Azt azonban tudnod kell, hogy amely dr ott rendel még maszekban vagy épp operál az komoly pénzeket fizet az elhasznált anyagokért, sterilizálásért, takarításért stb... Ott felszámolják neki, hogy volt 3 szemetes zsák, volt 4 csomag ilyen meg olyan varrófonal, volt 6 pár gumikesztyű stb...és még fizet egy megatározott bérleti díjat is.”
 • 54. Truder 2010. március 02. 19:51
  „Egysoproni
  Nagyon sok munkahelyen nem fizetik ki a ledolgozott időt,(amit munkaidő előtt, vagy után tölt ott az ember..) de elvárják, hogy zokszó nélkül maradj ott, vagy menjél be korábban. Mert őket nem érdekli, hogy miként, de a munkát meg kell csinálni!
  Szép hivatás az egészségügyi munka, és le a kalappal azok előtt, akik ezt szívvel lélekkel, és alázattal tudják csinálni nap, mint nap. Ugyanakkor annyi megfáradt, elfásult embert kevés helyen látni, mint ott. Van szerencsém időnként megjelenni ellenőrző vizsgálatokon (idős szüleimet rendszeresen viszem..), tudnék mesélni, de nem akarok senkit megbántani, hiszen kellemes tapasztalataim is vannak, és nem lenne igazságos, ha a negatívumokkal rukkolnék most elő. A mosoly, és néhány emberi szó sokszor többet érne egy marék gyógyszernél. Szép tőled, hogy így pártolod a rendszert, hiszen te is a gépezet része vagy..De a betegek java részét ez hidegen hagyja. Elvárják,(joggal) hogy paraszolvenciával, vagy anélkül is, biztosítottként normális ellátást kapjanak, belátható időn belül. Mint ahogy te is elvárod(szintén joggal), hogy a pénzedért udvarias, gyors kiszolgálást kapjál egy hivatalban, egy üzletben, bárhol.
  Túl azon, hogy az ellátás sok esetben nívótlan, heteket, hónapokat kell várni egy vizsgálatra.(hol eszköz nincs, hol keret, hol gyógyszer, hol ember...) Ha már végre odáig fajul a dolog, hogy minden összejön,van időpontod, akkor pedig néha nem elég rá egy nap szabadság...
  Ugyanakkor, ugyanaz az orvos "maszekban" a kórházban, ügyeleti időben este 6-kor tud fogadni...a kórház eszközeivel, anyagaival, gyógyszereivel..PÉNZÉRT...Akkor hogy is van ez?”
 • 53. Kukac40 2010. március 02. 19:31
  „A válaszait át is gondolta, vagy csak úgy mint ahogy az orvosok végzik a munkájuk nagyrészét? Sza...ok bele, ennyi pénzért ennyit dolgozom. Szomorú, hogy itt tartunk. Ha ön így vélekedik miért várjunk mást az egészdségügyben dolgozóktól?”
 • 52. kivagyokén 2010. március 02. 19:23
  „Engem irritált. Nem kicsit. Na nem a 300 forint, maga az eljárás. Mégpedig azért, mert dolgozok tisztességesen. Be is vagyok jelentve. Én is és a munkáltatóm is nem kevés hozzájárulást fizetünk. Ugyanakkor, a nemfizetők köre elég szélesre volt hagyva, és természetesen olyan emberek estek bele nagyobbrészt, akik életükben nem dolgoztak (és nem is fognak), és az én egyéb járulékaimból élnek, nálam lassan magasabb színvonalon. A körülötte kialakult hisztéria még jobban idegesített. Bevezették, a jegy automatákat drágán megvetették az amúgy is mindenféle tartozásokkal rendelkező intézményekkel. Pár hónap múlva pedig a 386 általunk delegált döntéshozó ember nem tudta eldönteni szükséges e vagy se? Ezért rendeztek pár milliárdért népszavazást. Természetesen figyelembe vették az óhajunkat, és visszavonták az egészet. Majdnem mindenki jól járt. A jegy automata gyártó is, ő keresett egy csomó pénzt, a parlament is nem kellett a döntésért felelősséget vállalni, a szavazó bizottság tagjai is, mert kaptak egy kis mellékest. Mi, és az egészségügy nem, mert kevesebb pénz maradt.
  Persze olyan népszavazás nem lehet, hogy mi pénzt kapjanak a honatyák/honanyák, és hogyan számoljanak el a felhasznált pénzzel, ahhoz semmi közünk. Olyan se nagyon lesz ha elégedetlenek lennénk a munkájával a megválasztott képviselőknek visszahívjuk. Na mindegy,
  Jön a déligyümölcs, és az eltöröl majd mindent! Igaz, mire megcsinálja, lejár a mandátumuk, mi pedig ismét pofáraesünk.”
 • 51. load 2010. március 02. 16:01
  „"A hálapénz-rendszer fenntartásában a mindenkori hatalom az elsődlegesen érdekelt, nem pedig az orvosok."
  Ez a mondat nagy eséllyel aranyérmes lenne a hazug kijelentések világbajnokságának döntőjén.
  A vizitdíj (kb. 22 milliárd ft/év) az egészségügy bevételeit gyarapította.
  Lehetett belőle beruházni, anyagot és eszközöket vásárolni, vagy bért fizetni orvosoknak ápolóknak.
  A hálapénz (a becslések szerint 50-100 milliárd ft/év) nagy része, a 35 ezres magyar orvostársadalom alkotta piramis csúcsán uralkodó néhány ezres főorvosi kar zsebébe kerül.
  Kiekerülve az adózást és az egészségügyi infrastruktúrát.
  Magánvagyon lesz belőle. Drága autók, jachtok, ingatlanok, festmények, egzotikus utazások.
  Nagy anyagi veszteség, a betegnek az államnak egyaránt.
  Csak egy valakinek jó. Na kinek?
  Az Éger úr által vezetett érdekvédelmi szervezet tagjainak.
  Elsődlegesen, meg másodlagosan, meg harmad és sokadlagosan is, mert az orvosokon kívül nem létezik az országban olyan társadalmi réteg, olyan szakma, amelynek ebből előnye származhatna.
  De ne csak az anyagiakról beszéljünk!
  Az orvos az, akiben meg kell bíznunk. Az életünkről, egészségünkről dönt egyszemélyben.
  Tisztelnünk kellene, de meg tudjuk-e ezt tenni, ha úgy kell kifizetnünk, mint a nyilvánosházi szajhát, az éjjeliszekrényre dobott pénzel?”
 • 50. vitriol2 2010. március 02. 09:58
  „"Csabazs" volt még a mult érában egy cseh-slovák "orvos" film ahol a gyogyitáshoz nem értő orvos mindig feljebb-és feljebb jutott a politikai "ranglétrán", hát ugye nem véletlenül irtam ezeket a sorokat.”
 • 49. Csabazs 2010. március 02. 07:55
  „vitriol2!
  Hova gondolsz? Van Pinnyén rendelés..., de egy popsival nem lehet több lovat megülni!
  Háziorvosi rendelés , orvosi kamarai elnökség, meg a kapcsolatok ápolása a köztudottan melyik párthoz tartozó emberekkel! Ez fárasztó "munka"!

  Én csak egyet nem értek, hogy mért nem egy teljesen független orvos a kamara elnöke?

  Jó lenne, ha Éger dr. leszállna a minden nap dolgozó egészségügyi dolgozók szintjére- ezt nem pejoratív értelemben gondolom- s megtapasztalná, hogy mi folyik a kórházakban, rendelőkben.
  Igen nagy mennyiségű az adminisztrációs munka mindenhol!
  Orvos és ápoló hiány van...!
  Ezzel kéne foglalkoznia...”
 • 48. Csabazs 2010. március 02. 07:39
  „A hálapénzért a mindenkori hatalom a felelős....,mondá Éger doktor!
  "Teccetek" volna tenni ellene 8 évvel ezelőtt!
  A hálapénzért elsősorban az a felelős aki adja..., ezzel bizonyos előjogokat akar "megvásárolni" magának.Az már morális kérdés, hogy az orvos elfogadja vagy sem!

  Én soha az életemben nem adtam a soproni kórházban(pedig jó párszor bent feküdtem) egyetlen orvosnak sem hálapénzt, s mindig becsülettel, odafigyeléssel láttak el!

  Miért volt káros a vizitdíj?Ugyan, ez csak blabla...
  Más , hozzánk fejlettebb országokban működök, esetleg más néven!

  A megfigyelésem szerint a vizitdíj (jogellenes népszavazásával) eltörlésével nagyon megnőtt a várakozási idő a szakrendeléseken!”
 • 47. egysoproni_ 2010. március 01. 22:18
  „38. levi-levi!
  Nem titkoltam soha, hogy eü dolgozó vagyok. Ugyan nem orvos, de szakdolgozó vagyis iskolát végeztem és nem betegszálliító vagyok aki úgy esett be az utáról. Elhiheted, hogy nem vagyok ellenséges a beteggek sem és itt sem noha lehet, hogy úgy hangzik. Ezik itt szavak, de szemtől szemben más ugyan ezt elmondani. Ott van hangsúly és emberi hang! Ahogy nekded úgy az orvosnak, nővérnek és mindenkinek van családja. Én sem várom el, hogy pl egy hivatalban csak azért tartsanak nyitva hetente legalább 1x mert mondjuk nem tudok épp akkor bemenni amikor estig vagy reggelig dolgozom. Szakrendelés reggel 8-tól du 4-ig van, igaz mindig más más orvossal. A heti 1 hosszabított rendeléssel sem értek egyet. Miért is nem? Mert lehet, hogy 1000 embernek jó, de 100-nak nem és akkor az a 100 ugyan úgy reklamálna, hogy ejj a fenébe nekem pont a péntek nem jó hanem jobb lenne pl.: a szerda! Hidd el, hogy a zsebembe a havi fizetésen kívűl nekem sem dugja a zsebembe a pnzt senki! Sőt,m hogy mondjak valamit el sem fogadom!!! Tudom, lehet, hogy sokan nem keresnek 100 ezret sem, de sokan nem is dolgznak 230 órákat... Ne érts félre nem sajnáltatom magam, hiszen magam vállaltam ezt a munkát illetve hivatást! Én sem jószántamból dolgozom néha heti 80 órákat elhiheted. Mindettől függetéenűl a betegekkel szemben nem mutatom ki, hogy fáradt vagyok és nem fújom nekik, hogy 3 évre visszamenőleg kb. 1 millió Ftal plusz annak a kamataival (elmaradt ügyeleti díj) tartoznak nekem (is). Nemtudom miylen gyógszert szedsz, de a háziorvos is felírhatja. Felírja nekem is és nem mint eü dolgozó!! Persze időnként a kórházban is meg kell jelennem ellenőrzésre.
  Szép és jó dolog ha egy dr 10-re vagy 14 órára menne dolgozni. De... annak az orvosnak van más egyéb feladata is és amikor ekkora az orvos és egyéb szakdolgozói hiány ez nem megoldható. Nem csak a dr létezik egy rendelésen. Ott van betegszállító, nővér, és a röntgennek is rendelkezésre kell állni. Ez egy összetett rendszer ahol komoly szabályok vannak és egyik dolog nem működhet a másik nélkül és itt nem feltétlenűl a vérnyomásgyógyszer feliratásra gondolok hanem általánosságban mondom. Sajnos sok esetben az adminsztráió több időt elvisz mint amit a betegekre lehet és kellene fordítani. Az ISO rendszerben mindent le kell adminisztrálni amit így is sok esetben munkaidőn túl kell megtenni. Egy orvosnak hiába kezdőik 8 órakor a munkaideje akkor is sokszor 7 körül már ott van és dolgozik és nem 1x és nem 2x 4 után megy haza amit se lecsusztatni nem tud sem ki nem fizetik neki.”
 • 46. hidas 2010. március 01. 20:43
  „37. és 40. hozzászólás! Teljesen egyetértek, ez az igazság!!!”
 • 45. nane 2010. március 01. 20:41
  „Tisztelt Éger úr ! Ki a büdös fene találta ki, hogy minél többet ügyelek mannál több a mínusz órám,hogy ügyeletekben elektív műtétek az elsők,és benemtartható protokolokat gyártanak emberek jópénzért,és nem ellenőriz senki semmit, és az eüben kéz kezet mos.?”
 • 44. Jandex 2010. március 01. 20:31
  „43. hozzászólás győrinagyi
  Milyen háziorvos az aki ha van kedve hétfőn rendel,a többi napon úgyis helyettesítik!?
  Túlterheltek az orvosok?Az anyósom meg azt mondja:évek óta sztrájkolnak!
  Műhiba után nem kapkodnak az illető doki után,ha egy g.k. vezető,villanyszerelő,laboráns stb műhibázik mehet a sittre!!! A sok alkohol,drogfüggő doki meg egymást mosdatja!!!
  Gratulálok Magyar Orvosi Kamara!!!”
 • 43. győrinagyi 2010. március 01. 19:31
  „Csak nehogy úgy járjon Éger úr is, mint a vele nagyon-nagyon egy követ fújó Cser Ágnes! Cser Ágnes akkor lett annyira szoci-ellenes, amikor 2002-ben nem jutott neki legalább egy államtitkári poszt. Éger doktort meg a fidi hagyja meg háziorvosnak, úgyhogy lesz pofára esés....”
 • 42. Andersen 2010. március 01. 19:17
  „Na ja a vizitdíj káros! Nyugdíjas ismerőseim is mind felháborodottan ágáltak ellene.Aztán előtte(meg amióta eltörölték) vitték a tojást, a frissen vágott,tisztított csibét, kacsát, kávét meg a márkás italokat a "doktoroknak".De ez természetes.”
 • 41. thurvj97 2010. március 01. 19:15
  „moderálva”
 • 40. igazmondó 2010. március 01. 19:05
  „Nincs kedvem végigolvasni...
  csak a címre reagálok: A vizitdíj NEM volt káros! Eltűntek az orvosi rendelőbe pletyózni járó öregek és rövidült a várakozási idő. Ezek a tények. Sokallták az okosok a 300 forintot, de a doktorúr zsebébe belegyömöszölték a tízezreket. Bárcsak ne lenne kötelező TB-t fizetni...”
 • 39. levi-levi 2010. március 01. 18:42
  „egysoproni
  bocs de ,mellékelem Andersen hozzászólását is , (csak most vettem észre ) ne kerülje el figyelmedet , teljesen igaza van: -ime
  25.egysoproni_

  "A 24. hozzászólónak igaza van.Valamennyi orvosi rendelés időpontja úgy van kialkítva, hogy az azt igénybevenni szándékozóknak szabadságot kell kivenni. A Polgármesteri hivatalban pedig a hétfői napokon meghosszabított ügyfélfogadási idő van!Nem kell mindjárt rátámadni a másikra. Igenis lehetne úgy szervezni a rendelési időket(háziorvosi és szakrendelések), hogy a hét 1 napján 17 vagy 18 óráig tartson. A felvetés nem az eü. dolgozókra vonatkozott, hanem a dolgozó(bárhol!)emberekre. Amennyiben valaki rosszul van, akkor nyilván nem is megy dolgozni,tehát nem ilyen esetre vonatkozik, ha pedig holnapután elfogy a gyógyszer, akkor az ugye előre látható?! Egyébként igaza van, oda lehet menni az egészségügybe dolgozni, de a másik oldal is igaz: ott dolgozni sem kötelező."

  (én itt befejeztem)”
 • 38. levi-levi 2010. március 01. 18:25
  „T. egysoproni!
  Kiderült számomra hogy eü.dolgozó vagy, de nem hiszem ,hogy orvos.
  Több hozzászólót is félre értesz és kötözködsz,számomra idegen stílusban,modortalanul, mintha hozzád intéződtek volna a kérdések.
  Én a helyedben elgondolkodnék miért is van ennyi panasz a betegek részéről az eü.dolgozók felé, sajnos én is itt tapasztalom a fórumot olvasgatva.

  Megpróbálom a problémánkat , csak neked még egyszer leírni.(sajnos az Éger úr sem válaszolt rá)
  Kisebb betegségekkel amit egy vizsgálattal és gyógyszerfelírással megoldható lenne nem szeretnénk táppénzes állományba menni ,de nem is tehetnénk mert a házi orvos sem ír ki, de legfőképpen a főnökök nem jó szemmel néznék.!!
  Mivel a rendelések a 8-12ig.
  Vagy 12-16-ig vannak egyszerűen nem tudunk elmenni sem háziorvosi sem ambuláns rendelésre , legyen az reuma, szemészet , nőgyógyászat és így tovább.

  Csak azt szeretnénk ,mint az már van a bankoknál, a polgármesteri hivatalban is hogy csak 1 héten egyszer ,
  1x legyen itt is 14 órától - 18 óráig rendelés!!!
  Mert hogy hiába van ügyelet én oda nem mehetek vérnyomás és egyéb betegségemre gyógyszert íratni!
  DE AZT SEM LEHET ,HOGY MINDIG SZABADSÁGOT VEGYÜNK KI VAGY MINDIG KÉRETÖZZÜNK EL MUNKAIDÖBEN!
  ÉRTED? A problémánkat,? Mi nem kérjük hogy az orvos ezért túlórázzon, hogy azon a napon csak kórházi dolgozó mehessen és még nem tudom miket írsz össze ,olvasd el pontosan hogy mit írunk és ne forgasd ki a szavunkat.
  Ezen a napon rendelést tartó orvos nem 12-re megy dolgozni ,hanem 14órára,
  vagy nem reggel 8-ra hanem 10-re.
  Biztosan megoldható lenne , nem akarok én itt tippeket adni hogyan, csak akarni kell.
  Ne legyél ellenséges , inkább mosolyogj , a betegekre is !
  A fizetést hagyjuk, hidd el mi még annyit sem keresünk, és nekünk nem dugja a zsebünkbe a pénzt senki, és nem mehetünk munka idő után privát rendelni sem!”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas kátyúk és törmelék

Alaposan megromlott a Fertőrákost az osztrák Szentmargitbányával összekötő út magyarországi… Tovább olvasom