Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Dörmivel könnyebb az élet

Sopron - Dörmivel, a békés airedale terrierrel minden feladat könnyebb a sérüléssel élő gyerekek számára. A kutyára figyelnek, és szinte észrevétlenül oldják meg a máskor oly nehéz feladatot.

Magyarországon az állatasszisztált terápia még nem eléggé közismert, annak ellenére, hogy bizonyított tény: számos területen hasznos és sikeres gyógymód. Különösen eredményesen vonják be a négylábú kedvenceket pszichiátriai betegségek, tanulási nehézségek, értelmi akadályozottság terápiái során. Sopronban a Máltai Szeretetszolgálat Széchenyi téri helyiségeiben minden szombaton kutyák, terapeuták és gyerekek kuporodnak a szőnyegre.

A hat különböző korú és eltérő gondokkal küzdő gyerek kivétel nélkül imádja a foglalkozásokat, amelyeket a Mentőöv Alapítvány tesz számukra lehetővé.

– Ő Dörmi, a rendkívül türelmes airedale terrier, aki képzett kutya segítő – mutatja be mosolyogva a gazdi, Hájos Annamária a főszereplőt. Dörmi tényleg békésen tűri, hogy a gyerekek esetleg a fülét cibálva vegyék sorra testrészeit vagy rajta számolják meg a foltokat. Persze Dörmi vizsgázott rátermettségből, papírja van arról, hogy ő „tanult" segítő.


A kutya szociális viselkedése, ember iránti kötődése a kulcs a sikerhez; a szőrös kedvencek olyankor is közel kerülhetnek a sérült lelkéhez, amikor erre ember már nem vagy nagyon nehezen képes. A kutya kommunikációs képessége és az állatok közt egyedülálló érzelmi ráhangolódása, hogy hatékonyan tanul az embertől, szintén alkalmassá teszi a sérült felnőttekkel és gyermekekkel való munkára – fogalmaz a szakirodalom, amit megerősítenek a soproni anyukák.

– 17 éves Adél lányom agyi kamratágulattal született, epilepsziás, emiatt elnagyoltak, röpködők a mozdulatai. A kutya mellett viszont figyel a mozdulataira, s amellett, hogy figyelmet, összpontosítást tanul, békésen, nyugodtan megyünk innen haza – meséli Horváth Csabáné, aki nagy segítségnek tartja, hogy az alapítvány átvállalta a terápia finanszírozását.
Dörmi kedvéért a gyerekek szívesebben számolnak, betűznek, gondolkodnak.
Dörmi kedvéért a gyerekek szívesebben számolnak, betűznek, gondolkodnak.

Németh Szabolcs, az óriásira nőtt, 14 éves autista fiú nehezen teremt új kapcsolatokat. Kivéve, ha Dörmi vagy a két másik terápiás kutya a közelben van. Hibátlanul, nagyokat kacagva oldja meg a feladatokat. – A kutyaterápiák során rengeteget oldódott, társaságban már most látszik, hogy mennyit segítettek neki ezek a foglalkozások – mosolyog édesanyja, Varga Viola.

Olvasóink írták

  • 1. GaálGyörgyi 2009. július 20. 16:57
    „Sziasztok,
    jó látni titeket munka közben!
    Ügyesek vagytok.
    Üdv.: Györgyi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz Kinga más stílusban politizálna

Sopron - A brüsszeli testületben a kirekesztés, a rasszizmus ellen küzdene, az idős-, valamint… Tovább olvasom