Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Döntöttek: reggel és este nem mehetnek át a határon az autók Ágfalvánál

A reggeli és a kora esti időszakban nem mehetnek át a gépjárművek Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) között. A tilalom a hónap végétől érvényes.

  
John Lotter (SPÖ) Somfalva polgármestere hangsúlyozta, a forgalom csökkentése érdekében az utat, március 31-től, ideiglenesen lezárják - adta hírül a burgenland.orf.at.

Így a település és az Ágfalva közötti mintegy 80 méteres szakasz lesz járhatatlan. A döntés előzménye az volt, hogy a két település között naponta 2300 jármű közlekedik. Ők főként ingázók, akik erre rövidítenek az ausztriai munkahelyük felé.

A hónap végétől tehát 5-8, illetve 16-19 óra között nem közlekedhetnek az autók. A biciklisek és a mezőgazdasági járművek viszont igen. A kitáblázást a napokban végzik el.

A számítások szerint ezen lépéssel 1000-el csökkenthet a járműforgalom. Ausztriai részen is azt hangsúlyozták, hogy ezen utat annak idején nem akkora forgalomra tervezték.

Előzmény:

A határmenti közlekedési útvonalak kapcsolatban tartottak egyeztetést a közelmúltban Fertőmeggyesen (Mörbisch). Ezen a fórumon Somfalva (Schattendorf) polgármestere, a szociáldemokrata John Lotter a települése és Ágfalva közti útra irányította a figyelmet.

A polgármester elmondta: annak idején, 2011-ben az 1,8 kilométeres út azért épült meg, hogy mélyüljenek a térségben élők kapcsolatai, könnyebb legyen az átjárás az egyik faluból a másikba. 

Ám időközben a Bécsújhelyre (Wiener Neustadt) tartó magyar ingázók is felfedezték, hogy erre nagyot lehet rövidíteni. Így mind többen használják, leginkább reggel öt és nyolc óra között. Pedig az eredeti cél nem erről szólt - számolt be a burgenland.orf.at.  

Az útszakasz a két falu között


A polgármester új ötlettel is előállt: reggel fél hét és fél kilenc között zárják le az utat. Szerinte ez uniós jogba sem ütközik.

A kezdeményezését az ágfalviak is támogatják, tudtuk meg Pék Zsuzsanna polgármestertől.

Mint azt a Kisalföldnek elmondta, egy friss közlekedésszámlálási adat szerint naponta hatezer ingázó halad át a két településen, ami az út teherbírását sokszorosan meghaladja. Eddig már több mint hárommillió forintot költöttek a padka rendbehozatalára, de már az útburkolat is károsodott.

Ágfalvának nincs pénze a rendbehozatalra, támogatást pedig nem kapnak.

Több ingatlanban is kár keletkezett, megrepedeztek a falak a nagy forgalomtól, az iskola és óvóda környékén pedig Somfalván is Ágfalván is veszélyes szituációk alakulnak ki reggelente.

A polgármester szerint nem egyszerű megoldást találni a helyzetre. Átfogó közlekedésfejlesztési stratégia kidolgozására lenne szükség a határmenti ingázás problémájának megoldására.


Ezen útszakasz gyakran kerül a figyelem középpontjába. A kisalfold.hu írta meg elsőként 2012-ben, hogy Ágfalva felvetette: szedjenek használati díjat.

- Akkor, amikor a felújítás, illetve a pályázat beadása mellett döntöttünk, napi szinten legfeljebb négyszáz áthaladó autóval számoltunk. Az út vegyes használatú, és 3,5 tonnás korlátozás van rajta.

A közelmúltban elvégzett forgalom számlálások szerint naponta átlagosan ezerhatszáz személyautó közlekedik erre. Havi szinten, a tiltás ellenére száz teherautó és busz fordul meg.

Nem csoda, hogy elhasználódott a padka. Úgy véljük, akik erre rövidítenek, havonta akár több ezer forintot is megtakarítanak az üzemanyag költségből. Miközben ezt az utat arra találtuk ki, hogy a környéken élők könnyebben tarthassák egymással a kapcsolatot - közölte cikkünkben portálunkkal Gaál István, Ágfalva akkori polgármestere.

A tervük végül nem valósult meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz bekerülni a soproni óvodákba

Az óvodákban húsz százalékkal ismét megnövelnék a férőhelyek számát Sopronban. Tovább olvasom