Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Doktori értekezés születik a soproni városfejlesztés hatásairól

A városfejlesztés és a lakóingatlanok értékének kapcsolatát vizsgálja a Soproni Egyetem doktorjelöltje, Harnos László most készülő disszertációjában. E témában még folytatja a kutatást, interneten közzétett kérdőív segítségével.
– Doktori disszertációm témájául a városfejlesztés és a lakóingatlanok értékének kapcsolatát választottam. Ennek oka egyszerű. Amikor jelentkeztem az akkor még NYME-nek nevezett egyetem Lámfalussy kar doktori iskolájába, már 18 éve dolgoztam az ingatlangazdálkodás, az ingatlanvagyon-értékelés, majd az ingatlanszakma oktatása területén – mondta érdeklődésünkre a budapesti Harnos László. – Doktori értekezésemhez egy online kérdőíves felmérést indítottam el, kifejezetten a soproniak körében.

A kérdőív ide kattintva található >>

A válaszok révén átfogóbb képet kaphatok a városrészek fejlődéséről, annak ingatlanárakra gyakorolt hatásáról. S hogy az erre irányuló kutatástól milyen hozadékot remélek? Egy-egy településfejlesztési döntést számos vizsgálat és hatástanulmány előz meg. Jelenleg viszont azt még senki nem vizsgálja, hogy egy-egy városfejlesztési határozat megvalósítása a település ingatlanállományán keresztül milyen vagyonváltozást okoz a lakossági ingatlantulajdonosoknak. A kutatástól azt várom, hogy sikerül egy olyan modellt alkotnom, amelynek révén – egyedi értékbecslések nélkül – választ lehet adni erre a kérdésre. A településfejlesztési projektek értékelésénél a vagyonhatás, mint szempont megjelenése segíthet az ilyen célú támogatások hatékonyabb felhasználásában is.

Harnos László egyetemi diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte, településfejlesztési szakirányon. Ígykézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy a kutatási témáját összekapcsolja az ingatlanszakmai tapasztalatával és a településfejlesztés terén az egyetemen megszerzett ismereteivel. A soproni doktorjelölt hazánkból egyedüliként tagja az ingatlangazdaságtan nemzetközileg egyik legismertebb tudományos szervezetének, a The American Real Estate and Urban Economics Association-nek.

Doktorija témaválasztásban az is különösen motiválta, hogy pár éve egyik tagtársuk, Robert J. Shiller, a Yale Egyetem professzora két másik amerikai kutatóval megosztva közgazdasági Nobel-díjat kapott. Shiller professzor többek között az ingatlanárakat meghatározó tényezőket, és az ingatlanár-indexeket kutatta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot nőtt Sopron - legfőbb oka a helyi és ausztriai munkavállalás

Nagyot nőtt Sopron - legfőbb oka a helyi és ausztriai munkavállalás
Az országon belüli munkaerő-vándorlás Sopronra gyakorolt hatását kutatták a Soproni Egyetem munkatársai. Tovább olvasom