Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Dobozdíj Ausztriában - osztrák a magyar patikában

Sopron - Ausztriában egységes dobozdíj van, Magyarországon pedig az egyes gyógyszereknek különbözők az árai. Az eltérés miatt nem ritkák az osztrák vásárlók a soproni patikákban.
Nem ritka a német szó a soproni gyógyszertárakban. Főként vitaminokat, gyógyhatású készítményeket, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszereket, kenőcsöket keresnek az osztrákok nálunk. Azokat a márkatermékeket is szívesen viszik, amelyek kinézete, csomagolása teljesen megegyezik a két országban, de az ár gyakran alacsonyabb nálunk.

– Jellemző, hogy az osztrákok megnézik, hogy mi az, amit náluk, és mi az, amit nálunk érdemes megvenni – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Kárpátiné Gangl Teréz, az Arany Kígyó gyógyszertár vezetője, akitől azt is megtudtuk, az osztrák receptek beválthatók a magyar gyógyszertárakban. – Egységes rendszer alapján a magyar orvosok vényei is beválthatók Ausztriában, de a támogatás csak a kiállító országban vehető igénybe. Néha még így is előfordul, hogy árcsökkentés nélkül olcsóbb hazánkban a gyógyszer, mint Ausztriában támogatással.

Főként vitaminokat, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszereket keresnek az osztrákok nálunk. Fotó: Kisalföld-archívum
Főként vitaminokat, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszereket keresnek az osztrákok nálunk. Fotó: Kisalföld-archívum

Kárpátiné Gangl Teréz azt is hozzátette, náluk tíz százalék alatti az osztrák vásárlók aránya, de ez nagyban függ a patika elhelyezkedésétől.
Ausztriában a különböző árak helyett egységes, úgynevezett dobozdíjat számítanak fel. A dobozonkénti díj 4,8 euró, ami körülbelül 1200 forintnak felel meg. Ebbe szinte az összes alapvető tabletta, szer, kenőcs beletartozik. A különlegesebb – ritkább – szerekért persze ennél is többet kérnek. A kisebb településeken az orvos is kiadja a gyógyszert, a váro-
sokban természetesen patikákban váltják ki a gyógyszereket.

Olvasóink írták

 • 5. bogote 2008. június 13. 19:13
  „Röhej!! Az átlagfizetéseket hasonlitgassák össze, ne a gyógyszerárakat. Odaát Ők nagyon jól megoldották a dobozdijjal . Itt miért nem lehet?”
 • 4. orgona 2008. május 14. 12:14
  „Ket orszagot nem szabad összehasonlitani az arakkal.mert eleve a fizetes ott 1300 kb nalunk pedig 400 ha igy vesszük.Fodraszat ,fogaszat ,szemeszet meg egy par dolog meg ami nekik itt megeri.”
 • 3. lora 2008. május 14. 11:48
  „Megjegyzem, rengeteg ausztriai faluban van gyogyszertar, nem csak varosokban.”
 • 2. miracle 2008. május 14. 11:31
  „Hasonlítgatni csak felfele szokás persze (érthető okokból), persze Ugandában is ennyi a gyógyszer, csak kisebb a bér, minden relatív.

  "A kisebb településeken az orvos is kiadja a gyógyszert"
  Na ez kéne nálunk is, persze itt mindenki hurrogna, ha nem lenne falusi gyógyszertár. Lásd még mobil posta, bezárt kisiskolák, inkább jó drágán fenntartani mindent (nagy gyógyszertártól ehhez pénzt elszedni), mert ellenkező esetben ismét népnyúzás folyik.
  Gyógyszertári ügyelet is tök fölösleges, akinek olyan nyűgje van, adja ki az ügyeletes orvos, a többiek meg bírják ki reggelig (vagy vegyenek fájdalomcsillapítot a benzinkútnál) ne éjjel 2-kor járjanak 8 tubus fogkrémért, plusz pezsgőtablettáért stb, mert akkor nem kell várni.”
 • 1. andy 2008. május 14. 10:33
  „Csak nehogy az legyen a vége,hogy milyen jó,hogy hazánkban mennyire olcsó a gyógyszer és megfizethető áron kaphatóak a gyógyhatású készítmények...
  Mi történne,ha egyszer végre úgy is összehasonlítanák árakat,hogy adott országban élő átlagkerestéhez képest a készítmény mennyibe kerül?Vagy összehasonlíthatnák a minibálbér "vásárlóértékéhez" számítva a készítmény árát.Mondjuk itthoni és osztrák tekintetben...
  Sanda gyanúm,hogy lenne különbség....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a sérült gyermekek utaztatása

Kistérség - Fertődön és a város térségében a fogyatékkal élő gyermekek iskolába utaztatása kerülhet… Tovább olvasom