Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Dobos József lett az új jegyző

Februártól dr. Dobos József lesz Sopron jegyzője, Szilágyi Tibor pedig újabb öt évig lesz soproni színigazgat.
Még a napirendi pontok tárgyalása előtt adta át Walter Dezső polgármester a Csatkai Endre Alapítvány díját Krisch András soproni történésznek a tegnapi közgyűlésen. Az évente egy alkalommal kiosztott díjat Sopron építészeti, művészeti történetének feldolgozásában jelentőset alkotó személy kaphatja, aki a Soproni Szemlében vagy más tudományos folyóiratban teszi közzé munkájának eredményét. Ezt követően kezdetét vette az előterjesztések tárgyalása.

Elsőként a Sopron Holding Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatói posztjára kiírandó pályázatról döntötek. Az eddigi vezérigazgató, Beck György megbízatása április 30-val lejár, de mint megtudtuk, ismét benyújtja pályázatát.

Talán a közgyűlés legfajsúlyosabb vitája kerekedett az önkormányzati kft.-k holdingba történő beolvasztásáról. Varga Gyula (MSZP) a hulladékgazdálkodási kft. bevonásának újragondolására biztatta képviselőtársait. A magyarázat úgy hangzott: ha a holdingba kerülne a kft., elveszne az uniós projekttámogatás és később közbeszerzési eljárást kellene kiírni a feladat ellátására.

Ebben az esetben pedig nem lenne biztosított, hogy soproni cég nyerné el az üzemeltetést. Kóczán Zoltán (SZDSZ) felvetette a vízmű bevonásának kérdését is, de Hruby József alpolgármester kifejtette, annak Sopronon kívül a környező települések is a tulajdonosai, ez pedig szerteágazóvá teszi a problémát, mely alaposabb megfontolást igényel. Vámosi Tibor amellett érvelt, hogy a közbeszerzési pályázat nem hátrányos senkinek. Mint mondta, ha saját cég is versenyeztetésre van kényszerítve, az előnyöket jelent a városban élők számára.


Mágel Ágost közben feltette a kérdést, miért a közgyűlésen vetődnek fel ilyen súlyos kérdések. Hegyi Ferenc (MSZP) úgy vélekedett, hogy a holdinggal kapcsolatos kérdések még sokszor lesznek főszereplői a közgyűlések vitáinak, egyébként pedig nem kapkodásról, pusztán egy pozitív folyamat mozzanatairól van szó. A közgyűlés pedig a legmegfelelőbb fórum, hogy a koalíció és ellenzék megvitassa az elképzeléseket. Végül a képviselők elvetették azt a módosító indítványt, mely szerint a hulladékgazdálkodás nem szerepelne a bevonandó cégek között és megszavazták az eredeti indítványt, mely öt cég beolvadását jelenti.

Több mint egy teljes órán át tartó polémia bontakozott ki a Pro Kultúra Sopron Kht. közhasznú szerződésének megkötéséről.
Kóczán Zoltán kifogásolta, hogy Nyerges Ferenc, a kht. ügyvezetője nem jött el a közgyűlésre, nélküle pedig érdemtelennek tartotta a vitát. Javasolta, vegyék le a témát a napirendről, de a képviselők nem fogadták el az indítványt. Felmerült, miért kellene kétéves közhasznú szerződést kötni, miért nem évente kerül erre sor. Horváth Zoltánné kulturális igazgató, aki Nyerges Ferenc helyett érkezett az ülésre, azt válaszolta: munkájuk ellátásához szükséges, hogy hosszú távra tudjanak tervezni.

Az előterjesztéstől némileg elkanyarodva vita kerekedett abból is, a konferenciaközpont vajon megfelel-e annak a célnak, amire eredetileg szánták. Kóczán Zoltán elmondta, néhányszor ellátogatott az intézménybe és az mindegyik alkalommal kongott az ürességtől, ez pedig azt jelenti, hogy a város feleslegesen öl milliókat egy kihasználatlan központ fenntartásába. – Hatvan rendezvény az év 365 napjára nem túl sok – fogalmazott, majd előkerült az „átláthatatlanul és gazdaságtalanul működő" kht. szervezetének újragondolása és esetleges szétbontása is. Végül elfogadták az eredeti kétéves szerződést.

Titkos szavazással döntöttek az említett kht. színházi ügyekért felelős cégvezetőjének személyéről és a városi jegyzői posztról is. Előbbi ügyében újabb öt évre hosszabbították meg Szilágyi Tibor megbízatását, utóbbiban pedig kinevezték dr. Dobos Józsefet, aki februártól vezeti a jegyzői irodát. A képviselők elfogadták a 2006 nyarán lejáró intézményvezetői megbízatások pályázati felhívásáról szóló előterjesztést, amely a Jegenye Sori Óvodát, a jereváni Kék Óvodát, a Deák téri-iskolát, a Gárdonyi-iskolát és a Fáy-iskolát érinti. Végezetül döntöttek a Családsegítő Intézet alapító okiratának módosításáról és a polgármester szabadságolásáról, majd Kalmár István alpolgármester lezárta a januári közgyűlést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsforgalmi út 2013-ig Csornára

Csorna és Pereszteg között a kétszer két sávos M85-ös út már 2013-ig megépülhet. Tovább olvasom