Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Dixieland soproni muzsikusokkal

Sopronból indultak, zenekarvezetők lettek, s gyerekkoruk óta most először szerepelnek együtt soproni színpadon. A december 29-i dixieland-gálakoncertnek ez is kuriózuma lesz.

Dixieland-gálakoncertre várják a műfaj kedvelőit december 29-én a Liszt-központban. A plakátokon minden fontos információ szerepel, azt azonban kevesen tudják, talán még a zenekari tagok közül sem mindenki, hogy milyen kuriózumok rejlenek a fellépő két együttes közös koncertjében. A Budapest Ragtime Band vezetője, Gayer Ferenc, valamint a Storyvill Jazz Band alapítója, Háló Pál mindketten soproniak.

– Valamikor gyerekkorunkban álltunk is egyszerre színpadon, hiszen már akkor zenéltünk mindketten, de aztán engem Szegedre, Ferit a fővárosba sodorta az élet. Együtteseink gyakran szerepelnek együtt, különböző jazzfesztiválokon is rendre feltűnünk, de soproni színpadon most adunk először közös koncertet – mesélte Háló Pál, aki 1977-ben érettségizett a Széchenyi-gimnáziumban. Szegeden járta ki az élelmiszer-ipari főiskolát és ott is ragadt a Tisza-parti városban. Jelenlegi együttesét, a Storyvill Jazz Bandet 1997-ben alapította. Zenéjük az 1900–1920-as évek New Orleans-i hangulatát idézi, hiszen e város szórakoztató negyedében, Storyville-ben született meg az a muzsika, amit ragtime-nak, dixielandnek neveztek, később pedig ebből alakult ki a jazz. Háló Pál a dobok mögül irányítja a zenekart.

Széchenyis volt Gayer Ferenc is, az ő hangszere a nagybőgő, amit még gyerekkorában szerettetett meg vele a soproni zeneiskola tanára, Klafsky Henrik. A Budapest Ragtime Band a hagyományos ragtime-zongorajátékot merész ötletekkel és újszerű hangszereléssel ültette át egyedi hangzássá. Műsorukban jazz- és dixieland-örökzöldek, a világon egyedülálló zenei paródiák, ismert slágerek és operák humoros feldolgozásai is szerepelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenes út vezetett a pedagóguspályára

Sopron - Karakainé Kóbor Ágnes soha nem bánta meg, hogy a pedagóguspályát választotta. Tovább olvasom