Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Díszoklevél Orbánnak Sopronból: `ez egy politikai giccs´

Politikailag nem volt szerencsés a díszoklevél adományozása, az adósság átvállalása önmagában is pozitív - állítja Juhász Attila, vezető elemző.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, díszoklevéllel köszönte meg a soproni közgyűlés, hogy az állam 11,5 milliárd forintnyi hitelt átvállalt a várostól.

- Egy kitüntetés, díszoklevél adományozása az azonos párthoz tartozók részére politikai értelemben legtöbbször visszatetsző, és visszaüthet - mondta el portálunk megkeresésére Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.

Van más pozitív üzenet is

- Az adósság átvállalása önmagában is pozitív üzenet. Az is elegendő volna, ha ezt hangsúlyozzák. Minden bizonnyal alulról jövő kezdeményezésről van szó, mert egy ilyen lépés a Fidesznek is kínos lehet. Sopron, mint a hűség városa, mindig is a nemzethez volt hűséges. Azt inkább szervilizmusnak nevezik, ha egy párt, vagy kormány mellett köteleződik el a város.

Mém lehet belőle?

A vezető elemző úgy látja, a közgyűlési döntéssel a fideszes városvezetés a saját táborát megerősíthette ugyan, de különösebb hatása nem lehet. Az üzenet ugyanakkor könnyen kifigurázható, ahogy azt a helyi MSZP meg is tette. Azt is mondhatom, a díszoklevél adományozása egy politikai giccs. Erőltetettnek tűnik a lépés, ugyanakkor beleillik az országos folyamatokba. Gondolok itt például az Alaptörvény Kerényi Imréhez köthető népszerűsítésére.

- Az látható, hogy országos szinten azon városoknál a legmagasabb a felvett hitelek összege, ahol évek óta fideszes többség van - folytatta Juhász Attila. - Ezt is lehet persze az "elmúlt nyolc évvel" magyarázni, vagy másra fogni. Ám ettől függetlenül tény, hogy például Sopron, Hódmezővásárhely, Debrecen az elsők között szerepelt legeladósodottabb városok között.

Nem lesz követője?

A vezető elemző úgy véli, a soproni döntés nem lesz ragadós, azaz, néhány esetleges követőt leszámítva, más városok feltehetően nem fognak díszoklevelet adományozni. Mert erre egyáltalán nincs szükség.

Az adósságátvállalás végső soron azt jelenti, hogy az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt. Miközben számos olyan település van az országban, amelyek nem vettek fel hitelt. Így ők joggal érezhetik azt, hogy hátrányba kerültek.

A kampány fokozódik

- A kampány már tavaly év végén, az óriásplakátok megjelenésével elkezdődött. Ahogy közeledünk a választásokhoz, ennek intenzitása, mind helyben, mind országos szinten tovább fokozódik zárta Juhász Attila.

Vicc, vagy nagyon is komoly?

Szentpéteri Nagy Richárd, a Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa helyi túlbuzgóságnak tartja a díszoklevél adományozását.

- Tény, szokatlan döntést hozott a város képviselő-testülete - tette hozzá Szentpéteri Nagy Richárd. - Lénygeges kérdés, hogy a közvélemény miként értékeli majd történteket. Ez tűnhet komikusnak, ugyanakkor nagyon is komolynak. Végső soron fogadtatás határozhatja meg, hogy más városok követik-e a soproni példát. Így a szerdai közgyűlési határozat egyfajta tesztként is szolgálhat.

A nyitókép illusztráció!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthajtott a piroson, karambol a soproni Győri úton - fotó

Közlekedési baleset történt Sopronban szerda délután - küldte az információt tudósítónk. Tovább olvasom