Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Díszközgyűlés a tudomány ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából díszközgyűlést rendezett a Soproni Tudós Társaság (STT).
dr. Mátyás Csaba, dr. Verő József és dr. Winkler András
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából díszközgyűlést rendezett a Soproni Tudós Társaság (STT). A megkérdezett kiválóságok szerint a XXI. század a globális kérdések megoldását teszi szükségessé.

– Vajon mi lesz a XXI. század legmeghatározóbb tudományos kutatási iránya? – tettük fel a kérdést az STT elnökének és egyik alelnökének.
– Bolygónk életterét érintő globális problémák jelentik a legfajsúlyosabb, megoldásra váró kérdéseket – összegzett dr. Verő József akadémikus, geofizikus, a STT elnöke. – Ennek tükrében különösen sajnálatos, hogy a gazdasági érdekek gyakran ütköznek a megteendő lépésekkel; például az USA a mai napig nem írta alá a kiotói egyezményt. Az évszázad egy másik fontos kutatási területe lesz az energiatermelés biztosítása, hiszen az olajkészletek világméretű fogyásával egyértelmű, hogy égető problémával kell szembenézni.

– A XX. század az atom és az atommag százada volt, a XXI. század pedig a sejtmagba való belépés korszaka lesz – adott hangot véleményének dr. Mátyás Csaba akadémikus, genetikus, a soproni egyetem környezettudományi intézetének igazgatója. – A sejtmag védőhártyája mögött helyezkedik el az életet programozó örökítő anyag. Ezt az „élet könyvét" lapozgatjuk, hogy a végén megfejtsük: mi teszi az embert emberré? Jelenleg ismerjük már a „betűket", de egyelőre csak igen kevés „szót" sikerült összeállítani. Ez a huszonhárom „kötet" – huszonhárom kromoszóma – több milliárd kódot tartalmaz.

Ennek feldolgozása – az emberi, állati és növényi sejtmag titkainak megfejtése – lesz a XXI. század egyik legnagyobb kihívása. Valamint az, hogy mindjobban tisztában legyünk a földi élő és élettelen rendszerek globális összjátéka törvényszerűségeivel. Ezáltal dolgozhatjuk ki az emberiség bolygónkkal kapcsolatos új viselkedésének szabályait. Túlélésünk érdekében vallom, hogy a földi környezet működésének mélyebb megismerésével az úgynevezett emberi jogokat az élet jogának kell alárendelnünk.

Három alelnököt választott a Soproni Tudós Társaság

A 152 tagú Soproni Tudós Társaság – amelynek ezen túlmenően a Kitaibel Pál Asztaltársaság, a Soproni Helytörténeti, illetve a Soproni Képzőművészeti Társaság is a tagja –, ünnepi közgyűlést tartott Walter Dezső polgármester jelenlétében tegnap a Széchenyi-palotában. Az elnöki megnyitót követően Kovács József László ünnepi megemlékezése hangzott el Lackner Kristófról, majd Sarkady Sándor mondta el A Szent Mihály-templomra című versét. Dr. Verő József elnökletével és dr. Winkler András ügyvezetésével a tudós társaság közgyűlése végül dr. Mátyás Csaba, dr. Ádám Antal és dr. Domonkos Ottó személyében alelnököket választott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesettől féltik a gyalogosokat

Az egyik legkritikusabb közlekedési csomópont Sopronban a Lackner és a Ferenczy utca kereszteződése.… Tovább olvasom