Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Diszkózene a Lövérekben

Újabb „csendháborítási ügy” borzolja a soproniak kedélyét. Ezúttal a kempingben üzemelő Terasz programjai váltottak, váltanak ki indulatokat a Lövérekben lakókban.
Sopronban egyre nehezebb a rendezvényszervezők dolga. A sűrűn lakott belvárosban élők azért tiltakoznak, hogy ne a patinás falak között legyenek a zajos események, de már a Lövérekben élők sem szívesen „fogadnak" rendezvényt. Erre utal a szerkesztőségünkbe eljuttatott levél, amelynek írója a kempingben működő Terasz hangos programjait nehezményezi.

– A Lövér kempingben üzemelő Terasz vendéglátóhely programjai – diszkói, koncertjei – a zaj forrásai – mondotta a Mikoviny utcában lakó Lőrincz-Véger Gábor. – A dübörgő zene miatt nem lehet ablakot nyitni és aludni még zárt ablakok mellett sem. Nemcsak az itt élők, hanem a szanatóriumban lévők és az üdülők sem tudnak pihenni. Írtam a polgármesternek, a rendőrségnek, az ügyészségnek, választ azonban csak az ügyészségtől kaptam: áttették az ügyet a jegyzőhöz. Véleményem szerint meg kell vonni a diszkózás jogát, mert nem lehet az embereket minden hétvégén – időnként már csütörtökön is – kínozni.
A kempingben működő Terasz a VOLT Fesztivált megelőző hetekben kezdett üzemelni, a programokat a fesztivál házigazdái szervezik, a Sziget Kft.-vel és a Tercia Kft.-vel közösen.

– Pénteken és szombaton, illetve csütörtökönként az egyetemistáknak szervezünk különféle programokat, köztük koncerteket, DJ-programokat a kempingben – mondotta Fülöp Zoltán, a Sziget Kft. projektvezetője. – Az önkormányzat illetékesei pontosan meghatározták a zajkibocsátás mértékét, amelyet többször, a megadott pontokon megbízásunkból akusztikai szakértők vizsgáltak, mértek is.

A polgármesteri hivatal igazgatási irodája által kiadott határozat szerint (a kijelölt lakóterületek elhelyezkedésétől függően) napközben, 6 és 22 óra között 45–60 decibel között lehet a zajszint, éjszaka pedig 35 és 50 között. Hét ponton történtek mérések, de sehol sem léptük át a megengedett értékeket. Mindemellett a közelben lakók nyugalmának biztosítása érdekében ponyvával vettük körül a területet, a hangsugárzókat a rendezvényeink állandó akusztikai szakemberének javaslatára állítottuk be.

Mivel a Terasz szezonális jellegű, az idei év októberében véget érnek a programok (októberben már csak néhány egyetemi rendezvény lesz). Terveink között szerepel, hogy a következő évben, megelőzendő a zajkibocsátásból fakadó esetleges problémákat, egy teljesen új, speciális hangtechnikát vásárolunk (sok kis hangsugárzó több ponton, egyenként kisebb hangnyomással). Reményeink és korábbi rendezvényeken és szórakozóhelyeken szerzett tapasztalataink szerint ez megoldást jelenthet a problémára.

Dr. Dobos József jegyző ismeri az ügyet, a polgármesternek írt levélre hivatalból ő válaszol majd.
– Az ügy folyamatban van – tájékoztatott a jegyző. – A polgármesteri hivatal munkatársai bekérették a programszervezőktől a zajszintmérési eredményeket, és tájékoztatást kértek azokról a konkrét intézkedésekről, amelyeket a hangkibocsátás csökkentése érdekében tettek. A vizsgálat jelenleg is tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt választókerület, hetvennégy jelölt

Összeállításunkból kiderül, kik állnak egymással „szemben”, azaz kik vetélkednek egymással a szavazatokért. Tovább olvasom