Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Díszes jogar készült az egyetemnek

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) rektori hivatalában csütörtökön átvették azt a díszes egyetemi jogart (pédumot), amelyet először pénteken, a mosonmagyaróvári kar diplomakiosztásán és doktoravató ünnepségén érinthetnek meg a végzősök.

Nagy Péter győri ötvösmester és Simon Viktória ötvösművész csütörtökön nagy óvatossággal bontotta ki szállítóládájából és adta át az NYME rektorának, dr. Faragó Sándornak azt a műremeket, az egyetemi jogart, amely ezentúl az egyetemi évzárók és évnyitók szimbolikus eszköze lesz.

A jogart Bardocz Barna ötvösművész tervezte, eredetileg ő készítette volna el, de elhalálozása miatt ránk hárult ez a feladat – mondta Nagy Péter ötvösmester.

– A pédum bő féléves munkával készült el. Tetején Minerva, a tudás istennőjének ezüstözött alakja áll, mellette egy könyvön ülő bagoly. A fő részen az NYME egyetemi karainak otthont adó városok címerei, illetve az ország címere kapott helyet.

Simon Viktória és Nagy Péter győri ötvösök nagy műgonddal elkészített NYME-jogarja.Fotó: Gosztonyi
Simon Viktória és Nagy Péter győri ötvösök nagy műgonddal elkészített NYME-jogarja.Fotó: Gosztonyi

A pédum anyagát tekintve aranyozott bronzból készült, s láncon lógó üvegcseppek ékesítik, összhangban a rektori lánc díszítésével. A jogar pikkelyes mintázata a bagoly tollazatát stilizálja, s ugyanez köszön vissza a rektori láncon.

– A pédum az egyetem szuverenitásának és működésének jelképe – fogalmazott dr. Faragó Sándor rektor. – A végzősök a pédum megérintésével fogadalmukat, esküjüket ˝pecsételik˝ meg, csakúgy az első évfolyamosok egyetemi polgárrá avatásukkor. Elkészíttetését az NYME és a szombathelyi főiskola egyesülésekor határoztuk el, hiszen intézményünk klasszikus tudományegyetemmé vált. Első alkalommal a mosonmagyaróvári kar június 19-i diplomaosztó és doktoravató ünnepségének szimbolikus erővel bíró éke lesz.


Diplomaátadó ünnepségek

Ma délelőtt 10-kor a mosonmagyaróvári karon, június 25-én a faipari mérnöki karon lesz diplomaátadó ünnepség. A Benedek Elek pedagógiai kar – mint központi tanévzáró – június 26-án, az erdőmérnöki kar ugyancsak június 26-án, a győri Apáczai-kar június 27-én, a szombathelyi karok július 3–4-én, a székesfehérvári kar július 4-én, a közgazdaság-tudományi kar július 10-én rendez diplomaosztó ünnepséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni ˝veteránok˝ a Trabi-ralin

Sopron - A soproni veteránautó-klub öt tagja is részt vesz a jövő hétvégén Sopronpusztán… Tovább olvasom