Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Díszes almanach a hazai erdészoktatásról

Sopron - Kétszáz éves a felsőfokú erdészképzés címmel jubileumi évkönyvet mutattak be az Erdészeti Múzeumban. Az impozáns, háromkötetes mű átfogó képet nyújt a hazai erdészképzésről.

Sopron tudományos életének reprezentánsai, Selmecbánya alpolgármestere, valamint a Miskolci Egyetem vezetői jelenlétében mutatták be a Nyugat-magyarországi Egyetem gondozásában megjelent 200 éves a felsőfokú erdészképzés című almanachot.

Dr. Patkó Gyula, a selmeci közös gyökerekkel rendelkező Miskolci Egyetem rektora dr. Albert Leventével, az almanach főszerkesztőjével, dr. Náhlik Andrással, az erdőmérnöki kar dékánjával. Fotó: G. M.
Dr. Patkó Gyula, a selmeci közös gyökerekkel rendelkező Miskolci Egyetem rektora dr. Albert Leventével, az almanach főszerkesztőjével, dr. Náhlik Andrással, az erdőmérnöki kar dékánjával. Fotó: G. M.

– A mű közös alkotás, ötvenketten írták a három kötet fejezeteit – mondta érdeklődésünkre dr. Albert Levente, az NYME általános rektorhelyettese, a kötet szerkesztőbizottságának elnöke, főszerkesztője.
– Az almanach írói a 200 év jelentős eseményeit, kiemelkedő személyiségeinek portréját helyezték a történeti fejlődés középpontjába. A magyar erdészeti felsőoktatás első kétszáz éve Selmecbányán és – 1919-től – Sopronban zajlott le. A jogutód soproni erdőmérnöki kar az elmúlt századok örökségét a jelen és a jövő viszonyai között őrzi és gyarapítja. Tartalmi megfontolásból három részre tagoltuk a könyvet. Az elsőben az erdészeti szakoktatás intézményes kiépítését, továbbá az előadások rendszerét követhetjük nyomon. Emellett a mindenkori intézetek nemzetközi kapcsolatairól, az erdészeti felsőoktatás botanikus kertjeiről, a központi könyvtárról, a levéltárról, a selmeci és a soproni diákéletről, valamint a 110 éves szervezett erdészeti kutatásról is képet kap az olvasó. A második kötetben kirajzolódik a felsőfokú erdészképzés története. A harmadik kötet forráskiadvány, eredeti dokumentumok, hallgatói főkönyvek feldolgozása nyomán készült, egészen napjainkig. Közöljük az NYME és jogelőd intézményei által alapított és az erdőmérnöki kar előterjesztése alapján elnyert megtisztelő címek viselőinek és a kitüntetettek listáját, adatait, akadémikusainkat, MTA- doktorainkat. 

Olvasóink írták

 • 2. FREDDY/S 2008. szeptember 16. 08:39
  „Csak a szépet kell leírni, mert az így három kötetben elfért, nemde...”
 • 1. JÖVŐ 2008. szeptember 13. 10:22
  „DICSŐ MÚLT AZ VAN!

  S MILYEN LESZ A JÖVŐ???

  AZ EGYETEMÉ, AZ ERDÉSZ SZAKMÁÉ,S AZ ERDÉSZ SZAKEMBEREKÉ?
  (ha az Egyetemet vizsgáljuk az bizony semmi jóval nem biztat!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényes forgalmi nélkül, eltiltás alatt

Csapod, Sopron - Csapodon közúti ellenőrzés során igazoltattak egy helyi lakost a minap, akiről… Tovább olvasom