Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Diplomával esélyesebb az álláskeresés

A frissen végzett egyetemisták és főiskolások száma az elmúlt másfél évtizedben több mint kétszeresére emelkedett.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen csaknem háromezren diplomáznak idén nyáron alap- és mesterképzésben. A szakemberek úgy vélik, a mérnöki végzettséggel rendelkezők azok, akik a legnagyobb eséllyel léphetnek a munkaerőpiacra, de körkérdésünkből kiderült, hogy a többi végzős is optimista.

A megyében nyilvántartott álláskeresők száma április végén több mint 14 ezer volt, közülük mindössze 1150 a diplomás, és 5400-nál is több a szakképzetlen. A statisztika megmutatja, a magasan képzettebbeknek jobbak az esélyeik.

A végzősök heteken belül kézbe veszik oklevelüket. Nagy Tamás Zoltán azon szerencsés közgazdászhallgatók közé tartozik, akiknek már van állásuk. – Egy percet sem töltöttem munkahelykereséssel. A tanszéken összefutottam egy cég igazgatójával, s viccesen mondtam neki, keressen meg, ha egy jó munkaerőre van szükségük. Talán a bátorságom tetszett neki, így lehetőséget is kaptam, az utolsó két szemesztert végigdolgoztam. Úgy látszik, megálltam a helyemet, mert szeptember óta főállású munkatársként számítanak rám a szombathelyi vagyongazdálkodási társaságnál. Az én példám is mutatja, hogy bárkinek, bármikor sikerülhet, így egyáltalán nem vagyok borúlátó – fogalmazott a fiatalember.

Csóka Csilla (balra), a soproni közgazdaság-tudományi karon működő karrieriroda munkatársa Varga Alexandrával beszélget az elhelyezkedési lehetőségekről. Fotó: Magasi
Csóka Csilla (balra), a soproni közgazdaság-tudományi karon működő karrieriroda munkatársa Varga Alexandrával beszélget az elhelyezkedési lehetőségekről. Fotó: Magasi

Csontos Dömötör is biztos benne, hogy erdészdiplomájával el tud helyezkedni. Ilyen szakembereket ugyanis csak a Nyugat-magyarországi Egyetemen képeznek. Lehetőséget a 19 állami erdőgazdaságban a minisztérium által kezelt erdészetekben, a nemzeti parkoknál találhatnak.
Segítik az álláskeresést

A Nyugat-magyarországi Egyetem néhány karán már működik a karrieriroda, melyek hálózata a diplomás pályakövetési rendszerrel együtt a közeljövőben pályázati forrásból mindenütt kiépül. Itt tréningeket is szerveznek majd a fiatalok elhelyezkedésének elősegítésére.
Kecskeméti Viktor végzős faiparos egyelőre még kutat az állások után, elsősorban hazai munkahelyre számít. – Vannak néhányan, akik kacérkodnak a külföldi munkavállalás gondolatával, de ez csak keveseknek sikerül. Ahhoz, hogy egy mérnök képesítésének megfelelő állást kapjon külföldön, legalább társalgási szintű nyelvtudásra lenne szüksége. Ezzel nálunk még igen kevesen rendelkeznek, s a hazai oktatási rendszer sem fektet túl nagy hangsúlyt a gyakorlati nyelvtudásra. Egy-két évfolyamtársamnak van már biztos állása, de a többség majd a záróvizsgák után kezd aktív álláskeresésbe. Szerencsére ma már a kisebb cégek is előszeretettel alkalmaznak diplomásokat.

(Folytatjuk)

Olvasóink írták

 • 6. FREDDY/S 2010. május 14. 14:19
  „Megfelelő nagybácsival még a fizetés is biztosabb, nemde...”
 • 5. naplopo 2010. május 13. 09:33
  „akkor ne tegyem le a nyelvvizsgámat, és maradjak meg az abszolutóriumomnál, mert könnyebben találok így állást? :)”
 • 4. bobo 2010. május 12. 19:35
  „Idézet egy most hétvégi újságból, ahol titkársági ügyintézőt keresnek: "Kérjük, felsőfokú végzettséggel rendelkezők ne jelentkezzenek!" A hirdető címe Sopron, Fő tér 1. :-)”
 • 3. Goldmund 2010. május 12. 19:06
  „Igen, hasonló a véleményem, mint mozartnak. A cikkben nagyon nagy csúsztatás van! Nem ÁLTALÁBAN könnyebb a diplomásoknak, hanem pl. a mérnökök (és még néhány más szakosok) elég jól el tudnak helyezkedni. Pl. a tanárok, tanítók sokkal kevésbé, egy szimpla műv.szervező diplomával meg kb. kitörölheti a hátsó felét az illető. A tingli-tangli diplomával ugyanúgy nem lehet elhelyezkedni, mint egy szimpla gimnáziumi érettségivel.
  És megfordítva: bár a szakképzetlen embernek tényleg nagyon rossz esélyei vannak, de pl. egy víz-, gáz-, központifűtés-szerelőnek biztos akad munkája.”
 • 2. pelin 2010. május 12. 19:06
  „Egyetértek az előttem szólóval, a cikk írója valóban nincs tisztában a jelenlegi álláskeresők helyzetével. Saját példámból kiindulva egyáltalán nem egyszerű a mai frissdiplomások helyzete és nem igaz, hogy diplomával könnyebben lehet elhelyezkedni. Idén végzek egyetemi közgazdász szakon (5 éves), van mellette mérlegképes könyvelői végzettségem, két nyelven folyékonyan beszélek, külföldön tanultam ösztöndíjjal fél évet, van gyakorlatom és még így sem találok állást. Egyik helyen az a baj, hogy túlképzett vagyok, a másikon meg, hogy NŐ, eltekintve azoktól a vállalatoktól, akik még arra sem méltatnak, hogy egyáltalán válaszoljanak!!! 4 hónapja állást keresek, júniusban államvizsgázok, kérdem én, megéri-e érettségi után 5 évet tanulni, nem kevés pénzt és energiát felemésztve????”
 • 1. mozart 2010. május 12. 17:45
  „Na ezt az éktelen nagy baromságot már megint honnan ásták ki????? Mikor halomszám van olyan hirdetés, hogy max. középfokú végzettséggel keresnek embert, a munkaügyi központ oldalán is kifejezetten kérték egy sima jegyzőkönyvvezetői álláshoz (amit 3 hónapon belül kétszer hirdettek meg), hogy felsőfokú végzettségűek ne is jelentkezzenek????? Gondolom a cikk írójának környezetében nincs munkanélküli. Az meg mese habbal, hogy nagymértékben csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Azt nem írták meg, hogy azért, mert pl. lejár a maximum idő ami alatt a munkaügyi központ folyósít nekik járadékot?????? A tiszteletet már nem érdemlő munkáltató meg válaszra sem méltat, nézzék meg a postafiókomat, hiába vállalnék el olyan munkát, amihez nem kell magasabb végzettség, még csak azt sem írják vissza, hogy bocs nem. Nem utolsó sorban kíméljenek meg azok az egyének hozzászólásaiktól, akik most meg azzal jönnek, hogy miért kellett tanulni, el lehetett volna menni dolgozni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Essentől Isztambulig kerekezik

Essenből Pécsen át egészen Isztambulig biciklizik, és különféle múltbéli és jelenkori meghatározó… Tovább olvasom