Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Diplomaták szüreteltek

Nagykövetek, attasék, követségi dolgozók, a határőrség és a határőrséggel együttműködő bűnügyi szakmai területek dolgozói családtagjaikkal együtt – harmincnégy országból több mint kilencvenen – diplomataszüretre érkeztek Sopronba.
A kissé hűvös és szeles szombat délelőttön a Gangl család szőlősében – ezúttal a protokollt mellőzve – vödörrel és késsel a kézben indultak el a sorok mentén a diplomaták.

John Nichols, Nagy-Britannia és Észak-Írország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a Kisalföldnek bevallotta: életében először vesz részt szüreten. Viszont többször járt a vidéken, Eszterházán és a történelmi hangulatot árasztó Sopronban is. Nichols úr kiválóan beszél magyarul, s míg a soron végighaladt, elmesélte, hogy a hetvenes évek végén Londonban Határ Győző volt a magyartanára, ő maga pedig 1979–82 között már dolgozott Magyarországon.

– Külön élmény, hogy Magyarország és a szüret helyszínéről látható Ausztria együtt tagja az Európai Uniónak – mondta John Nichols nagykövet, aki pontosan tudta azt is, hogy a vasfüggöny idején, alig tizenöt éve, ez a hely az egyszerű halandó számára még megközelíthetetlen volt.

George H. Walker úr, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nemrég már járt Sopronban. A határ közelsége és a közelmúltbeli történelem összefüggéseiről, a húsz évvel ezelőtti állapotokról ő is kitartóan érdeklődött, majd vödröt ragadott és munkához látott. A kékfrankost még Sopronba jövetele előtt megkóstolta. Igényes borivóknak való – tartja a nagykövet a város zászlósboráról, miközben hihetetlenül nagy kedvvel és gyorsan szedte tele a vödrét. „Itt minden csodálatos" – mondta.

Magyarországon csodálatos helyek vannak, híres borvidékek, amelyeket meg kell mutatni a vendégeknek, másrészt a kötetlen együttlét segíti az egymással való hatékonyabb kapcsolatteremtést. Ezért találta ki Béndek József vezérőrnagy, a határőrség országos parancsnoka a diplomataszüretet, amelyet immár negyedszer szervezett meg a határőrség.

„ A Fertő-vidék a lankáktól szegélyezett Fertő tóval egyedi látványt tár a szüretelők elé, ezért is választották ezt a helyszínt."
Walter Dezső polgármester, a rendezvény házigazdája Sopron város nevében egyben a soproni bort is ajánlva köszöntötte a vendégeket, akiknek városismertetőt és borkóstolót is szerveztek. A rendezvényen jelen volt Kránitz László országgyűlési képviselő is.
Gangl János borosgazda idei, a balfi dombon szüretelt kékfrankosa így „diplomatabor" lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopogtatás a csend világába

Vasárnap lesz a siketek világnapja. Hazánkban hét városban, köztük Sopronban tanulnak siket és… Tovább olvasom