Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Díjmentes panasznap a Soproni Járásbíróságon

Csütörtökönként 8–12 óra között panasznapi ügyfélfogadást tart a Soproni Járásbíróság.

– Gyermekelhelyezés ügyében kérem az iroda segítségét. A házasságom öt éve tönkrement, azóta egyedül nevelem három gyermekünk közül a két nagyobbat. Szeretném, ha a testvérek valamennyien együtt lehetnének. Megérdeklődöm, mi a pontos menete ennek a jogi eljárásnak – mondta jövetele okáról Dobson Tibor soproni lakos.

Dobson Tibor gyermekelhelyezés ügyében kereste fel a panasziroda munkatársát, dr. Tófalvi-Lajber Adrienn bírósági fogalmazót. Fotó: G. M.
Dobson Tibor gyermekelhelyezés ügyében kereste fel a panasziroda munkatársát, dr. Tófalvi-Lajber Adrienn bírósági fogalmazót. Fotó: G. M.


– A panasznapi ügyfélfogadás célja, hogy a jogi képviselő nélküli ügyfelek megfelelő eljárásjogi tájékoztatást kapjanak. Segítséget vehessenek igénybe az eljárás megindításához, a keresetlevél szakszerű elkészítéséhez – részletezte dr. Tatár Ágnes, a Soproni Járásbíróság elnöke.

– Az érintettek főként egyszerűbb megítélésű szerződéses ügyekkel, illetve családjogi esetekkel, mint például házasság felbontásával, gyermektartásdíj megállapításával, felemelésével, gyermekelhelyezési kérdésekkel fordulnak a panaszirodához.

A panasznapi ügyfélfogadásnak nem is célja és nem is feladata, hogy helyettesítse a pártfogó ügyvédek vagy a meghatalmazott jogi képviselők munkáját.

Bonyolultabb jogi megítélésű ügyekben, amelyeknél az eljárást megindító beadvány megszerkesztése hosszabb időt vesz igénybe, az ügyfelek a kormányhivatal igazságügyi szolgálatához fordulhatnak, pártfogó ügyvéd kirendelését kérve. A panasznap kereteit az ilyen jellegű beadványok elkészítése jelentősen meghaladja, hiszen Sopronban egy fogalmazó látja el a panasznapi ügyfélfogadást.

Büntetőügyekben jóval kevesebbszer veszik igénybe a lehetőséget. Becsületsértési, rágalmazási, könnyű testi sértés vétsége iránti, úgynevezett magánvádas ügyekben terjesztettek már elő feljelentést, de büntetőfeljelentést jellemzően a rendőrségen tesznek az ügyfelek.

A fogadónapon 15–20 ügyfél keresi fel a panaszirodát. Az új Polgári törvénykönyv március 15-i hatálybalépésével a forgalomban és az ügytípusokban is változás várható, mivel a jogszabály számos családjogi vitás ügy rendezését gyámhatósági hatáskörbe utalta.

Kérelmezni kell a költségmentességet

A panasznapi ügyfélfogadás ingyenesen vehető igénybe, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy az ilyen módon keresetet benyújtók az eljárásra költségmentességet kapnak.

Elsősorban a nehezebb anyagi körülmények között élők érkeznek a panaszirodába, akik a kérelem előterjesztésével egyidejűleg költségmentességet is kérnek, de ez minden esetben külön elbírálást igényel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a Sopronban gázolajat lopó vasutasokat

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé azt a két vasutast, akik mintegy 190 liter gázolajat próbáltak ellopni az egyik Sopronban várakozó vonatról. Tovább olvasom