Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Díjazták - Gyengénlátóknak tervezett a soproni mérnöklány

Bár nincs sérült vagy beteg a családjában, Kocsis Júlia legszívesebben olyan tárgyakat álmodik papírra, amelyek segítséget nyújtanak az elesetteknek.

A vakoknak és gyengénlátóknak tervezett vezetősáv ötlete díjnyertesnek bizonyult egy innovációs pályázaton.

A Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség idén is kiírta innovációsdíj-pályázatát, hogy segítsék a vállalkozókat. A pályázatra kilenc beadvány érkezett a régióból, a röjtökmuzsaji Szidónia-kastélyban nemrégiben megtartott eredményhirdetésen a soproni Kocsis Júlia az idén először kiírt ifjúsági kategória megosztott fődíját vehette át.

– Szerencsére a családomban mindenki egészséges, én mégis legszívesebben az elesett, sérült vagy beteg emberek számára tervezek eszközöket. Szombathelyen, az egyetemen sok mindent álmodtunk papírra, és tanácsolták, érdemes az egészségipar felé is kitekintenünk. Beláttam, ez a terület kevés hangsúlyt kap a tervezőiparban. Így amikor etetőszéket kellett rajzolnunk, én már azt is sérült gyerekeknek terveztem, s most is hamar döntöttem arról, mit készítek az innovációs pályázatra – fogalmazott a termék- és formatervező mérnök.

Kocsis Júlia és díjazott terméke.
Kocsis Júlia és díjazott terméke.

Júlia egy kézzel tapintható vezetősávot tervezett vakok és gyengénlátók számára. A falra szerelhető eszköz különböző információt hordozó elemekből épül fel, a sínbe helyezhető domború piktogramok a látássérülteket segítik. A sínben a jelzéseket tartalmazó csempék cserélhetők, akár a KRESZ-táblák, úgy jelzik a veszélyt, a csúszós felületet, de még azt is, kifelé vagy befelé nyílik az ajtó, amihez közeledünk.

A fiatal lány alaposan megdolgozott a sikerért, rengeteget kellett kilincselnie, számos lépcsőfokot végig kellett járnia, míg beadhatta pályázatát.

– Januárban vettem át a diplomámat, most vállalkozóként próbálkozom. Fazekasnak tanultam, marketinges végzettséget is szereztem, ezek segíthetnek abban, hogy sikeres legyek a hivatásomban. Remélem, találok érdeklődőt a díjnyertes ötletemre, s más megrendelésekkel is megkeresnek majd. Már most tudom, hogy szívesen készítenék olyan dolgokat, amelyekkel – csakúgy, mint a vezetősávval – megkönnyíthetem mások életét – mesélte Júlia, aki a pályázat ifjúsági nyerteseként egy mobiltelefont vehetett át.

Olvasóink írták

 • 3. hozsuzs 2010. július 29. 18:08
  „a gondolat nemes...de ismerik-e a vakok azokat a piktogramokat, azokat a szimbólumokat, amiket használnak. Mert azért nekik egy ilyen helyes kis ajtó, nem biztos, hogy ugyan azt jelenti, mint nekünk látóknak. Gondoljuk csak végig...4. éve dolgozom vakokkal, így azért nem teljesen a levegőbe beszélek. pl. Bp-en nagyon mutatós Braille utcatáblákat helyeztek ki, erről érdemes elolvasni a cikket: http://www.origo.hu/itthon/20080917-szepek-es-hasztalanok-lesznek-a-vakoknak-keszitett-utcanevtablak.html. A lényeg, hogy a vakok számára értelmezhetetlen lett, s mellesleg a színes cukorkákra emlékeztető gömböcskék már egy hónap múlva elkezdtek potyogni...remélem, ez szakmailag átgondoltabb projekt, szívesen olvasnék arról is, milyen piktogramokat használ, kikkel próbálták ki, kik találták használhatónak. Egyébként, ahogy kezdtem, a szándék nemes, s remélem, sokáig meg is marad az ifjú alkotóban.”
 • 2. Magyarka1 2010. július 28. 16:59
  „Szeretettel Neked:

  Ősi magyar áldás


  Áldott legyen a szív, mely hordozott,
  És áldott legyen a kéz, mely felnevelt
  Legyen áldott eddigi utad,
  És áldott legyen egész életed.

  Legyen áldott Benned a Fény,
  Hogy másoknak is fénye lehess.
  Legyen áldott a Nap sugara,
  És melegítse fel szívedet,

  Hogy lehess meleget adó forrás
  A szeretetedre szomjasoknak,
  És legyen áldott támasz karod
  A segítségre szorulóknak.

  Legyen áldott gyógyír szavad,
  Minden hozzád fordulónak
  Legyen áldást hozó kezed
  Azoknak, kik érte nyúlnak.

  Áldott legyen a mosolyod,
  Légy vigasz a szenvedőknek.
  Légy te áldott találkozás
  Minden téged keresőnek.

  Legyen áldott immár
  Minden hibád, bűnöd, vétked.
  Hiszen aki megbocsátja,
  Végtelenül szeret téged.

  Őrizzen hát ez az áldás
  fájdalomban, szenvedésben.
  Örömödben, bánatodban,
  bűnök közti kísértésben.

  Őrizze meg tisztaságod,
  Őrizze meg kedvességed.
  Őrizzen meg Önmagadnak,
  és a Téged szeretőknek.”
 • 1. sogorferenc 2010. július 26. 22:08
  „Örülök, hogy ismerlek! Nagyon jó, hogy a fiatalok jelentős része -- eltérően jónéhány idősebb magatartásá- tól -- nem siránkozik,"szövegel" hanem cselekszik, mint Te! Gratulálok ! SF”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duray politológiát oktat majd a Nyugat-magyarországi Egyetemen

A Nyugat-magyarországi Egyetemmel tárgyal Duray Miklós, az MKP volt stratégiai alelnöke arról, hogy… Tovább olvasom