Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Díjazott formák

Sopron - A formatervező-szakma legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás a Festőteremben. Az Atlanti-óceánt átevező páros Tűzhangya nevű hajója is a díjazottak között van.
Miként költözhet be a luxus az életünkbe úgy, hogy a felhasznált anyagok hétköznapiak, olcsók és a kivitelezés is egyszerű, ám kreatív ötleteken alapul? Miként lehet egy kabátot táskává összehajtani, vagy éppen egy gézből ruhát komponálni? Egy kampány hogyan lehet ötletes, vagy miként lehet átszelni egy evezőssel az Atlanti-óceánt?

A fenti kérdésekre választ kaphat, aki elmegy a soproni Festőteremben november 25-ig látható kiállításra. A Magyar Formatervezési Díj tárlata, leküzdve a főváros-centrikusságot, az Iparművészeti Múzeum után első alkalommal Sopronban, a Festőteremben kerül bemutatásra. Az elismeréseket négy kategóriában – termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka – ítéli oda évente a neves alkotóművészekből álló zsűri.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói idén is taroltak, tíz alkotásuk került kiállításra. Pálos Andrea és Rakonczai Gábor a Tűzhangya nevű hajójukkal formatervezési díjat kaptak. Evezősüket nem csupán megtervezték és megépítették, de át is szelték vele az Atlanti-óceánt. Emberpróbáló vállalkozásukról a Kisalföld elsőként számolt be.

Bármikor használható: Jégkorcsolya, gördeszka, görkorcsolya. Felvételünkön Csepi Károly alkotása. Fotó: Magasi Dávid


– A hajó tervezésekor, majd az építéskor nem az járt a fejünkben, hogy a Tűzhangya minél tökéletesebb legyen és majd mindenféle díjat nyerjünk – fogalmazott Pálos Andrea, az AMI ötödéves hallgatója. – A célunk az volt, hogy praktikus és az óceánon minél megbízhatóbb legyen.

Az viszont számunkra is öröm, hogy ily módon is elismerték a munkánkat. A kiállításra csupán fényképeket tudtunk hozni, mert a hajót átépítjük, hiszen egy ismerősünk hamarosan egyedül vág neki a Tűzhangyával az óceánnak. Jövő héten szállítjuk Bécsbe, ahol négy napig látható lesz majd.

A budapesti Balás Benedek és Kiss Zsombor a Lánchíd közelében található luxushotel arculatát tervezték. Mint elmondták, a pályájuk elején álló fiataloknak rengeteget segít az, hogy megkapták a formatervezési díjat. Ez egy olyan lehetőség, amellyel jól élve komoly munkákat is meg lehet szerezni.

222 pályamunka
Az öt éve megújított Magyar Formatervezési Díj pályázatra idén összesen 222 pályamunka érkezett. A 28. alkalommal kiírt pályázaton összesen tizenegy díjat osztottak ki és 57 alkotó munkáját ítélték kiállításra érdemesnek.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nincs használatbavételi engedélye a bevásárlóközpontnak

Sopron - Elmarad a Family Center péntekre tervezett megnyitása, ugyanis az épületnek még nincs… Tovább olvasom