Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Digitális átállás: Sopronban 1500 háztartást keresnek fel

Sopronban 1500, Barcson és környékén körülbelül kétszer ennyi, rossz szociális helyzetű háztartást keresnek fel a jövő héttől kérdezőbiztosaik.


Digitális átállás tesztprogramot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - jelentette be csütörtöki soproni sajtótájékoztatóján Aranyosné Börcs Janka főigazgató.

Közlése szerint Sopronban 1500, Barcson és környékén körülbelül kétszer ennyi, rossz szociális helyzetű háztartást keresnek fel a jövő héttől kérdezőbiztosaik; érdeklődnek arról, hogy a megkérdezettek analóg földfelszíni technológiával televízióznak-e, igenlő válasz esetén pedig tájékoztatják a digitális átállás feltételeiről, konkrét megoldási javaslatot - benne a rászorulóknak támogatott vevőegység- (set-top box) vásárlási lehetőséget - kínálva.

Az állami segítségnyújtás szabályozásával kapcsolatban az uniós szabályok két alapelvet írnak elő, amelyekre a hazai jogalkotásnak is tekintettel kellett lennie: az arányosságot és a technológia-semlegességet.

Az arányosság elve azt jelenti, hogy az állami támogatáshoz használt eszközök ne haladják meg azt a szintet, amely a megfelelő és szükséges a szociálisan rászorulók problémamentes digitális átállásának biztosításához.

A technológia-semlegesség azt jelenti, hogy az állami támogatások nyomán egyetlenegy műsorterjesztési szolgáltatás-típus, vételi mód se élvezzen előnyt a többi műsorterjesztési móddal szemben.

Azok jogosultak igénybe venni a támogatást, akik állandó lakhellyel rendelkeznek az adott háztartásban, szociálisan rászorultak a jogszabályok alapján és kizárólag analóg földfelszíni módon televízióznak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere mindezekhez hozzátette: Sopron csak nyerhet a tesztprogramban való részvétellel. A digitális átállás jobb minőségű adást, magasabb színvonalú és bővebb körű szolgáltatást jelent, ami fontos mindazok számára is, akiknek esetleg nehézséget okoz az átállás feltételeinek finanszírozása.

Arról, hogy az, a szolgáltatásbeli minőség mit is jelent a gyakorlatban az átállást követően, helyszíni bemutatón győzödhetett meg a sajtótájékoztató közönsége.

A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. A digitális átállás a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, azaz az analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a digitális földfelszíni sugárzás
(más néven DVB-T) lép.

A digitális átállás mindenkit érint: a nézőket, a műsorszolgáltatókat és a televíziózáshoz szükséges készülékek gyártóit és forgalmazóit is.

A digitális átállás közvetlenül azokat érinti, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik otthonukban, illetve azokat, akik valahol máshol, de ilyen módon is tévéznek. Az analóg lekapcsolás után ugyanis a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, azaz az m1, az RTL Klub és a tv2, illetve egyes eddig antennával nem fogható csatornák is – előfizetési díj nélkül: ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak vagy ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, ami ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

Olvasóink írták

 • 10. Európába 2012. május 06. 21:38
  „A jövő tényleg a digitális műsorszórásé. Egy analóg program helyén sok műsor (aminek száma a minőséggel fordítottan arányos). Szellemkép ugyan nincs, de a kép kockásodhat, a hang pattoghat...
  A rászorulók támogatása viszont csak úgy "magyarosra" sikerült. Igaz, erre kötelezték a szolgáltatót, de évekig nem talált ki az erdőből, míg végül most előrukkolt.
  De hogy lássuk, hogy csinálták ezt a fejletlenebb országokban: Olaszországban induláskor féláron adták a DVB-T vevőket (nem csak az olaszoknak, mindenkinek, aki ott vásárolt)...”
 • 9. ÁrtatlanBárányka 2012. május 05. 22:00
  „Látjátok, ezért hülyeség, meg lehúzás az egész!
  Vegyek olyan dolgokat, amiről lövésem sincs, hogy mik, azért, hogy ugyanazt nézhessem, amit húsz éven keresztül simán nézhettem. Minek a jobb minőség????”
 • 8. orion1 2012. május 05. 14:08
  „Vegyél CA-Modulos tv-t (ma már mind olyan) és Conexant kártyát hozzá, ezután a Conexant kártyába dugod az előfizetői kártyád, azt meg mindenestül a tv-be. Ha DVB-S tv-t veszel, akkor a parabola antenna kábelét is dughatod közvetlenül a tv-be. A Sony tv-k legtöbbjében beállítható, hogy a HDMI jelet figyelve be- vagy kikapcsoljon a tv, így tényleg elég csak a set top box távirányítója”
 • 7. IkvaHírLACEE 2012. május 05. 11:29
  „Elnézést, ez ÁrtatlanBáránykának szólt”
 • 6. IkvaHírLACEE 2012. május 05. 11:28
  „#3 hát akkor végy egy olyan tv-t amibe be van építve a DVB-T vevő, és nem kell 2 távirányító. Mellesleg egy jó vevőhellyel, és antenna elhelyezéssel a 8 magyaron kívül 8 osztrák és/vagy 6 szlovák csatorna is bejön.”
 • 5. ÁrtatlanBárányka 2012. május 04. 23:17
  „Hogy lesz jobb a minőség??????
  Ha akkora truváj, akkor miért nem oldják meg valahogy úgy, hogy ne kelljen két távirányítóval kinlódnom, ha tévézni akarok?
  Ordas nagy lehúzás az egész.”
 • 4. polgmester 2012. május 04. 17:11
  „Nekem van Digitális Sopron!
  -De sokszor nincs hang,de nagyon sokszor!
  -Hát miadj Isten már kép sincs!
  -Ez aztán kell nekem!”
 • 3. Tonxy 2012. május 04. 08:48
  „2: Azért kell mert egy frekvencián nem csak 1 adást lehet átvinni hanem 10-20-at egyszerre, jobb minőségben. Az időben ezzel nem visszafelé haladunk hanem előre, nyugaton már csak digitális tv van látszik ők is visszafelé haladnak, de lehet erről is a ruszkik tehetnek vagy viktor királyunk kitudja.”
 • 2. ÁrtatlanBárányka 2012. május 03. 22:38
  „Ha meggebedek se értem én ezt a digitális hülyeséget!
  Eddig egy távirányítóval néztem a tévét, most meg kettővel kellene. Passzol az országhoz, haladunk visszafelé az időben....”
 • 1. nága 2012. május 03. 21:27
  „Lehet, hogy éheznek, de tv-t azt nézhetnek. Ehelyett inkább 1500 családnak munkát kellene adni. Netán környezettanulmányt is írhatnának, hogy a minimálbéres vállalkozók milyen villákban laknak, s milyen járgányokkal száguldoznak. Esetleg további vadkendertenyésztőket is felfedezhetnének, bűnözőket felkutathatnának stb. Mindez hasznosabb lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron belvárosában sátorban termesztett marihuánát - Fotók

Sopronban, egy belvárosi lakásban sátorban termesztett egy helyi férfi marihuánát. Lebukott. Tovább olvasom