Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Diákok horvát gyökerekkel

Kópháza - A kópházi Nakovich Mihály-iskola meghatározó a kistérség horvát nyelvű oktatásában. – A kistérségi szerződés értelmében intézményünk a környék meghatározó horvát nyelvű bázisiskolája – fogalmazott Sárközi Ágnes, a Nakovich Mihály Általános Iskola igazgatónője.
– A jövőre 130 éves múltra visszatekintő tanépületben százhuszonnégy gyermek kap kétnyelvű képzést. A diákok több mint fele rendelkezik horvát gyökerekkel. Tizenkét pedagógusunkból jelenleg öten végzik a horvát nemzetiségi tanító szakot, a többiek nyelvtanfolyamon vesznek részt. A továbbképzést az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat félmillió forinttal támogatja.

Horvát nyelvórán Sárközi Ágnes előtt Vig Dominik 5. osztályos tanuló ad számot tudásáról.
Horvát nyelvórán Sárközi Ágnes előtt Vig Dominik 5. osztályos tanuló ad számot tudásáról.

Segítséget kapunk Kópháza testvérközsége, Busevec vezetésétől is. Iskolánk tizenkét éves kapcsolatot ápol az ottani intézménnyel. Kölcsönös látogatások, tapasztalatcserék teszik élővé ezt a baráti és szakmai köteléket. Horvát nyelvű oktatási anyagot, tankönyveket, szépirodalmat, sőt, tamburát is kaptunk már tőlük. E héten is érkezik hozzánk küldöttség, a látogatást mi ősszel viszonozzuk.

– A két tannyelvű iskolába örömmel íratják be gyerekeiket a faluba letelepülő színtiszta magyar családok is – folytatta az igazgató, aki kiemelte: a kópházi iskola diákjai az országos kompetenciamérés eredményei alapján szövegértésből és matematikából már évek óta az országos átlag felett teljesítenek. A horvát nyelvből jól teljesítők pedig a nyolcadik osztály végén nyelvvizsga-bizonyítványt is kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turista van, vevő nincs

Sopron - A szakemberek szerint nincs közvetlen összefüggés a vendégéjszakák száma és a belvárosi… Tovább olvasom