Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Demonstráció: `A kormánnyal van bajunk, nem az autósokkal´ - fotók

A pénteki soproni demonstrálók túl azon, hogy a kormány intézkedéseit kritizálták, megoldási javaslatuk is volt az ország fellendítésére.


Az országos akcióhoz csatlakozva tizenkét autóval demonstráltak pénteken délelőtt Sopronban, az elkerülő úton.

- Az engedélyünk félpályás útlezárásra szól, a célunk az, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a forgalmat - mondta el a helyszínen Fekete Barnabás, a Szolidaritás soproni vezetője. - Nekünk nem az autósokkal, hanem a kormánnyal van bajunk. A közlekedők erről nem tehetnek, ugyanakkor hallatnunk kell a hangukat. Mert nem tűrhetjük tovább a kormányzat intézkedéseit. Nagy bajok vannak.

Így demonstráltak a kormány ellen Sopronban. Fotó: Magasi


- Hogy melyek ezek? Sorolom - vette át a szót Székely Tamás, a Szolidaritás egy alapítója. - A dolgozók számára előnytelen az új Munka Törvénykönyve. Szinte minden nyugdíjast hátrányosan érint a tervezett nyugdíjtörvény változása. Gondok vannak az egészségügyben, az oktatásban. S nem mellékesen jelentősen csorbulnának a szakszervezeti és a sztrájk jogok. Teljesen hiányzik a párbeszéd. Félő, hogy január elején diktatúra lép érvénybe.

Sopronban a 84-es út várost elkerülő szakaszán tíz autóval demonstrál a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Vasas Szakszervezet; előbbi egy egyszer kétméteres, az út szélén felállított molinóval, az utóbbi több, autókra kitűzött zászlóval jelzi jelenlétét. Fekete Barnabás, azt hangoztatta, hogy nem a LIGA szervezte az akciót, az a két érdekképviselet együttműködésének eredménye.

A tüntetők itt olyan, többsávos szakaszon demonstrálnak, ahol kényelmesen kikerülhető a blokád. A demonstrálók egymást váltva keresnek menedéket a kocsikban az erős szél elől. A rendőri biztosítás mellett zajló akció helyszínét reggel felkereste Szabó Jenő alezredes, megbízott városi rendőrkapitány is - közölte at MTI.


A demonstrálók közben egyöntetűen megjegyzik mekkora hiányt ütött a költségvetésben az egykulcsos adó bevezetése, a magánnyugdíj pénztári vagyon elvétele. Zsákutcába ment a gazdaságpolitika. A chipsadó, a jövedéki adó változások miatt munkahelyek ezrei szűnnek meg.
Az érdekvédők azonban nem csupán a levegőbe beszélnek, hanem megoldási javaslataik is vannak a gondok megoldására, az ország fellendítésre.

- Újra be kell vezetni a többkulcsos adót - mondja Székely Tamás. - A fogyasztás növelése érdekében pedig 25 százalékon kell tartanai az ÁFÁ-t. A szociális és érdekvédelmi partnerekkel fel kell újítani a párbeszédet. Mindezzel együtt, tiszta, világos beszéd kell. Egyes kormánytagok kijelentései után gyakran jelentősen gyengült a forint. Ez pedig megszenvedte a lakosság jelentős része. Elismerjük, az euró válsága hozzánk is begyűrűzött, de nem lehet mindent erre fogni. S talán a legfontosabb: az iparban kell munkahelyeket teremteni.

Fekete Barnabás végezetül megjegyezte: a Szolidaritás nem párt. Párthoz való hovatartozástól, politika csömörlöttségtől függetlenül mindenkit szívesen várnak a szervezetbe.


Előzmény:


Pénteken 8-12 óra között félpályás forgalomlassító demonstrációt tartanak Sopronban a 84-es főút elkerülő szakaszán. A pontos helyszín: a vasúti felüljáró után 400 méteres szakasz, a lekanyarodó sáv kezdetétől.
Gyülekező 7 óra 20 perctől a Tesco parkolójában lesz, majd közösen foglalják el a kijelölt útszakaszt, a KRESZ szabályainak betartása mellett.

A demonstráció oka:

Az új Munka Törvénykönyvének bevezetése, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak megszűntetése, valamint a szakszervezeti jogok csorbítása elleni tiltakozás és az érdemi párbeszéd, és érdekegyeztetés visszaállítása miatt, a sikeres és megfelelő mértékű nyomásgyakorlás érdekében a LIGA Szakszervezetek november 4-5-re országos félpályás útlezárásokat hirdetett.

A teljes lista és a térkép itt érhető el >>

A demonstráció országszerte, közel 100 helyszínen és több ezer fő részvételével fog zajlani. A Liga felhíváshoz több mint 100 szakszervezet és egyéb szervezet jelezte csatlakozását.

A Horvát Rendőr Szakszervezet és a Rendőr Szakszervezetek Védegylete között meglévő több éves jó kapcsolat, valamint a két szervezet együttműködési megállapodásában (umagi szerződés) foglaltaknak megfelelően, kölcsönösen biztosították egymást szolidaritásukról és érdekvédelmi tevékenységükben való támogatásukról. A SPH levelében kiemeli, hogy hasonlóan magyar kollégáikhoz, ők is kemény küzdelmet folytatnak a mindennapi megélhetésüket veszélybe sodró kormányzati intézkedések ellen.

A Horvát kormány, rendeletben szüntetné meg a járőrvezetői státuszt, ami 2800 horvát rendőrnél okozna több mint 10%-os fizetéscsökkenést. Az RSZV vezetése válaszlevelében biztosította partner szervezetét a szolidaritásáról, és kifejezte, hogy amennyiben az SPH demonstrációt vagy sztrájkot hirdetnek, abban szervezetünk támogatólag részt vesz.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Csetneky 2011. november 06. 09:48
  „Ahhoz képest, hogy mennyi ellenzője van a kormány politikájának, ez a tüntetésecske eléggé vékonyra sikeredett. Vagy csak a szövegelés megy a fotelből, tenni már kényelmetlen?”
 • 33. teknoid 2011. november 06. 03:35
  „31.dina22

  BP-ről jöttem haza,dél körül pénteken. Ilyenkor mindig lazán át lehet jutni a városon. Ezek miatt az idióták miatt, messze csúcsforgalom előtt úgy bedugultak az autopálya szakaszok h az M1-fele a petőfihídig állt a forgalom. Itt nem számit h 1,2 vagy 3 autó állt ott,egy sávot lefogtak az rengeteget számit(lsd:m1 bevezető buszsáv..)
  Valószinűleg a sok pesti DOLGOZÓ nagyon is imádta szivni azt a mocskos füstöt amit harapni lehetett, azt amit kilométernyi busz-teherautó-csodadizelek okádtak FELESLEGESEN órákon keresztül(szmogriadó hajjaj...) ,az idegességről és időpocsékolásról nem is beszélve..

  Ja igen, ilyen forgalombénítós baromságra adtak engedélyt, a rendőröknek meg a Kossuth tér környékére(ahol a kutyát nem zavarnának) meg nem...Ezen is el lehet gondolkozni.
  A tisztelt szakszervezetisek gyülekezzenek a parlament előtt, aztán dobják csak be O.V luxuskocsijának a tetőablakát, meg állják körbe és mondják el neki mi a helyzet, annak is ezerszer több értelme lenne, mint a köznapi emberekkel kib...ni....
  Amugy ez az egész nézőpont és érdekek kérdése, a sok bértüntetőről meg ne is beszéljünk...Amig meg lehet csinálni h egy állami cégből ennyi mindent ellopnak, büntetlenűl...hát azt hiszem ez minősít mindent nálunk.”
 • 32. DK 2011. november 05. 15:20
  „Tetszik a rendszer???
  Ha igen, akkor maradj otthon!

  Én csak azt sajnálom, hogy havi 1millióért senki sem kíváncsi a tanácsaimra!
  Miért?”
 • 31. dina22 2011. november 05. 11:15
  „Atrevido 2011.11.04. 17:23 néhány megjegyzés az Ön által felvetett problémákra.
  A Mentő és Tűzoltó autók nem jókedvükből használnak fény és hangjelzést amikor szükséges, hanem azért, mert így gyorsítják az előrehaladásukat, az már más kérdés hogy sokan baromira nem engedik el a mentőt és a tűzoltót, így lassítván a közlekedésüket. Ha megnézte a képeket nagyon jól láthatta, hogy 2 autó egymás mellett nagyon simán elfért az úton, és ha emlékeim nem csalnak a tegnapi napról kamionok is elhajtottak egymás mellett, de minden bizonnyal a mentő Nem fért volna el...
  Szeretném felhívni a figyelmét a saját felsorolására. Nekem mindennapi embernek a mentő és a tűzoltó szerepelne egy ilyen felsorolás legelején, nem a kötbéres teherfuvarozók például. Valószínű Ön ezzel foglalkozik, akkor felteszem a kérdést. Tetszik Önnek a 400 forint feletti üzemanyagár, amelyet minden egyes tankolásnál elkérnek?
  És a többi negatívumokat felsoroló személy is gondolkodjon el, mit tenne ha holnaptól nem tudná fizetni a lakástörlesztését, a rezsijét és a többit. Én ezt nem akarom megvárni, hogy egy földönfutó legyek, mert eddig kerestem 80 ezer forintot havonta 12 órás műszakban rengeteg éjszakával ezek után örülhetek ha a felét hazaviszem, mert a többi megy a T. Kormány zsebébe!!!”
 • 30. Madarász 2011. november 04. 22:27
  „Azokat az útvonalakat kell lebénítani és akkor mikor a kormány arra jár. ;)”
 • 29. DK 2011. november 04. 21:38
  „Engem pl. érdekelne ki, hogyan lépne fel a kormány ellen?”
 • 28. zakarias3 2011. november 04. 20:16
  „Ez a kormány jó magasról le@rja a demonstrálókat.Annyit ér az egész,mint kopasz .... a hajolaj!Ennél sokkal határozottabban kellene fellépni!Lepereg róluk minden.”
 • 27. DK 2011. november 04. 19:38
  „Fogjatok össze és sikerülni fog!
  Gratulálok a szervezőknek, mert most ők Sopronban arra is válaszoltak, hogy nem félnek, és kimerik nyitni a szájukat!

  A kormány most ország járásra indul, remélem sokan eljönnek, és felvetik a kritikákat!”
 • 26. Kuvasz 2011. november 04. 17:27
  „Miért bántjátok ezt a kormányt, hiszen megígérte, hadd soroljam:
  - egy söralátéten el lehet készíteni az adóbevallást (tényleg így van?)
  - nem engedjük az egekbe szökni az üzemanyagárakat (tényleg így van ?)
  - csökkenteni kell az üzemanyagok jöv edéki adóját (tényleg így van?)
  - egy millió munkahelyet teremtünk (tényleg így van? - vagy talán erre felé haladunk?)
  Elég ennyi? Nem tudjátopk ki ígérte ezeket?

  Mindazoknak, akik a 2014-es választásokról írnak, csak annyit. Gondoljátok, olyan lesz a választási törvény, hogy másra is lehet szavazni, mint a Hazafias Népfront jelöltjeire?”
 • 25. Atrevido 2011. november 04. 17:23
  „Szép, Szép, Szép dolog a demonstráció.... Arra az egyre nem gondolnak a kedves demonstrálók, hogy ezzel a közúti forgalmat bénítják és nem az esetleges aktuális politikai helyzetet. Ergo... Embertársaiknak okoznak kellemetlen pillanatot. Pl.: Kötbéres fuvarozó cég, akinek időpontra kell odaérni egy rendeltetési állomásra, !!!MENTŐ!!!, futár és még sorolhatnám.
  Ezt a demonstrációt nem a fűútvonalakon, hanem az illetékes megyeszékhely terén kellene tartani.
  Oda felsorakoztathatsz traktort, kamiont, autót, vagy szalmabálát is tehetsz. Lényegtelen!
  Csak ne más embereket nyomoríts meg hasonló megmozdulással.
  Ezzel nem bántani akarok másokat, hanem ösztönözni őket egy kis reális gondolkodásra.
  üdv”
 • 24. embertelen 2011. november 04. 16:31
  „Tisztelt demonstrálók, kezet foghatunk, mert nekem is a kormánnyal van bajom, főleg ezzel a notórius hazudozóval, Orbán Viktorral.”
 • 23. Bali01 2011. november 04. 16:22
  „Helyes,jó dolog a szolidaritás.
  Gyertek ki külföldre tankolni,meg vásárolni minél többen.A lehető legkevesebbet hagyni náluk,ha ezt összefogva mentenék azemberek hamarabb borulna a bili,mert,hogy fog az nem kérdés.Ami itt zajlik az csak időhúzás.”
 • 22. Rinpócse 2011. november 04. 15:09
  „Lassan rájövünk,az előző kormány nem volt annyira rossz,mint ahogy sokan gondolták,meg volt kötve a kezük,narancsos Fidesz minden jó gondolatra,elképzelésre alapból nemet mondott,a hatalom megszerzése érdekében,szerintem eszük ágában sincs legközelebb nyerni,teli zsebbel figyelik utódaik szenvedését,hogy hozzák helyre amit ők elszúrtak”
 • 21. Madarász 2011. november 04. 15:00
  „20. Ott a 10 pont! Ki kell végre vágni ezt a kontár kormányt!”
 • 20. bojtár 2011. november 04. 14:25
  „nem demonstrálni hanem megdönteni kell a kormányt.
  11. ujidok 2011.11.03. 22:32 ----> fizetek 10 ezret ha legközelebb nem mész el szavazni!!!”
 • 19. miracle 2011. november 04. 14:12
  „Filtec
  "Lehet, hogy lesznek megszorítások, de a Fidesztől inkább elviseljük, mint az MSZP-től."
  Élő példája vagy a kétszínű és kettős mércéjű tipikus jobboldalinak.
  Ha az MSZP vezeti be ugyanazt, az nektek hazaárulás, népnyúzás és megszorítás, ha a Kedves Vezetőtök, akkor önként és dalolva fizettek.”
 • 18. galamblelkü 2011. november 04. 14:10
  „11.ujidok.-A Róna Péter kivételével a felsoroltak már ki lettek probálva és le is lettek váltva.”
 • 17. krisz76 2011. november 04. 14:08
  „Ezért tart itt az ország, mert nincs összetartás : mit igértek választáskor illetve ellenzékbe. Szerintem most szedik össze a pénzt amit választásra költöttek. Mindnél többen kéne utcára vonulnunk, ha kell le kell váltani illetve ki kényszeríteni, hogy mondjanak le. Kérdésem : melyik pártra érdemes szavazni 2014-ben illetve lesz vmi változás ha jön az új párt ? Sajnos az is csak kizákmányol bennünket, ezért mindegyik pártot el kéne hajtani. Tönkre vágják az országot az igazságtalan adóikkal, ők meg élnek mind marci hevesen.”
 • 16. Nagy_Imre_Vancouver 2011. november 04. 06:41
  „Ferinel a pont. Egyebkent a gorogokkel ne riogassunk ott meg allami tulajdonban van a tavkozles, viz, gaz, kikotok, uthalozat tehat van mit eladni (lenyulni) ezert van a "valsag" .”
 • 15. dina22 2011. november 04. 02:35
  „Kedves Feri1 nem vagyok se szocialista, se fideszes, csak egy megélhetését féltő egészségügyi dolgozó.
  Nem szeretném felsorolni mi mindent készül elvonni a kormány Mindannyiunktól, mert ezt mindenki nagyon jól tudja, azzal viszont nem értek egyet, hogy miért kell ennyire ellenszenvesen viselkedni azokkal, akik csak ebben látják a lehetőséget. Valahogy tárgyalóasztalhoz kell ültetni a T. Kormányt, mert ez nem állapot sajnos.
  Igen kellenek megszorítások, de miért mindig a Mi bérünket szorítják meg, miért nem a saját "járandóságukat"?
  Abban teljesen egyetértek, hogy ott lett elindítva a lavina, hogy privatizálták a vállalatokat, mert amíg azok működtek, legalább volt munkahely.
  Kedves Filtec egyetlen egy kérdésem lenne Ön felé, Ön vállalkozó? Mert ha nem akkor nem tudom mennyire fog Neki örülni, ha jövőre a fizetése felét fogja hazavinni az ilyen olyan új adók miatt, mint alkalmazott, kivéve ha maszeknál dolgozik.
  És még egy dologra felhívnám a figyelmét. Amit Rogán képviselő úr a minap benyújtott szociális adójavaslatot, vagy hogy is nevezik, alaposan átírja az egészségügyi ellátás dolgát. Miért? Mert az adó nem ad jogosultságot a "szolgáltatás" igénybevételére, míg a járulék igen. Tehát ha bevezetik a szociális adót, onnantól vagy kap valaki ellátást vagy nem. Ugyan ez vonatkozik a nyugdíjra is, mivel egy kalap alá veszik mindet, így a nyugdíjra levont összeg nem járulék lesz, hanem adó. Remélem innentől már Önmagától össze tudja rakni a képet.
  Kérem Önöket gondolják át miért is fog kimenni ma demonstrálni ennyi ember a leírtak tükrében.
  Tisztelettel!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejleszteni kell az észak-déli közlekedési folyosókat - Fórum Sopronban

Az Európai Unió nem akar kevesebb pénzt adni közlekedésfejlesztésre, csak újra akarja osztani a lapokat - mondta Schváb Zoltán. Tovább olvasom