Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Deficites járóbeteg-ellátás

A járóbeteg-ellátás privatizációja Sopronban jelenleg nincs napirenden – tudtuk meg Palotai Györgytől, az intézményfelügyeleti iroda vezetőjétől. A rendelőintézetek privatizációjáról Kökény Mihály egészségügyi miniszter beszélt a járóbeteg szakellátási konferencián.
Az egészségügyi reform részeként a VI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián az egészségügyi miniszter bejelentette, 15 milliárd forintról 40 milliárdra emelik azt a hitelkeretet, amelyet a járóbeteg-ellátás privatizációjára vehetnek igénybe az egészségügyben dolgozók, a munkavállalói résztulajdonosi program keretében.

Nincs napirenden

– Sopronban a kórház, illetve a járóbeteg-ellátás privatizációja tudomásom szerint jelenleg nem szerepel napirenden – válaszolta érdeklődésünkre Palotai György, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti irodájának vezetője. – Az egészségügy privatizációja egyébként is megakadt, hiszen az úgynevezett intézménytörvényt az Alkotmánybíróság az elmúlt évben megsemmisítette. Az ágazat magánosítására így ugyanazok a szabályok – figyelembe véve a sajátos szakmai szempontokat – vonatkoznak, mint minden másra. Információim szerint a kórház-privatizáció helyett az irányított betegellátás részeként az egészségügyi szolgáltatás-szervezés került előtérbe, amelyeket magánvállalkozások végeznének.

Sopronban egy helyen

– A járóbeteg-ellátás reformjáról még nem áll rendelkezésünkre szakmai anyag – mondotta Tiborcz Sándor, az Erzsébet-kórház gazdasági igazgatója. – Sopronban egyébként is nehezen lehetne megvalósítani, hiszen nem külön intézményként – rendelőintézetben – működik a rendszer, hanem a kórházi ellátás részeként. Ott, ahol élesen elválik egymástól a járó- és fekvőbeteg-ellátás, elképzelhető az előbbi privatizációja.
A Magyar Orvosi Kamara elvben nem ellenzi a rendelőintézeti privatizációt, de fenntartásai vannak.

„ Még nem kiforrott"

– A járóbeteg-ellátás privatizálása a rendelkezésünkre álló információk alapján még nem kiforrott – tájékoztatott dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. – Részletes szakmai koncepciót még nem kaptunk a minisztériumtól. Mi nem ellenezzük, ha javít a betegellátás színvonalán és segít az egészségügyi dolgozók egzisztenciális gondjain. Tudni kell azonban, hogy a rendelőintézeti ellátás deficites. Tehát hiába áll rendelkezésre hitelkeret a dolgozók részére, ha nem tudják „kitermelni" az esetlegesen igénybe vett hitel törlesztését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hónaposra nyúlt a négyhetes munka

Sopronban nagy a felzúdulás a Gyóni utcában: a július végi befejezéssel ígért panelkorszerűsítési… Tovább olvasom