Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Deák tér: nem lesz védett

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem nyilvánítja védetté a soproni Deák teret.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem nyilvánítja védetté a Deák teret. Dr. Winkler Gábor, az ICOMOS Magyar Nemzeti Tanácsának elnöke szerint finomítások még elképzelhetők a kiviteli terveken.
A Deák tér akarva-akaratlanul szakmai – és a háttérben, kimondva-kimondatlanul – politikai viták középpontjába került, bár ez utóbbit tagadják.

A tér „védelmezői", mint ezt a keddi tüntetés is bizonyította, mindent elkövetnek azért, hogy a városvezetés felülvizsgálja korábbi döntését és új terveket készíttessen. Az már más kérdés, hogy az önkormányzat jogerős építési engedéllyel rendelkezik, s csak a kivitelezőn múlik, mikor kezdik el a munkát.

Közben a Deák Tér Fórum a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz fordult, kérve, nyilvánítsák védetté a teret.
– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem nyilvánítja védetté a Deák teret – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére Figler András, a soproni iroda vezetője. – Nem, mert semmi sem indokolja ezt a lépést. Most magáról a térről beszélek, s nem a körülvevő épületekről, mert ezek között van néhány, amelyeknek már elindítottuk védetté nyilvánítását.

Egyébként a tervezett felújításra akkor sem lenne semmilyen hatással az esetleges védetté nyilvánítási eljárás, mert jogerős építési engedéllyel rendelkezik a város és visszamenőleg ezt nem lehetne hatálytalanítani.
Dr. Winkler Gábor, az ICOMOS Magyar Nemzeti Tanácsának elnöke soproniként is aggódva figyeli az eseményeket.

– Tény, a tér jelenlegi helyzete kiábrándító, ezért sokan azt mondják, ennél az állapotnál csak jobb lehet. Nagyjából egy éve találkoztam ezzel a problémával, és azt hittem, ez teljesen egyedi Magyarországon. Kiderült azonban, több városban is kísértetiesen hasonló események zajlottak le. A baj valószínűleg abból adódott, hogy nagyon gyorsan kellett tervezni, azért, hogy egyáltalán pályázni tudjanak.

A történeti városok, történeti parkok tervezésének azonban van egyfajta kötelező metodikája, amelynek a lényege: ha egyszer valami érték volt, akkor ezeket fel kell mutatni, ebből kell kiindulni, ezeket kell továbbfejleszteni. Sopron esetében sajnáljuk, hogy a tervezők nem voltak eléggé gondosak és nem foglalkoztak a Deák tér történetével, amely több lépésben épült, és mindegyik szakasza egy másik világ, amelyhez mindig a hozzá illő parkot teremtették meg. A három szakaszban felépült, háromféle építészeti stílust képviselő térfal közé most egy nagy egységes teret alakítanak ki és két olyan nagy föld alatti műtárgyat terveztek, amelyek megítélésünk szerint ebben a formában megzavarják a tér építészeti képét. Ez az, amit mi túl erőteljes beavatkozásnak érzünk. Véleményünk szerint túltervezték a teret, viszont eltűntek a padok. Újabb funkciókkal ruházzák fel, ugyanakkor nem tisztázták közlekedési kapcsolatait sem.

„ Összességében azon a véleményen voltunk, hogy kiindulásnak jó az elfogadott terv, de a kiviteli terveket lehet finomítani. Ez nem mondott ellent a nyertes pályázatnak sem."

– Sajnos a tervezők, és talán a városvezetők is, mereven ragaszkodnak ehhez a koncepcióhoz. A civilek többek között az ICOMOS Nemzeti Bizottságához fordultak tanácsért. Prsi Károly, a történeti parkok munkabizottságának vezetője nézte át a tervdokumentációt, és az a véleménye, hogy ez a terv javításra szorul. Nem arról van szó azonban, hogy ne valósuljon meg, hanem arról, hogy a kérdéses pontokat még egyszer át kellene gondolni és beépíteni a változtatásokat a kiviteli tervbe. A jelenlegi helyzetben a középút lehet(ne) a megoldás, de most már csak az a kérdés: lesz-e, vagy sem új Deák tér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítástechnikai tanfolyam nyugdíjasoknak

Több mint száz nyugdíjas jelentkezett a Sopronban meghirdetett ingyenes számítástechnikai… Tovább olvasom