Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Deák tér: átgondolják a terveket

Megfellebbezte a Deák tér felújítására kiadott építési engedélyt a „Deák Tér Fórum” lakossági tömörülés.
Megfellebbezte a Deák tér felújítására kiadott építési engedélyt a „Deák Tér Fórum" elnevezésű lakossági tömörülés. A rekonstrukciós terveket kifogásoló soproniakból alakult társaság kéri a tervek újragondolását.
A Kisalföld már többször is beszámolt a Deák tér felújításával kapcsolatos lakossági ellenérzésekről, a szervezett fórumokról és tanácskozásokról. Decemberben Walter Dezső polgármesterhez eljutott a felújítás terveivel egyet nem értő 615 soproni és környékbeli lakó aláírását tartalmazó kérelem. Az átadást követő megbeszélés azonban a – lakosság érdekeit képviselő – „Deák Tér Fórum" tagjai szerint nem hozott eredményt, ezért kilátásba helyezték az építési engedély megfellebbezését. Minderre december 30-án sort is kerítettek. Ekkor nyújtották be a hivatalos iratot az illetékes fertődi önkormányzathoz.

Hivatalos koncepció

Időközben kialakult a társaság hivatalos koncepiója is arra vonatkozóan, mit és milyen módon szeretnének elérni. Ebben egyértelműen kiemelik: nem akarják, hogy rövid távú vállalkozói vagy egyéb érdekek miatt a lakosság igényeinek nem megfelelő terv valósuljon meg.
– Az épületekkel való beépítés a lehető legnagyobb vétek, ami a tér ellen történhet – állítja Varga Gábor, a fórum egyik alapító tagja. – Ilyen durva beavatkozással végleg elveszítené tradicionális jellegét. Nem beszélve a terület tervezett stílusáról, mely végképp nem illeszkedik a „hely szelleméhez", a környező épületekhez.

Reménykeltő esemény

Varga Gábor azonban azt is hangsúlyozta: természetesen ők is szeretnék, ha az elnyert költségfedezet mielőbb Sopronba kerülne, és megkezdődhetne a tér megújulása. De a tövény adta keretek között megakadályozzák, hogy a terv lakosság által kifogásolt részei megvalósulhassanak.
– Azt szeretnénk elérni, hogy a sokak által régóta várt felújítást demokratikus módon, a lakosság véleményének figyelembevételével valósítsák meg. Ezért fordultunk többször is a városvezetők felé a kéréssel, hogy szülessen több változat a tervekre, melyeket aztán a soproniakkal együtt vitassanak meg – összegezte a fórum tagja, aki hozzátette: számukra reménykeltő esemény történt tegnap. Walter Dezső a délelőtt folyamán tárgyalásokat folytatott egy független építésszel, ebből a mozzanatból úgy tűnik, a városvezetés részéről mutatkozik némi kompromisszumkészség, s nem zárkóznak el a további tárgyalásoktól sem.

A felújítást időben elkezdik

Információinkat megerősítette Walter Dezső, aki elmondta: ígéretéhez híven már megkezdték a Deák tér terveinek átgondolását. – Olyan finomításokon gondolkodunk, melyek ugyan még megfelelnek a pályázat előírásainak, de már közelítenek a lakossági elvárásokhoz is – jegyezte meg a polgármester, megemlítve: az apróbb változtatások nem befolyásolják a felújítás kezdetének időpontját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januári tavasz

Az igazi kemény fagyok eddig elmaradtak, az utóbbi napokban plusz tíz Celsius-fok körül jár a hőmérő higanyszála. Hogy mit hoznak a következő hetek, hónapok, még nem lehet tudni, de ha tovább melegszik az idő, később nagy árat fizethetünk az enyhe télért. A korábbi években többször is előfordult a mostanihoz hasonló időjárás. Tovább olvasom