Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Das WeltAuto: megújult használt autó márka garanciával

Új tulajdonosi háttérrel, megújult arculattal és Das WeltAuto néven várja ügyfeleit szeptembertől a Porsche Hungaria használt autókkal foglalkozó üzletága.


Az egyetlen országos márkakereskedői hálózattal rendelkező, használt autókat értékesítő cég immáron 13 éve szolgálja ki hazánkban ügyfeleit, amely a korábbiakhoz hasonló módon továbbra is a garanciális, s egyéb ügyfélbarát szolgáltatásaival nyújt teljes körű biztonságot a gépkocsi vásárláshoz.A Porsche Holding az 1990-es évek elején, Ausztriában hozta létre használt autó üzletágát Weltauto néven. A cégvezetés elsődleges célja e terület felépítésével az újautó értékesítés támogatása volt, mert ezáltal lehetőségük nyílt a használt gépkocsik beszámítására.

Az így megvásárolt autókat – a piacon egyedülálló módon – garanciával, s egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal értékesítették tovább.

Az alapítás után szűk 10 évvel, 2000-ben a Porsche Hungaria szárnyai alatt Magyarországon is megjelent a Weltauto, amely akkor a vállalat hetedik márkájaként kezdte meg tevékenységét. Első lépésként a megfelelő partnerek kiválasztása jelentette a feladatot, s utána a hazai garanciális feltételek megteremtését vették célba a cégvezetők.

Már a kezdetekkor alapfeltételnek számított, hogy a kínálatban kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitűnő műszaki állapotú autók szerepelhetnek.A Weltauto hazai sikertörténete rövid időn belül kézzelfogható volt: míg az első évben mindössze 12 márkakereskedés foglalkozott használt gépkocsikkal, addig 2007-ben a fokozatos növekedés következtében már 51 márkakereskedés értékesített másodkézből származó négykerekűt.

Ezután csökkeni kezdett e szám, s az utóbbi időszakban 40 körül stabilizálódott. Hasonló ívet írt le az értékesítési mutató is: a hálózat a legtöbb üzletkötését 2007-ben 11.345 autóval realizálta, míg azóta évente 6500 körül alakul az éves darabszám. Így a teljes volumen már megközelítette a 70.000 értékesítést.

Das WeltAuto – az átállás háttere

Az elmúlt 13 évben jelentős használt autó piaci tapasztalatokra tett szert a márka, s a jól tervezett, racionális, kiszámítható tevékenységnek és a minőségi szolgáltatásoknak köszönhetően kisebb megingások nélkül az egyetlen országos hálózattal rendelkező szereplője maradt a Weltauto a hazai piacnak. A siker nem volt egyedülálló, a Porsche Holding más országaiban is jelentős piaci részesedést ért el a márka.

A 2012-es év végére azonban fordulópontjához érkezett a Weltauto élete. Miután a Volkswagen Csoport 2011-ben felvásárolta a Porsche Holding-ot érzékelhető volt, hogy a német anyacég szeretné a Weltauto programot a teljes világhálózatára kiterjeszteni.

E törekvések végül 2013-ra racionalizálódtak: ettől az évtől kezdve új arculattal, ám a megszokott minőségi szolgáltatásokkal, Das WeltAuto néven a márka már a Volkswagen Csoport teljes hálózatában áll az ügyfelek rendelkezésére.

Az előzetes ütemezésnek megfelelően az ősz beköszöntével az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve, Németországon át Japánig mindenhol e márkajelzés alatt kínálják a használtautókat.Ennek köszönhetően több ütemben a magyarországi hálózat is teljesen átalakult, s már itthon is az új arculat várja a szalonba betérőket. A szolgáltatásokban azonban nem lesz változás, továbbra is a jó minőségű, garanciális értékesítés lesz a hangsúlyos a márkakereskedéseknél.

„A Volkswagen Csoport és a Porsche Hungaria vezetősége által támasztott feltételek a korábbiaknál jóval szigorúbbak voltak, melyek a telephely kialakítástól kezdve, a számítástechnikai rendszeren át az autókészlet méretéig és minőségéig mindenre kitértek" – számolt be a folyamat részleteiről Walter Dezső, a Walter Autó tulajdonosa.

„A Das WeltAuto átállás során egyértelmű volt, hogy folytatni kívánjuk a garanciális használt autók értékesítését. A márkakereskedésünk hosszas auditáláson ment keresztül, s a partnerség feltétele az volt, hogy az összes minőségi elvárást teljesítsük.

Örömmel vettük tudomásul, hogy minimális változtatások után sikerült megfelelni az auditon, s az elsők között nyithatjuk meg átmárkázott kereskedésünket az országban." – tette hozzá Walter Dezső.

Nem torpan a használt autó piac felfelé ívelő pályája

Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy az átállástól függetlenül, a jelenlegi piaci lehetőségek mellett nem számít áttörő változásra a cég értékesítéseit tekintve.

A teljes országos hálózat várhatóan tartani fogja a 6500 darabos éves értékesítési szintjét, a Walter Autó ebből megközelítőleg 160 autóval veheti ki a részét, mivel a használt autó piac iránt a várakozásoknak megfelelően továbbra is növekvő az érdeklődés.

A Datahouse adatai alapján idén, szeptemberig 11 százalékkal több tulajdonosváltás történt a tavalyi évhez viszonyítva: 2013-ban 330.158 használt autó talált új gazdára, míg 2012-ben 262.616.

Az idén mutatkozó vásárlói kedv a két évvel ezelőttit is felülmúlja, s a 2010-es mélypont óta stabil növekedést mutat e terület. Győr-Moson-Sopron megyében szintén növekedésről számolhatunk be: az év eddig eltelt időszakában 15.917 használt kocsi esetében volt tulajdonos változás, ami 12,5 százalékkal több 2012-höz képest, amikor 14.143 autót írtak át.

Változatlanul jelentős számú négykerekű érkezik hazánkba a külföldi piacokról, januártól szeptember végéig 45.000-nél több autót regisztráltak az okmányirodákban, ami azért számít jelentős mennyiségnek, mert tavaly tizenkét hónap alatt 53.533 gépkocsit hoztak be országunkba.

Így várhatóan az idei eredmény jócskán meghaladja majd a 2012-es statisztikát. Az autó importtal kapcsolatosan megjegyezhető még, hogy továbbra is az idős autók érkeznek leginkább hozzánk: tavaly 10,6 év volt a kocsik átlagéletkora, idén pedig már 10,8.

Az eladási statisztikák azt mutatják, hogy az első kilenc hónap során a hazai piaci igényeknek köszönhetően az alsó-középkategória (105.599 autó, 32 százalékos piaci részesedés) zárta az élen, de népszerűek voltak a kisméretű kocsik (91.335 autó, 27,7 %) és a felső-középkategória (49.326 autó, 15 %) képviselői is.

A márkák sorrendje országos viszonylatban változatlan a korábbiakhoz képest: a használt autók között a legnépszerűbbnek az Opel (46.841 autó, 14,2 százalékos piaci részesedés), a Suzuki (35.853 autó, 10,9 %) és a Volkswagen (31.800 autó, 9,6 %) számítottak az eddigi időszakban.

Győr-Moson-Sopron megyében a sorrend picit módosult: első lett az Opel (2461 autó), második a Volkswagen (1974 autó) és harmadik a Suzuki (1776 autó) január és szeptember között. A prémium szegmensben az Audi bizonyult a legkeresettebbnek (623 autó), őt követte a BMW (551 autó) és a Mercedes (341 autó).

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emelkedő számok ellenére a kereskedőknek és a vásárlóknak is jelentős problémákkal kell megküzdenie: az előbbiek esetében a minőségi használt autók hiánya okoz fejtörést, míg a vásárlók az eladói trükkök miatt kerülnek gyakran nehéz helyzetbe" – hívta fel a figyelmet a Walter Autó tulajdonosa.

„Országos viszonylatban megfigyelhető: annak ellenére, hogy sok gépjármű cserél gazdát hónapról hónapra, hiány mutatkozik a minőségileg kifogásolhatatlan, 0-4 év közötti gépkocsiból az országban.

Kollégáink azonban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy legális úton beszerzett, megbízható gépkocsikkal tudják kiszolgálni az ügyfeleiket, a kínálatban e céllal sok esetben megtalálhatóak az importőri bemutató autók és a tesztautók is.

Walter Dezső
Walter Dezső


Sok független kereskedés ezzel szemben, e piaci adottságból kifolyólag kétes előéletű autókat értékesít, s csak abban az esetben tud nyereséget realizálni, ha az érvényben lévő jogszabályokat kijátssza" – tette hozzá.

„A kilométeróra visszatekerés, az ÁFA-val történő visszaélés s a hamis gépjárműtörténet számít jelenleg a leginkább alkalmazott trükknek, ezekkel próbálják általában kijátszani a vevőket.

E tevékenységet természetesen kormányzati szinten is elítélik, s az utóbbi időben több fontos lépést tett a kormány a terület kifehérítésére" – zárta gondolatait Walter Dezső. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Munkácsy-kiállítás Sopronban

A soproni Munkácsy-kiállítás fogadhatja a 2005-ben indult kiállításturné kétmilliomodik látogatóját. Tovább olvasom