Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Damjanich-emlékhelyet avatott Firtl Mátyás Horvátországban

Az avatáson Firtl Mátyás, a Magyar Parlament Európai ügyek bizottságának alelnöke és Csóti György országgyűlési képviselő a Magyar Országgyűlés képviseletében volt jelen.

Felavatták Damjanich János szülőfalujában, a horvátországi Sztázán (Staza) a honvéd vezérőrnagynak emléket állító sétányt és az ott elhelyezett márványtáblát; az avatáson Firtl Mátyás, a Magyar Parlament Európai ügyek bizottságának alelnöke és Csóti György országgyűlési képviselő a Magyar Országgyűlés képviseletében volt jelen. Az emlékhelyet a Külügyminisztérium támogatásával a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alakíttatta ki - írja a firtl.sopron.hu.

Az emlékhelyet az aradi vértanúk napja, október 6. alkalmából avatták fel Sztázán. A csütörtöki ünnepségen részt vettek Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Csóti György országgyűlési képviselő, korábbi zágrábi nagykövet, Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet, valamint Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, Andócsi János, a HMDK alelnöke és Kiss Árpád, a HMDK megyei szervezetének elnöke.

Damjanich János 1804. december 8-án született a ma Horvátországhoz tartozó Sztázán. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar tábornokaként a világosi fegyverletétel után a császári hadbíróság kötél általi halálra ítélte és 1849. október 6-án Aradon kivégeztette.

A teljes írás és fotók a rendezvényről itt érhetők el >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás Soproban és Tárnokrétin

Vasárnap, Sopronban a 12. számú választókerületben önkormányzati képviselőt, míg Tárnokrétin a… Tovább olvasom