Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Dalriada: új, hetedik lemezével jelentkezik a soproni zenekar

A Napisten hava című új anyagával európai koncertkörútra indul a soproni Dalriada együttes. A folkmetált játszó zenekar hetedik lemezével jött ki.
Speciális koncepció alapján dolgozik a Sopronban 1998-ban alakult Dalriada együttes: lemezeiket a hónapok régi magyar elnevezésével címkézik, így a Fergeteg, a Jégbontó, a Kikelet, a Szelek, az Aranyalbum és az Ígéret után hetedik anyaguk a Napisten hava címet kapta.

– A Dalriada egyéni hangzásvilágát az adja, hogy a magyar irodalmat és a népzenét házasítja össze a rockkal és a metállal – magyarázza Ficzek András, az együttes egyik alapítója. A zenekar neve jól cseng már szerte Európában, sőt, a kontinens határain túl is, lemezeiket vásárolják Izlandtól Japánig. Itthon is egyre többen kedvelik stílusukat. 2009 óta az ugyancsak soproni Fajkusz Banda is közreműködik a lemezeken, a népzenei hangzás ezzel erősödött. A zenekar a 2011-ben megjelent Ígéret lemezével egy német kiadóhoz szerződött, így zenéjüket az egész világon megismerhették. Kiadványaik többször szerepeltek a Mahasz-listán, de a klipek nézettsége, a koncertek látogatottsága is azt mutatja, hogy egyre nagyobb rajongótábora van a Dalriada-féle epikus, balladás, mesélős metálnak.

A zenekar tagjai: Binder Laura (ének, vokál), Ficzek András (gitár, ének, vokál), Németh-Szabó Mátyás (gitár), Molnár István (basszusgitár), Ungár Barnabás (billentyűk, ének, vokál), Rieckmann Tadeusz
A zenekar tagjai: Binder Laura (ének, vokál), Ficzek András (gitár, ének, vokál), Németh-Szabó Mátyás (gitár), Molnár István (basszusgitár), Ungár Barnabás (billentyűk, ének, vokál), Rieckmann Tadeusz (dobok, ének, vokál).


– Sajnos mi sem vagyunk próféták a saját városunkban. Sok helyre hívnak bennünket, nem tudjuk az okát, de eddig nem számoltak velünk a helyi rendezvényeken. Pedig szívesen megmutatjuk magunkat itthon is – árulta el az együttes vezetője. És hogy ne kelljen a soproni rajongóknak messzire utazniuk vagy a hivatalos felkérésre várniuk, az új lemez anyagát szeptember 15-én a soproni GYIK Rendezvényházban bemutatja a Dalriada. A hónap végén pedig a csehországi Brnóban megkezdődik a tizenöt állomásból álló európai koncertkörút, amelynek része a 29-i budapesti fellépés a Klub 202-ben.

Legek a zenekarban. A Dalriada 2004-ben a hónap zenekara volt a diaksziget.com szavazásán, egy évvel később az év reménységzenekaraként végeztek. A Hammerworld magazin olvasói szavazásán 2007-ben az ő lemezük volt a legjobban várt hazai album, s ugyanitt a zenekar énekesnője, Binder Laura lett a kedvenc magyar énekesnő. hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év kell a fertőrákosi kőfejtő megújításához

A helyi vállalkozásokat érzékenyen érinti a turisták elmaradása és az önkormányzatnak is… Tovább olvasom