Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Dalriada - Sopronból a világhírnév felé

A legnagyobb német kiadó ajánlott öt nagylemezre szóló szerződést a soproni Dalriada együttesnek. Az első, jövő februárban megjelenő albumot Európában és Amerikában is terjesztik majd.

Elképedéssel és meghatódással vegyes érzelmekkel fogadta a soproni Dalriada együttes, amikor elolvasták a legnagyobb német AMF hanglemezkiadó ajánlatát. „Le vagyunk nyűgözve, és szeretnénk leszerződtetni önöket" - írták szűkszavúan.

A Dalriada tagjai
Binder Laura - ének, Ficzek András - ének, gitár, Németh-Szabó Mátyás - gitár, Molnár István - basszusgitár, Ungár Barnabás - billentyű, Rieckmann Tadeusz - dobok.

A Fajkusz-banda tagjai:
Fajkusz Attila - hegedű, Szőke Ernő - nagybőgő, Szőke Gergely - brácsa.


A felkérés súlyát tovább növeli, hogy hazai zenekarok közül keveseknek sikerült bekapcsolódniuk a zene nemzetközi vérkeringésébe. Arra pedig talán nincs is példa, hogy a saját anyanyelvükön, azaz magyarul énekelhetnek. A népzenei alapokra építő metálzenét játszó Dalriadának ez most sikerült.

- A megállapodásunk öt nagylemezre szól - mondta el portálunk megkeresésére Ficzek András, az együttes vezetője. - A zenekar hatodik, a nemzetközi terjesztésben az első nagylemeze jövő februárjában jelenik meg. Az album első körben az európai, valamint az Észak-amerikai közönséghez jut el, ám nincs kizárva Japán és Afrika sem. A videóklip már elkészült, ezt a hónap közepén mutatjuk majd be.

A Dalriada zenekar.
A Dalriada zenekar.


Ficzek András kiemelte, a metálos folkzene külföldön rendkívül népszerű, s a magyar dalokat kuriózumként emlegetik. Az interneten pedig bárki szabadon hozzáférhet ezekhez.

- A korábbi öt lemezünkből több száz darabot külföldön is értékesítettünk, így a határon kívül sem vagyunk már teljesen ismeretlenek - folytatta a zenekar vezetője. - A német kiadó is így talált ránk. Ők kerestek meg bennünket, s mi persze azonnal igent mondtuk nekik. Azzal, hogy velük dolgozhatunk, olyan utat nyitott meg előttünk, amelyre korábban gondolni sem mertünk. Felléphetünk például a több százezres tömeget vonzó német fesztiválokon.

A metálos folkzene külföldön rendkívül népszerű, s a magyar dalokat kuriózumként emlegetik.
A metálos folkzene külföldön rendkívül népszerű, s a magyar dalokat kuriózumként emlegetik.


A Dalirada a második nagylemezük óta együtt dolgozik a Fajkusz-bandával. Az utóbbiak adják a népzenei hangzást.

Fellépés Sopronban
A Dalriada és a Fajkusz-banda december 18-án, szombaton karácsonyi koncertet ad. Helyszín: Hangár Music Garden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat autót rongált meg a házról lezúduló hó Sopronban

A soproni Újteleki utca sarkán hat autót rongált meg a kétemeletes épületről lezúduló hótömeg.… Tovább olvasom