Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Dalriada - Ígéret a soproni csapat új albuma

˝Senki sem gondolta volna, hogy a soproni folk metal csapat legújabb lemeze mekkora vitát kavar a magyar rocksajtóban.˝

Az év végén stúdióba vonuló zenekarok munkájának gyümölcse mostanra érett be, így mélyen a pénztárcájába nyúlhat az a kihalófélben levő réteg, amelyik szereti eredeti példányban is a kezébe venni kedvenceinek legújabb albumait. A vaskarika.hu rovatában a vásárlást (vagy urambocsá’: a letöltést) igyekszik megkönnyíteni néhány mostanában megjelent korong bemutatásával.

Dalriada - Ígéret

Senki sem gondolta volna, hogy a soproni folk metal csapat legújabb lemeze mekkora vitát kavar a magyar rocksajtóban. A mostanra már személyeskedéssé és egymás zenei hozzáértésének firtatásává mutálódott vitában főszerkesztők, recenzorok, rajongók és a banda ellentábora is érintett, így ember legyen a talpán, aki véleményt mer formálni az Ígéretről anélkül, hogy a saját renoméját (ne adj isten a testi épségét) kockára tegye. A köpködéssé fajult nézeteltérés résztvevői látszólag már elfelejtettek két marginális tényt: először is, még mindig a csapat zenéjéről, azon belül a 2011-es Ígéret lemezről van szó.

Másodszor, egy kritika (legyen szó akár rövid recenzióról, mint itt, vagy hosszas kivesézésről) erősen szubjektív írás, és kizárólag a szerző véleményét tükrözi. Ha a Tisztelt Júzer veszi a fáradságot, és elolvassa, nem szükségszerű egyetértenie vele, hiszen egy ilyen írásnak nem is a meggyőzés vagy az eltántorítás a célja. Ezután a banálisnak ható megállapítás után végre rátérhetünk az Ígéretre, mely ... egy folk metal lemez. Nem több, nem kevesebb. Alapvetően rögtön ráharapok azokra a zenékre, melyek a tradicionális magyar népzenét és hangszereket modernebb környezetbe helyezik (sokáig éljen a Kerekes Band!), itt azonban a varázs valahogy elmarad, még a Dalriada korábbi anyagaihoz képest is - írja a vaskarika.hu.

Nem áll össze az egyébként remek Fajkusz Banda és a soproni csapat együttműködése egységes egésszé, mint teszem azt az Arany-album esetében. Gondolok itt például Binder Laura a klipesített Hajdútáncban elkövetett, erősen megdöbbentő és nem éppen megfelelően retorizált hörgésére, mely az egyébként remekül táncolható, dúdolható, szerethető (egy szóval: Dalriadás) nótát olyan szinten megtöri, hogy onnét már nincs visszaút. Üdvözlendő azonban, hogy az Ígéret rendkívül pozitív külföldi fogadtatása kiváló kiugrási lehetőséget nyújthat Ficzek Andriséknak.


A cikk itt folytatódik >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elit mozi: most üdítő jár a jegy mellé

Az Elit moziban egy héten át - a hétvégi matinét kivéve - minden jegyvásárló üdítőt kap ajándékba. A… Tovább olvasom