Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Cziráky Margitra emlékeztek

A Bagatell Alapítvány egy többfordulós vetélkedő döntőjét és gyermekrajz-kiállítást szervezett az elmúlt hét végén Cziráky Margit halálának 100. évfordulója tiszteletére.


A programsorozatnak az Esterházy-kastély adott otthont. A rendezvény fővédnöke Cziráky Margit unokája, herceg Esterházy Antal volt. A zsűri elnöke Cziráky Ádám, a család egyik leszármazottja. A vetélkedőn 9 oktatási intézmény 13 csapata mérte össze tudását. A rendezvény győztesei a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola tanulói voltak. A második helyen szintén fertőszéplaki gyerekek végeztek, harmadikként a Babos József Térségi Általános Iskola Fertőendrédi Tagiskolájának növendékei örülhettek a dobogós helynek.

Az első és második helyen végzett fertőszéplaki iskola két csoportja, valamint a harmadik helyezett fertőendrédi tagiskola diákjai.
Az első és második helyen végzett fertőszéplaki iskola két csoportja, valamint a harmadik helyezett fertőendrédi tagiskola diákjai.

A versenyt követően gyermekrajz-kiállítás nyílt szintén az Esterházy-kastélyban. Több mint háromszáz rajzból kellett kiválasztani az ötven legsikeresebb alkotást. A mezőnyből munkáikkal kiemelkedtek a fertőrákosi, a fertőszéplaki és a sopronhorpácsi általános iskolák diákjai.

A program támogatóinak köszönhetően a legjobbak ajándékot is kaptak. Az első díj egy nyári tábor Gyomaendrődön, a második egy teljes napos kirándulás ˝Margit nyomában˝, a harmadik könyvjutalom volt.


Ki volt Cziráky Margit?

Margit hercegné és férje, herceg Esterházy Miklós az utolsó hercegi pár, akik otthonuknak tekintették Eszterházát. Házasságukból öt gyermek született. Az ötödik Eszterházán, akinek születése után két héttel, harminchat évesen meghalt. A házaspár munkálkodásának eredményeként a századfordulón érte meg Eszterháza második fénykorát, aminek felújítására a hercegné teljes hozománya ráment. A környéken ma is legendák keringenek szépségéről, kedvességéről és jóságáról, amellyel a szegényeket támogatta. Végakaratához híven Eszterházán helyezték örök nyugalomra. Sírját kívánsága szerint egyszerű fehér kereszt jelzi ˝Credo˝ felirattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell másra mutogatni!

Elhibázott gazdaságpolitikát folytat a város – fogalmazott Biczi László (MSZP) szerdai… Tovább olvasom