Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Cukortermelők: édes élet az unión belül?

A cukorrépa-termelők máris nyertek uniós csatlakozásunkkal, mert a répa tonnánkénti felvásárlási ára 30–35 százalékkal emelkedik. A szakemberek arra számítanak, hogy ugyanennyivel nő a cukor fogyasztói ára is. Az édes termékből azonban akkor sem lesz hiány, ha az áremelkedés hírére elkezdődik a felvásárlás.
Az idei cukorgazdasági év már az EU-szabályoknak megfelelően kezdődik. A Magyar Cukor Rt. petőházi gyárának körzetében 16 ezer hektáron vetettek és vetnek ezekben a napokban cukorrépát. Az rt. szerződéses partnerei az őszi betakarítást követően a szabványos, 16 százalékos cukortartalmú répa ellenértékeként már az unióban meghatározott minimális árral számolhatnak. Ez tonnánként 46,72 euró, ami átszámítva és árfolyamtól függően a tavalyi 9200 forintos bevétellel szemben 12–13 ezer forint lehet.

Azonos feltételekkel

– Hazánk évi 400 ezer tonna cukrot gyárthat, ebből 159 ezer tonna a petőházi és a kaposvári gyárunkból kerül a raktárakba, illetve a kereskedőkhöz – mondotta Sopronban Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója, a Cukoripari Egyesülés elnöke. – Május elsejétől az ágazat számára jelentősen megváltoznak a termelés keretfeltételei, mert a vámunió életbelépésével megnyílik az európai piac, amelynek szabályait mi is alkalmazzuk. Az unió agrárpiaci rendtartásai közül ez a szektor az egyetlen, amely ugyanolyan feltételeket biztosít az új belépőknek, mint a régi tagoknak.

Ez teszi lehetővé, hogy a termelők árbevétele – a terméstől függően – csaknem a duplájára nőhet. A Magyar Cukor Rt. petőházi gyára a cég zászlóshajója, tudtuk meg Fischer Bélától. – Az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre, jelenleg is tart környezetvédelmi programjuk végrehajtása. Terveik szerint itt 98,5 ezer tonna cukor gyártásával számolnak.

Jelentős áremelések

Ami persze jó a termelőknek, az nem biztos, hogy öröm a fogyasztóknak, mert a garantált árrendszer – nem lehet jelentős az eltérés mondjuk a bécsi és a soproni árak között – miatt az év végéig a fogyasztói ár fokozatos emelkedésével lehet számolni. Napjainkban egy kiló cukor a boltokban 170–200 forintba kerül. Az áremelkedés néhány hónapon belül elérheti – átlagosan – a 65 forintot is. Átmenetileg azonban előfordulhat, hogy mégis csökken a cukor ára, mert Lengyelországban 300 ezer tonna felesleges készlet halmozódott fel.

Miután a kereskedők május elseje után az unión belül szabadon vásárolhatnak, nem elképzelhetetlen, hogy a hazainál olcsóbban jutnak cukorhoz.

Még nincs felvásárlás

A környező csatlakozó országokban – például Szlovákiában – a cukor árának várható emelkedése miatt máris elkezdődött a felvásárlás. Magyarországon egyelőre még kivárnak az emberek, az üzletekben nincs „cukorroham" – legalábbis így nyilatkoztak az általunk megkérdezett kereskedők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarul tanulnak az osztrák csendőrök

Tizennyolc osztrák csendőr és rendőr tanul magyarul a soproni Rendészeti Szakközépiskolában. Az… Tovább olvasom