Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Cukorrépát adnak a húsokhoz

Már hazánkban is hoztak forgalomba cukorréparostot tartalmazó mélyhűtött húskészítményeket.
Némileg meglepő hírről számolt be a Kisalföldnek Potyondi László, a sopronhorpácsi Béta-kutató Kft. ügyvezető igazgatója: már hazánkban is hoztak forgalomba cukorréparostot tartalmazó fagyaszott élelmiszereket.

Elszívja a vizet

– A répa képes magába szívni a felengedés során keletkező vizet, úgy, hogy a kolbász, a virsli és a kenyérfélék ízén nem változtat – mondotta Potyondi László. – A húshoz maximum egy-két százaléknyi szárított és őrölt réparostot kevernek, és ezután fagyasztják le. Hasonló kutatásokkal mi is foglalkoztunk. Amit jövőnek hittünk, az napjainkra valósággá vált. Ugyanígy nem tűnik túl távolinak, hogy a cukorrépából bioetanolt és biogázt állítsunk elő.

Üzemanyag répából

A sopronhorpácsiak szabadalma alapján a technológia készen áll, térségünkben bármikor beindítható egy ilyen üzem. Az intézetben további fejlesztéseken is dolgozunk. Például, miként lehet gazdaságosabban kinyerni a répából az energiát. Ez egyebek mellett azért is előnyös lehet, mert az új cukorrendtartás miatt csökkenne a növény vetésterülete. A gazdáknak viszont megérné, ha továbbra is cukorrépával foglalkozhatnának, amelyből végül nem cukrot, hanem energiát állítanak elő.

Támogatás a termelőknek

Potyondi László hozzátette még: azok a termelők, akik energia előállítása céljából vetnek cukorrépát, az Európai Uniótól további támogatást is kaphatnak.
– A bioetanolhoz is fel kell szeletelni a répát, és itt vehetjük nagy hasznát a cukorgyári kapacitásoknak – folytatta az igazgató. – A jelenlegi állapot szerint hektáronként a cukorrépát lehet a legnagyobb tömegben előállítani. Igaz, a termény nagy része víz, de még mindig nagyobb a szárazanyag-, illetve energiahozama, mint a rostnövényeknek és a gabonáknak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul sportcentrum tetőszerkezete

Harmincmillió forintból újul meg az MKB Aréna Sopron tetőszerkezete. Az üzemeltető tízmillió… Tovább olvasom