Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Cukor- és helytörténeti múzeumot hoznak létre Petőházán

A mintegy nyolcmillió forintból létrejövő múzeumot a tervek szerint nyár végén avatják.

A környék egyik legnagyobb és sok embernek munkát biztosító létesítménye volt a Petőházi Cukorgyár, amelyet 1879-ben építettek és 2007-ben zártak be.

Időközben a gyár egykori dolgozói létrehozták a Petőházi Cukoripari és Helytörténeti Gyűjtemény Közhasznú Alapítványt abból a célból, hogy az egykor meghatározó ipari létesítmény múltját megőrizzék.

Tömördi Máté: A létrehozandó múzeum bútorzata már megérkezett. Most a tárlók és a kiállítási anyag elrendezése a feladat.
Tömördi Máté: A létrehozandó múzeum bútorzata már megérkezett. Most a tárlók és a kiállítási anyag elrendezése a feladat.


– A helyi önkormányzat támogatásával, a Közösségi Ház első emeletén mintegy száz négyzetméteren múzeumot hozunk létre – mondta Tömördi Máté, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki vegyészmérnökként 2006-ig tevékenykedett különböző vezető beosztásokban a cukorgyárban.

– Kezdeményezésünket a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara is üdvözölte, hiszen ipartörténeti emlékeket állítunk ki, olyan relikviákat, amelyek szorosan kötődnek a néhai cukorgyárhoz. Erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy az új generációk számára közkinccsé tegyük azokat az emlékeket, amelyek több mint 125 éven át a régió egyik meghatározó vállalkozását jellemezték. Modern, interaktív múzeumot képzeltünk el, érintőképernyős monitorokkal, infopulttal, foglalkoztatóval. A cukoriparral kapcsolatos ismereteket is népszerűsítjük: komplett számítógépes program mutatja be a munkafolyamatokat, míg a cukorrépából késztermék válik.

Számos műszert és régi berendezést állítunk ki, emellett dokumentumokat: szocialista brigádnaplókat, évfordulókra készített emléktáblákat, közte azt a bronztáblát is, amelyet Sz. Egyed Emma soproni szobrászművész alkotott.
A mintegy nyolcmillió forintból létrejövő múzeumot a tervek szerint nyár végén avatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádudált, büntetésből megrugdosta az autót egy motoros Szombathelyen - videó

Egy szabályosan kanyarodó autóst dudált le egy kocsisort előző motoros Szombathelyen. Videó! Tovább olvasom