Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

˝Csupán a szárnyuk hiányzik˝

Statisztikák szerint hazánkban a lakosság 5 százaléka szorul állandó gondozásra, 30 százalék pedig átmeneti ellátást igényel. A szolgáltatás léte most mégis veszélyben forog, hiszen az állam kevesebb normatívát adna.

– A házi segítségnyújtás 1972-től van jelen Sopronban, a tevékenységet 1993-ban sorolták a kötelező önkormányzati feladatok közé. A városban naponta 130–140 idős ember otthoni ellátásáról gondoskodunk – kezdte Nyulász Beatrix, az önkormányzat fenntartásában működő Szociális Szolgáltató Intézmény megbízott igazgatója. – Munkatársaim emberfeletti erővel és odaadással gondozzák az időseket. Takarítanak, vásárolnak, etetnek, mosdatnak és pelenkáznak is, ha kell, mindezt napi több órában teszik, kevés fizetésért. A jövő évi költségvetésben meg akarják kurtítani az állami normatívát, ami már így sem fedezi a béreket, az eszközöket, a közlekedést. Pedig a házi gondozás intézményrendszerét takarékoskodás miatt találták ki valamikor. Hiszen az idős emberek otthoni ápolása még mindig olcsóbb, mintha minden rászorulót otthonban helyeznének el – tette hozzá.

– A lakásban ellátom magam, de a takarításhoz, bevásárláshoz nincs elég erőm. Nem is tudom, mi lenne velem a gondozónők nélkül. Csak felsőfokon tudok nyilatkozni róluk, csupán a szárnyuk hiányzik ahhoz, hogy angyallá váljanak – fogalmazott a soproni nyugdíjas pedagógus, dr. Tóth Józsefné. – Két éve eltört a csigolyám, járni is újra kellett tanulnom. Mivel a családom a fővárosban él, én pedig nem akartam elhagyni Sopront, a házi gondozás mellett döntöttem. Leggyakrabban Bettike jár hozzám, reggelit készít, ebédet hoz, délután mosogat, rendet rak – folytatta Gitta néni.

Gitta néni állandó segítőjével, Somogyvári Zoltánné Bettivel. Fotó: Magasi
Gitta néni állandó segítőjével, Somogyvári Zoltánné Bettivel. Fotó: Magasi

Sopronban 35–40 gondozónő dolgozik, a fluktuáció nagy, mert a munka fizikailag és lelkileg is megviseli a segítőket. Van, akit évekig, van, akit csak három napon át gondoznak, de normatívát csak arra az idősre folyósít az állam, aki évente 251 napon át mindennap igénybe veszi az ellátást. Idén normatívaként 1 főre egy évre átlagosan 220.850 forintot fizettek (egy napra 605 forintot), a jövő évi tervezetben ezzel szemben már csak 166.087 (naponta 455) forint szerepel.

– Ebből sajnos nehezen hozható ki az ellátás, számításaink szerint az ápolás óránként 1260 forintba kerül, ami az utazást, a béreket, eszközöket foglalja magában. A jövő évi normatíva a legmagasabb térítési díjjal sem fedezi az ellátás költségét. Ez a szolgáltatás beszűküléséhez, díjemeléshez vezethet.


Ki kaphat házi gondozást?

Bárki kérheti az ellátást a gondozási központban (Kossuth L. u. 10.), akinek állapota ezt indokolja és erről háziorvosi igazolással rendelkezik. A térítési díj a gondozott nyugdíjától, a háztartásában egy főre jutó jövedelemtől függ, az óradíj 100–630 forint között változik. A kért, illetve vállalt feladatokat, a gondozás gyakoriságát megállapodásban rögzítik.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. október 13. 19:06
    „Feleségem öt évig ápolta Szüleimet, a munkáját nem ismerték el és egy vasat sem kapott érte, a daganatos fekvő betegnél ez érthető is, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbüntetik a felelőtlen tűzgyújtókat

Sopronban kétféle rendelet is szól a tűzgyújtási szabályokról. A város és a Lőverek is más… Tovább olvasom