Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Csúnyán összevertek egy rabot a sopronkőhidai börtönőrök?

A hóhért akasztják, amikor börtönőr ül a vádlottak padján, a sértett egy sopronkőhidai rab, akit a vád szerint csúnyán összevert három felügyelő, míg kettő segítséget nyújtott ehhez. A lelkész szólt az ügyésznek az esetről. Az őrök szerint Z. Róbert találta ki az egészet. Hatan ülnek a vádlottak padján a kedden kezdődött perben. A tárgyalás később folytatódik.


A vád szerint Z. Róbert fegyelmi elkülönítésben volt tavaly október 10-én a sopronkőhidai fegyintézetben, zárkájából G. Gábor főtörzsőrmester indok nélkül kivette és lekísérte a földszinti H folyosóra. Átadta a többieknek, akik percekig ütötték, rúgták. Rövid időre elvesztette az eszméletét, majd visszakísérték. G. Gábor ténylegesen nem ütött, s csupán jelenlétével erősítette a vád szerint a „megrendszabályozást" I. Norbert zászlós is. Ő két héttel később – miután az ügyész meghallgatta a rabot – úgy fejbe dobta egy tárggyal, hogy felrepedt a bőre a szeme fölött – áll a vádiratban.

Hat felügyelő ült kedden a Győri Törvényszéken a bíróságon, ketten már leszereltek. Fotó: M. M.
Hat felügyelő ült kedden a Győri Törvényszéken a bíróságon, ketten már leszereltek. Fotó: M. M.

A kőhidai 2. szakasz körlet-felügyelői szerint mese az egész, egyikük sem látott semmiféle verést. Z. Róbert orvos miatt „csinálta a műsort" pénteken, elfeküdt a földön, nem akart visszamenni a zárkába, s amikor megmondták neki, hogy csak hétfőn lesz rendelés, úgy döntött: az ápolóhoz nem megy. Az akkori főfelügyelő szerint azért is abszurdum a veréstörténet, mert a nevelőtől az ápolón át mintegy 300–400 embert kellene hazugságra rábírni, ha eltitkolnának egy ilyen esetet.

Csakhogy a sértett verziója szerint ő ezután még 10 napot töltött az elkülönítőben, sebei nagyrészt begyógyultak. Ennek ellenére észrevették és nem jelentéktelen körülmény, hogy az esetet maga a börtönlelkész jelentette a felügyeleti ügyésznek.

– A barátom fején most is ott a púp – mutatja a folyosón egy hölgy Z. Róbert tarkóján a 2014. október 10-én szerzett dudort.

– Azért haragudtak rám, mert elkülönítőben voltam és zörgettem, aztán még erősebben dörömböltem. Azt kiabáltam, hogy hozzanak orvost – mondja a Kisalföldnek a februárban szabadult férfi.

– A főtörzsőrmester levitt bilincsben a földszintre, ott vártak. Provokálni kezdtek, hogy „most verekedjél". A főfelügyelő állon vágott, bevertem a fejemet. Onnan van ez is – mutatja a már említett púpot. – Az egyik főtörzs megrúgott, egy másodpercre elvesztettem az eszméletemet. A másik rám térdelt és ütött. Az ilyenről ritkán beszélnek a rabok, de én nem vagyok hajlandó hallgatni – mondja a sértett. Z. Róbertet azzal a főfelügyelői magyarázattal szembesítettük, ami szerint sokkal inkább a fogvatartottak zárnak össze, s baráti körből jöttek a tanúk.

– Ez a lelkész miatt sem igaz, másrészt van olyan tanú, akit korábban nem is ismert a párom – szól közbe Z. Róbert barátnője. Az őrök szerint Z. Róbert problémás rab volt, 20–25 fegyelmi lapja lehetett verekedés és gyakori bódultság miatt. Ő maga mesélt nekünk arról, hogy Zalaegerszegen lopásért ült, s börtönőr elleni erőszak miatt összesen 5 év 2 hónapot töltött a rács mögött. Azt mondja, éppezért nem akart még egyszer engedni a provokációnak, felfogta, hogy kevesebb a joga, mint az őrnek. „De többet nem kerülök vissza" – válaszolja arra a kérdésünkre, hogy miért nem tart a BV-sek ellenszenvétől.

A hat őrből kettő már leszerelt, négy állományban van. Úgy tudjuk, hogy a fegyelmi vizsgálat lefolytatásával a BV megvárja a bíróság döntését. Ha elmarasztaló lesz, akkor valószínűleg nem folytathatják a pályát. A BV kommunikációs főosztálya csak annyit mondott: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak. Megtudtuk: tavalyelőtt 183, tavaly már csak 153 olyan eset történt az országban, amikor a BV-sek vétettek a fogva tartás törvényei ellen – például bántalmazással, vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpársáv is készül a határon átvezető út mellé Harkánál

Harkáról két ausztriai település - Sopronkeresztúr, Sopronnyék - felé is vezet út. Kiszélesítenék és… Tovább olvasom