Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Csuka Zsolt: A hegyek övezte ódon hangulatért szeretem Sopront

Sopron - Sorozatunk folytatódik, ahogy eddig, most is ezt a kérdést tettük fel: mit szeret és mit nem Sopronban? Aki válaszol: Csuka Zsolt alezredes, tűzoltóparancsnok.

Egyik fő hobbija az atlétika, azon belül is a futás. Több hazai és nemzetközi tűzoltóversenyen is részt vett már Csuka Zsolt, a soproni hivatásos tűzoltóság parancsnoka. Így nem csoda, hogy az alezredes a város szépségei közül elsőként a hegyek közelségét, a várost körbeölelő erdőséget és az ebből következő kiváló futóhelyeket emelte ki.

Csuka Zsolt alezredes, városi tűzoltóparancsnok
Csuka Zsolt alezredes, városi tűzoltóparancsnok

– Sopron számomra az a hely, ahol minden együtt van, a modern korok emlékei és a mai nyüzsgő kisváros – fogalmazott Csuka Zsolt. – Az itt élő polgárok méltó módon ápolják és őrzik az elődeik által elért értékeket és próbálnak ehhez hozzátenni. A belvárosban, valamint a külső városrészekben ugyanezt a kettősséget érzem. Talán emiatt is kedvelt a turisták körében ez a város. Szeretem nézni a több évtizedes, évszázados épületek homlokzatát, díszítését. Szakmai szemmel viszont kicsit keserű vagyok. A tűzoltóságot gyakorta hívják vakolatomláshoz vagy annak eltávolításához. Hiányolom a tervszerű felújítást. Ezzel megelőzhetőek lennének ezek az esetek, ezáltal csökkenne a baleset veszélye is.

Számára minden együtt van: Csuka Zsolt az országban elsőként megalakult tűzoltóságot vezeti. Nem csupán a munkája miatt nőtt szívéhez a tűzoltólaktanya. Fotó: Magasi
Számára minden együtt van: Csuka Zsolt az országban elsőként megalakult tűzoltóságot vezeti. Nem csupán a munkája miatt nőtt szívéhez a tűzoltólaktanya. Fotó: Magasi

Csuka Zsolt, mint már említettük, odafigyel az egészségére. Örül annak, hogy szépül és fejlődik a város, és egyre több a gépjármű. Ám ezzel együtt nem lett több kerékpárút vagy sétálóutca. Pedig megfelelő úthálózat esetén a munkahelyre vagy az egyéb ügyek intézésére biciklivel is el lehetne jutni. Így máris kisebb lenne a forgalom, kevesebb lenne a dugó és a levegőszennyezettség is mérséklődne.

– A hegyek övezte Fertő tó és a tájegység látványa megkapó és megnyugtató – folytatta Csuka Zsolt. – Szinte egész évben sokan keresik fel ezt a vidéket. Tűzoltóként persze elsőrendű feladatom, hogy a lakosság minél nagyobb biztonságban legyen. Ezért szerencsés lenne, ha a Fertő tavon is ki lehetne alakítani – a társszervekkel közösen – egy mentőbázist. Mert baj esetén időbe telik, amíg Sopronból kiérkezik a segítség.

Magyarországon elsőként, 1866-ban Sopronban alakult meg a szervezett tűzoltóság. Csuka Zsolt büszke arra, hogy ezt a parancsnokságot vezetheti és nap mint nap ebbe a laktanyába jár be. Abba az intézménybe, amely az 1800-as évek közepén még megfelelt az akkori kor követelményeinek.

Olvasóink írták

  • 1. Beaubo 2009. szeptember 16. 09:07
    „A kerékpár- és gyalog-útakkal egyetértek Csuka Úrral !
    Mikor foglalkozik az önkormányzat már ezzel ?! Mennyi év kell még várnunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKB Aréna: A Vörös Pimpernel a színpadon - Galéria!

Sopron - Nagy sikert aratott a Vörös Pimpernel. A musical főszerepét Koós Réka és Csengery Attila… Tovább olvasom