Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Csúcsra járatás a határátkelőknél

A határátkelők kamionforgalmában a karácsonyt megelőző időszak a csúcsforgalmat jelenti: Sopronnál előfordult már hatórás várakozás is. A hazai cégek megfeszített erővel igyekeznek teljesíteni az idei esztendőre tervezett export–importjukat.
illusztráció
A soproni határátkelőn csak osztrák és magyar rendszámú, legfeljebb húsz tonna összsúlyt meg nem haladó kamionszerelvények haladhatnak át.

– A korlátozás ellenére évente egyre több tehergépkocsit ellenőrzünk a határon – tudtuk meg Cseh István pénzügyőr őrnagytól, a Soproni Vámhivatal parancsnokától. – Idén valószínűleg túllépjük a háromszázezres nagyságot. Az év utolsó hónapjában megnövekedett a forgalom, ezekben a napokban ezer–ezerkétszáz kamion halad át a határon.

Ez a mennyiség főképpen annak tükrében jelent nagy megterhelést, ha tudjuk, az átkelőt napi 300–400 tehergépkocsi fogadására építették. Mindez abban is szerepet játszik, hogy az évközi egy–két órás várakozási idő ezekben a napokban–hetekben néha hat órára is felszökik. A befelé tartó teherforgalomban bekövetkezett torlódás egyik oka a használt nyugati személygépkocsik importjának dömpingje: információk szerint a jövő évtől kezdve ugyanis újra szigorítások lépnek életbe ezen a területen, meghatározva a behozható autók évjáratának legalsó határát.

– A kópházi határátkelőn – amely súlykorlátozás nélkül fogadja a kamionokat – évente mintegy száztízezer tehergépkocsi lépi át a határt – mondotta Horváth Dori György főhadnagy, a Kópházi Vámhivatal parancsnoka.

– Idén átlagban mintegy tíz százalékkal nagyobb a forgalom a tavalyihoz képest. Főképp a kifelé menő sáv túlterhelt. A kilépők közel ötven százaléka magyar rendszámú tehergépkocsi. A többnyire két–három órás várakozási idő a karácsony előtti hetekben hat–hét órásra is megnövekedhet, különösen akkor, amikor Hegyeshalom „bedugul", s a kamionosok Kópháza felé veszik az irányt. Sajnos, néhány fuvarozási okmány hiányossága is közrejátszik a kényszerű veszteglés kialakulásában. Ebben az évben már a vámosok feladata a tehergépkocsik tachográfjának ellenőrzése is. A szúrópróbaszerű kontroll során idén huszonnégy kamionos ellen indult szabálysértési eljárás úgynevezett „túlvezetés", például a kötelező pihenőidő elmulasztása miatt – számolt be Horváth Dori Gyöegy.
Lapzártánk után kaptuk a hírt, hogy Kópházán a kamionok torlódása miatt kaotikus helyzet alakult ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verebes könyv, sok fotóval

A Hotel Szieszta egyre határozottabban kér részt a város kulturális életéből. Mi sem bizonyítja ezt… Tovább olvasom