Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Csoportos garázdaságért feleltek az ivániak

Ítéletet hirdettek a Soproni Járásbíróságon hét iváni férfi ügyében, akiket többrendbeli csoportos garázdasággal és más bűncselekményekkel vádoltak.

– Szerencsés volt, hogy a tömegverekedésről az iváni presszó biztonsági kamerája felvételt rögzített. Érdekes volt tapasztalni a büntetőperben, hogy a korábbi tagadások hogyan váltak beismeréssé.

Azt is láthattuk a videón, hogy a 2011-es nagyszombati balhé beillett egy rosszabb Piedone-filmnek – hangoztatta dr. Monostori Zoltán ügyész perbeszédében a Soproni Járásbíróságon. A csoportos garázdaság – és az ezzel egyesített ügyek – nyomozati iratanyaga közel ezer oldalt tett ki.

Véres események szereplői ügyében ítélkezett a Soproni Járásbíróság.
Véres események szereplői ügyében ítélkezett a Soproni Járásbíróság.


Az idén márciusban kezdődött büntetőügy befejező szakaszában a hét vádlott közül csak öt jelent meg. A hiányzók egyike Ausztriában ül börtönben, a másik Angliában van, s nem jött haza a tárgyalásra. Mindez jogszerűen nem befolyásolta a járásbíróság munkáját, távollétükben is ítélet született. Említést érdemlő tény, hogy e társaság több tagja ellen korábban vagyon elleni bűncselekményben is kiszabtak már büntetést.

A beidézett tanúk egy része most rabszíjon érkezett, ők időközben más bűntettek miatt kerültek rács mögé. Részükről gyakran hangzott el a „nem emlékszem" és a „fogalmam sincs" kifejezés.

Dr. Király Réka bíró és dr. Monostori Zoltán ügyész ügyes keresztkérdései nyomán a véres epizódok szálai hamar kibontakoztak. Az iváni presszóban a társaság egyik tagja provokált egy helybelit, aki ezt megelégelve ütött. Pár percre rá ott termettek védelmére társai, viperával, karóval, fűrészlánccal a kezükben. Percek múlva a kövezeten vérfoltok és sörösüvegcserepek, betört ajtóüveg, véres asztalterítők jelezték a verekedés kimenetelét.

Egy másik, ugyancsak erőszakos iváni esetet is egyesített a perben a bíróság, amelynek során kőzápor zúdult egy helybélire és fiára, valamint autójukra. Ennek következtében a megtámadottak egyike maradandó fogyatékosságot, súlyos szemsérülést szenvedett.

Ez utóbbi esetben is hasonló volt az alapszituáció: az önmagát sértettnek beállító ember ügyében próbáltak meg cimborái elégtételt venni anélkül, hogy meggyőződtek volna a konkrét előzményekről.

A bíróság az elsőrendű vádlottat, K. Ferencet 4 év 6 hónap börtönnel sújtotta, ami jog- erőre emelkedett. A maradandó szemsérülést okozót 3 év 8 hónapra ítélték, ő fellebbezett, de az ügyész is, súlyosításért.

Hárman kaptak 2 év börtönt 4 évre felfüggesztve, ketten enyhítésért jogorvoslatot kezdeményeztek. Az Angliában lévő vádlottra 625 ezer forint pénzbírságot szabtak ki, míg a büntetlen előéletű s csak egy bűncselekményben részt vett férfit 3 év próbára bocsátotta a bíró és tanácsa.
    

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden folytatódik a nyugdíjasegyetem

Az évmilliók lenyomatai a XXI. században. Miért vadászunk? című előadással kedden 16 órakor… Tovább olvasom