Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Csontváz a kriptában

A soproni Templom utcai egykori ferences, majd 1802-től bencés rendház rekonstrukcióját megelőző ásatási munkák során egészen jó állapotban lévő koporsóra, benne csontvázra leltek.
(illusztráció)
A Soproni Múzeum régésze, Gabrieli Gabriella elmondta, a rendház folyosója alatt lezajlott feltárásoknál olyan, nagy valószínűséggel XVII. századi koporsót találtak, amelyben a teljesen épen maradt csontváz feje alá – szokatlan módon – egy barokk kori téglát helyeztek. Ennek nagysága megegyezik a kripta falazóanyagának méretével.

Csontváz az 1600-as évekből. Múzeumi raktárba kerül.
A feltárt – s a kolostor korabeli leírása szerint a petőházi Zeke-család tulajdonában volt – közeli kriptában korábban előkerült koporsók csontvázainak évszázadokat túlélő ruhafoszlányai, pártamaradványai értékes textíliákról, azaz az elhunytak tehetősségéről tanúskodtak, csakúgy a mellkeresztek is. A mostani „puritán" csontváznál azonban semmi ilyesmit nem találtak. A fej alá tett tégla sem szokványos megoldás: már abban az időben is díszes párnát raktak ilyen célból a koporsóba. A tégla egyrészt arról vallhat, hogy emberünk a szegényebb népréteghez tartozhatott, másrészt a rendhagyó megoldás szükségszerűen gyors temetésre is utalhat.
A csontvázak sorsáról Gabrieli Gabriella elmondta, azok a múzeum raktárába kerülnek, s a későbbiekben antropológiai vizsgálatokat végeznek el rajtuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődtek a nyelvvizsgák

Sopronban ezekben a napokban 952-en – a tavalyihoz képest negyvenöttel kevesebben –… Tovább olvasom