Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csontváry Sopronban

Sopron - November 18-ig még megtekinthető Csontváry Kosztka Tivadar Selmecbányát ábrázoló látképe, mely a Központi Bányászati Múzeum 50 év 50 tárgy című kiállításán látható.
Az 50 éve nyílt Központi Bányászati Múzeum reprezentatív időszaki kiállítással ünnepli a születésnapját. A jövő év január elejéig látogatható kiállítást eddig több mint ötezren nézték meg. – Külön öröm, hogy a soproni iskolák közül sok élt a múzeum ajánlatával, nevezetesen, hogy előzetes bejelentkezés után ingyen megtekinthetik a diákok az ötven kiemelkedő jelentőségű műtárgyat bemutató kiállítást – tudtuk meg Bircher Erzsébet múzeumigazgatótól. – A Központi Bányászati Múzeum a jeles dátumra nemcsak egy kivételes értékű kiállítással, hanem egy új kiállításvezető rendszer beállításával is készült. A múzeum látogatói kétszáz forintért bérelhetik azt az úgynevezett e-guide berendezést, mely a bemutatott tárgyakról – a látogató érdeklődése szerint – részletes információt közöl magyar, illetve német nyelven.

Csontváry Selmecbányát ábrázoló látképe november 18-ig látható Sopronban.
Kattintson a képre >>

A tárlat leghíresebb darabja Csontváry Kosztka Tivadar Selmecbányát ábrázoló látképe, melyet a művész 1902-ben festett. A mű a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe tartozik, ám a jövő évtized elejéig a pécsi Janus Pannonius Múzeum világhírű Csontváry-kiállításán látható. A kép külön érdekessége az egyik hegy oldalában kirajzolódó nagy E betű, mely Celi András művészettörténész kutatása szerint Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak az erdőirtásból kirajzolódó betűjele.
A kép rendkívüli jelentőségét jelzi az is, hogy a kölcsönadó múzeum csak két hónapra tudta a soproni kiállításhoz átengedni: így utoljára november 18-án lesz látható Sopronban. Aki kíváncsi a magyar festészet e kiemelkedő alkotójának művére, hétfő kivételével naponta 16 óráig (hétvégén is) megtekintheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát terveznek a hegymászónak

Hochschwab-hegység - A soproni Szent Mihály-temetőben eltemették Patonai Pétert, az Ausztriában… Tovább olvasom