Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csökkentenék a Fertőn az eliszaposodást

Fertő tó - A Fertő tavon a vízállás változásának hatásait, az iszap áramlását figyelik uniós projekt keretében. A kísérlet során kiderül, miként lehet beavatkozásokkal a hordalék felhalmozódását csökkenteni.
A Budapesti Műszaki Egyetem vízépítési és vízgazdálkodási tanszé-
kének munkatársai több mint egy évtizede vizsgálják a Fertő tó vízmozgását és iszapvándorlását, sokszor a szélsőséges vízállások mellett.

Jelenleg az osztrák oldalon mért adatokat dolgozzák fel és értékelik. Munkájuk azért is hasznos lehet, mert a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. újszerű kísérletbe kezdett (Kisalföld, 2008. április 23., szerda). Ennek keretében 4800 négyzetméteren cserélték le az iszapot finom kavicsra, annak reményében, hogy legalábbis az érintett területen lelassul a tó iszaposodása.

– Az általános tapasztalatunk az, hogy a fertőrákosi öbölben a lassú iszapfeltöltődést megállítani nem lehet, csupán ennek mértékét lehet csökkenteni – mondta el a Kisalföld megkeresésére dr. Józsa János professzor, a műegyetemi tanszék vezetője. – Az iszapmozgás a szél hatására jön létre. Az erős hullámzás felkeveri a mederüledéket, amit az áramlások a szélárnyékos helyeken fokozatosan leraknak. Például a nádasba beáramló víz hordalékának jelentős része itt ülepedik ki.
A tanszékvezető hozzátette még, vizsgálják és modellezik a nagymértékű, tartós vízállásváltozás hatásait az élőhelyekre. Eddig a kutatások főként az osztrák oldalra összpontosultak, de ezt szeretnének a magyar oldalra is kiterjeszteni.

Mint megtudtuk, a tó megszokott szintjének akár félméteres csökkenése, illetve emelkedése is tartósan befolyásolhatja a tó és a vízi élőhely minőségét, hiszen egy jelentős apadás nagy nádasterületek szárazra kerülését jelenti. Ezt az élővilág is megérzi. A kutatásoktól középtávon az remélhető, hogy a modelleredményekből a vízügyi szakemberek számára megalapozott beavatkozási tervek állíthatók össze.

Olvasóink írták

  • 1. orgona 2008. május 07. 11:52
    „A fizeteseket kellene megemelni az euros arakhoz es nem fajna fejünk!Mindenki nem lehet jogasz,ügyved,orvos,politikus stb...a kis emberekre nagy szükseg van akik az orszagnak nehez munkajat vegzik,es a vegen kizsakmanyoljak öket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megújuló energiákra alapoznak

Répceszemere - Sikeresek a Répceszemerén az elmúlt időszakban elkezdett, megújuló energiafajtákkal… Tovább olvasom