Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Csökkenő támogatás

A napokban hajtották ki a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban a szürkemarha- és a bivalyállomány egy részét. Az ősi magyar fajták tartását eddig ösztönözte az állam, a tervezett miniszteri rendeletmódosítás azonban nehéz helyzetbe hozza a tenyésztőket.
Az őshonos állatokat a napokban hajtották ki a Hanság legelőire.
Kedden hajtották ki a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban a szürkemarha- és a bivalyállomány egy részét a Hanság nagy legelőire, ahol tavasztól őszig tartózkodnak. A rackák egyelőre a téli karámokban várják a jobb időt. A nemzeti park területén jelenleg 1000 szürke marhát, 1500 bivalyt és 700 rackajuhot tenyésztenek. Tartásuk fő szempontja a génállomány megőrzése. A bikák és a fiatalabb egyedek egy kis része kereskedelmi hasznosításra kerül. Mint azt Kosztra András majorságvezető elmondta, az országban mintegy 4–5 ezer szürke tehenet tartanak nyilván, bár a tenyésztésük meglehetősen ráfizetéses.

Módosult támogatási rendszer

Az őshonos állatokat tartó gazdálkodók eddig az úgynevezett biológiai alapokon belül a normatív és a fejlesztési támogatásra adhattak be pályázatokat. Ez utóbbit többek között az épületek, az etető-itató berendezések felújítására és az állattartáshoz szükséges gépek beszerzésére lehet igénybevenni. Ebben továbbra sincs változás, az egyedek után járó kiegészítést viszont a szaktárca megszüntette.

A génállomány javítása

– A döntés értelmében a tenyésztők tehenenként húszezer, rackajuhonként ezerötszáz forinttól esnek el – mondja Jakaál Lászlóné, a Fertő–Hanság Nemzeti Park gazdasági igazgatóhelyettese. A minisztérium ígérete szerint az állatok száma után járó kiegészítést egy másik támogatási forma váltja majd fel, a részletek azonban nem ismertek. Az átmeneti időszak jelentős bevételkiesést okoz, amit nehéz kigazdálkodni.

A természetes körülmények között tartott állatok közül a növendékbikákat eladja a nemzeti park. A szürke marha ugyanis mind kedveltebb az étterembe járók körében, a rackakost pedig más gazdaságok veszik át, például a génállomány frissítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria: a képzettek előtt nyitva a sorompó

A Kisalföld által hétfőn megszólított burgenlandi cégvezetők többsége helyesli az új uniós… Tovább olvasom